Med kun seks år igjen til 2030 og Parismålene som fortsatt virker fjerne, er utfordringene i energiomstillingen mer aktuelle enn noen gang. I Norge står utbygging av ny kraft overfor store utfordringer i et polarisert debattklima, mens innbyggere i Oslo kjenner på de økonomiske konsekvensene av høye energipriser ved å holde innetemperaturen ubehagelig lav. Disse temaene var blant spørsmålene som ble adressert under en workshop for nye brukercase, arrangert av FME NTRANS, hvor starten på to samskapingsprosesser ble markert.
Workshopen samlet forskere, industri, næringsliv og offentlig sektor for å utforske mulige løsninger og forme debatten om en rettferdig energiomstilling i byene. Gjennom høsten vil disse aktørene jobbe sammen for å finne bærekraftige og farbare veier for fremtiden.
Deltakerne diskuterte sentrale utfordringer, som behovet for økt kraftproduksjon, samfunnsaksept og engasjement, samt hvordan man kan balansere hensyn til natur og ressursbruk. I gruppediskusjoner ble det fremhevet viktigheten av fleksibilitet, energieffektivisering og lokal energiproduksjon. Videre ble det diskutert hvordan man kan kommunisere komplekse energiprosjekter på en måte som skaper forståelse og aksept i befolkningen.
Blant de viktigste spørsmålene som ble tatt opp var hvordan man kan engasjere energibrukere, sikre lokal aksept og utvikle nye forretningsmodeller som støtter energiomstillingen. Det ble også lagt vekt på behovet for nasjonal planlegging og bedre kommunikasjon mellom ulike aktører.
Workshopen markerer starten på en prosess hvor ulike aktører vil jobbe sammen for å utvikle konkrete løsninger og tiltak som kan bidra til å nå målene for 2030. Dette initiativet viser betydningen av samarbeid på tvers av sektorer for å håndtere de komplekse utfordringene som ligger foran oss i energiomstillingen.
Meld deg på våre nyhetsbrev