Materialutviking og -bruk - Materialteknologi - sivilingeniør/masterprogram - 5-årig - Trondheim
Materialutvikling og -bruk
Materialutvikling og -bruk
Materialutvikling og -bruk tar for seg egenskaper og utvikling av metaller for bruk der styrke, vekt og holdbarhet er viktig.
Det viktigste metallet i verden i dag er stål. Årlig produksjon av stål er mange ganger større enn alle andre metaller kombinert. Derfor er kunnskap om egenskapene til ulike stållegeringer veldig viktig. Økte kvalitetskrav og nye bruksområder krever stadig nyutviklede metaller, for eksempel for off-shore bruk i arktiske temperaturer. Styrke, korrosjonsmotstand, egenskaper i en sveis, samt mekanismene bak utmatting og brudd er noen sentrale tema en materialteknolog er ekspert på. I Norge er det også stor aktivitet rundt lettmetaller som aluminium. Spesielt i transportbruksområder der lav vekt er essensielt for ytelse og energiforbruk er kunnskap om lettmetaller viktig. Det er også en god del aktivitet rundt silisium. Nitti prosent av alle kommersielle solceller er laget av silisium, og i Norge produseres det silisium støpeblokker som sages i tynnes skiver til solceller.
Både stål, aluminium, titan og andre lettmetaller får sine egenskaper gjennom en kombinasjon av sammensetning, produksjonsmetode, og andre bearbeidingssteg. En materialteknolog er ekspert på alle steg fra støping, forming og ekstrudering, via varmebehandling, bearbeiding samt sveising og andre sammenføyingsmetoder.
I hovedprofil for materialutvikling og -bruk jobber en både med utvikling og praktiske tester, men også med modellering. Sammenhengen mellom styrke, bruddmekanismer, sammensetning og struktur gjør at en ofte kan forutse hvordan et materiale vil oppføre seg under bruk.
Studentintervjuer
Studentintervjuer
Masteroppgave - Andrea Nautnes
Hva handlet masteroppgaven din om?
Masteroppgaven min gikk ut på å undersøke korrosjonsegenskapene til rørlinjer av ulike kvaliteter av rustfritt stål som ligger på havbunnen fylt med sjøvann.
Under oppstart av et olje- og gassfelt blir rør og rørlinjer plassert på havbunnen, og de kan i en periode bli fylt med sjøvann. Jeg undersøkte ulike korrosjonsmekanismer som oppstår ved å utsette rustfritt stål for sjøvann. Ved å gjennomføre ulike tester, som f.eks. å se på oksygenforbruket i et lukket system, kunne jeg si noe om korrosjonsegenskapene til rustfrie stålrør og hvor stor skade sjøvann kan ha på røret.
Masteroppgave - John Reboli Olsen
Hva handlet masteroppgaven din om?
Et kjent problem med sveising er at metallet blir en del svakere rundt sveisen. Dette hindrer full utnyttelse av metallets styrke når det skal benyttes i konstruksjoner og andre komponenter.
Min masteroppgave går ut på å forstå hva som skjer med metallet aluminium under sveising og undersøke om en spesifikk varmebehandling kan benyttes for å få tilbake styrken til sveist aluminium. For å undersøke dette skal jeg ta i bruk datamodeller som estimerer hva som skjer i aluminiumet under sveising og annen varmepåvirkning. Deretter skal jeg se på styrken i ulike deler av sveisede aluminiumprøver og undersøke i ulike mikroskop hvordan mikrostrukturen ble påvirket.