NTRANS er en viktig plattform for utvikling av nye forskningsprosjekter. De siste ukene har våre forskere vist seg å være helt i forskningsfronten ved å sikre finansiering for nye prosjekter i tøff konkurranse med resten av forskningsnorge. Dette betyr at vi også fremover vil være premiss- og kunnskapsleverandører for klima- og energiomstillingen – på stadig nye måter!
Energiminister Terje Aasland understreker viktigheten av en betydelig satsing på forskning og utvikling for å nå Norges ambisiøse klima- og energimål. De nyeste tildelingene støtter innovative prosjekter innen solenergi, batteriteknologi og havvind, og styrker innsatsen for et grønt industriløft som vil gjøre landet bedre rustet til å nå sine miljømål.
Klimautvalget har påpekt at vi kan redusere opptil 50% av de norske utslippene ved å elektrifisere sektorer som tungtransport, industri og petroleum. I fremtiden står også sektorer som luftfart klare til å bli store kraftkunder. Samtidig raser den offentlige debatten: Hvor skal kraften komme fra og hvem skal få tilgang? Arealkamper, lokaldemokrati og urfolksrettigheter er noen av ingrediensene i debatter som også handler om ulike forståelser av hva som kutter utslipp, fremtidige strømpriser og prioritering av tilgang når ulike samfunnsinteresser står mot hverandre. På toppen av dette kommer spørsmålet om legitimitet for omstillingen: hvordan unngå at teknologijaget og tung elektrifisering resulterer i økt energifattigdom? Hvordan kan vi i det hele tatt komme videre?
– “Energiomstillingen vi står i krever mer kunnskap om en rekke nye problemstilleringer. Klima- og miljøkrisen krever at vi forsker mer, men også at vi tar kunnskapen raskere i bruk”, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Vi er veldig glade for at Norges forskningsråd nå har tildelt midler for å forske på disse spørsmålene de neste årene. 31 nye forskningsprosjekter får nå finansiering til å utforske avanserte batterimaterialer, løsninger for å redusere fuglekollisjoner i vindturbiner og risikohåndtering offshore i et endret klima. Blant disse prosjektene er tre nye initiativer fra NTRANS-forskere:
Regional Energy System Pathways for decarbONized inDustry 2030 (RESPOND2030):
Dette samarbeidsprosjektet ledes av SINTEF Digital, som på forskningssiden samarbeider med NTNU (ind. øk), Nord universitet og Sintef industri. Prosjektet fokuserer på dekarbonisering av energiintensiv industri som er sentralt for å nå klimamålene. Prosjektet har også med seg viktige brukerpartnere: Nordland fylkeskommune, Mo Industripark AS, Rana Utvikling AS, Kunnskapsparken Helgeland AS / Arctic Cluster Team, Helgeland Kraft AS / Linea.
Målet er å samskape, og støtte implementeringen av, veikart for energiomstilling som understøtter dekarbonisering av eksisterende energiintensiv industri, så vel som ny klimavennlig industri i Nordland, både mot 2030 og videre. Prosjektet har en tverrfaglig tilnærming, hvor vi bygger bro mellom sosioteknisk transisjonsforskning og makroøkonomisk modellering. Prosjektet bygger videre på tverrfaglig arbeid i NTRANS. Prosjektet startet i januar 2025: følg med!
Kontakt: Jens Hansson (jens.hansson@sintef.no)
REGional and national strategies of ELectrification (REGEL):
Dette samarbeidsprosjektet ledes av NTNU (KULT) som i prosjektet samarbeider med IFE. Utgangspunktet for prosjektet er den politiske troen på elektrifisering som klimatiltak, samtidig som det i dag er svært vanskelige samfunnsvilkår for nye energiprosjekter. Prosjektet skal studere elektrifisering som samfunnsprosess med utgangspunkt i byer og industriinteresser.
Målet er å forstå konfliktbildet rundt elektrifisering, forstå konsekvensene av ulike valg på regionalt og nasjonalt nivå og å samskape både framtidsscenarier og prinsipper for beslutningstaking under svært vanskelige omstendigheter. For å lykkes med dette samarbeider prosjektet med aktører som Ålesund, Bergen og Trondheim kommune, Trøndelag fylke, Equinor, Hydro og Fornybar Norge. Prosjektet starter i Februar 2025 og vil for alvor sparkes i gang med en workshop under Energy Transition Week i trondheim: følg med fremover!
Kontakt: Tomas Moe Skjølsvold (tomas.skjolsvold@ntnu.no)
Land use justice for green transitions (JUSTGREEN):
Dette er et Nordforsk-finansiert prosjekt, som ledes av Vestlandsforsking i samarbeid med Oulu University, Aarhus University og University of Iceland. Store endringer i arealbruk knyttet til det grønne skiftet har ført med seg en rekke konflikter rundt miljø- og samfunnsmessige forhold i de nordiske landene. Det er et stort behov for å utvikle holistiske forvaltningsmodeller for arealbruk som balanserer behovet for ivaretagelse av naturmangfold og øvrige hensyn med behovet for ny fornybar energi og øvrigverdiskapning. JUSTGREEN vil studere både gjennomførte og pågående prosjekter innen vindkraft og gruvedrift fra Norge, Finland, Danmark og Island, og utvikle et rammeverk for «rettferdig» arealbruk–som bygger på teorier om «environmental justice». I tillegg vil prosjektet identifisere og teste ut verktøy for å løse konflikter mellom ulike aktører. Prosjektet starter i november 2024 og vil vare i fire år.
Kontakt: Ragnhild Freng Dale (rfd@vestforsk.no)
Meld deg på våre nyhetsbrev