Ressurser, energi og miljø - Materialteknologi - sivilingeniør/masterprogram - 5-årig - Trondheim
Ressurser, energi og miljø
Ressurser, energi og miljø
Norge er i dag verdensledende innen fremstilling av aluminium, silisium og ferrolegeringer. Sistnevnte er legeringer som tilsettes stål for å gi ønskede egenskaper. Innenfor disse områdene spiller materialteknologer en viktig rolle. Dette er industri som gjennom metallproduksjon skaffer landet store eksportinntekter. Materialer kan enten fremstilles fra naturlige råmaterialer eller ved resirkulering av skrapmetall. Aluminium og stål er eksempler på materialer som i økende grad resirkuleres, og som derfor byr på mange nye og spennende utfordringer for deg som materialteknolog.
Silisium er et viktig materiale som blant annet brukes til å lage solceller. Verdens etterspørsel etter rent silisium til solcelleformål vokser med 30 % per år. Derfor satses det stort på å utvikle den silisiumproduserende industrien i Norge, og behovet for materialteknologer med slik spesialkompetanse er sterkt økende.
Karbonmaterialer er også viktige, siden de benyttes som elektroder og foringer i elektrolyseceller og ovner for metallproduksjon. I dag kan man ved hjelp av nanoteknologi også fremstille nanostrukturerte karbonmaterialer i laboratoriet med helt unike egenskaper, som vist på bildet. Slike materialer kan i fremtiden bli brukt til å bygge enda sterkere og lettere fly og romferger.
Innenfor området metallproduksjon og resirkulering er den internasjonale konkurransen hard, og det stilles stadig strengere krav både til bedre energiutnyttelse og mer miljøvennlig produksjon. Bedrifter som klarer å utnytte alle ressurser gjennom resirkulering og bruk av smarte prosesser vil derfor ha et konkurransefortrinn. Her vil du som materialteknolog kunne bidra til utvikling av denne viktige industrien i Norge.
Studentintervjuer
Studentintervjuer
Masteroppgave - Olav Biørnstad
Hvorfor valgte du hovedprofil ressurser, energi og miljø ?
Jeg har alltid likt kjemi, siden jeg gikk på videregående, så jeg var alltid dratt mot retningene som hadde mer kjemi enn fysikk. Valget ble avgjort da jeg hadde faget TMT4306 Metallproduksjon - ferrolegeringer, jern og stål, hvor jeg fant ut at dette var noe jeg syns var kult og kunne tenke meg å jobbe med. I tillegg er det en retning som er veldig relevant for fremtiden siden kvaliteten på råvarene avtar. Dette gjør at fokus på å forbedre prosesser for produksjon og resirkulering er stor.
Hva skriver du master om?
Jeg skriver master om” Decrepitation of manganese ores during pre-reduction” hvor jeg undersøker råmaterialene for mangan-metallproduksjon. Det jeg er ute etter er å se hvordan, hvorfor og hvor mye de faller fra hverandre når de blir varmet opp i forskjellige gassatmosfærer. Dette er relevant for produsenter av dette metallet fordi for små partikler vil hindre at produksjonen av metall går optimalt. For å finne ut av dette varmer jeg opp prøver av manganmalm i en liten ovn hvor jeg styrer hvilke gasser som er tilstede under oppvarmingen, før jeg undersøker hvor store partikler jeg ender opp med, samt kjemisk analyse av klumpene. Jeg bruker også et elektronmikroskop for å undersøke malmen før og etter varmebehandlingen.
Denne masteren er en del av et prosjekt i samarbeid med Sintef og industrien som går ut på å gjøre metallproduksjonen mer effektiv og miljøvennlig.
Hva har du lyst til å jobbe med?
Jeg vil i utgangspunktet ut i jobb på et smelteverk, men jeg er ganske åpen for andre jobber innen metallproduksjon. Hovedgrunnen til at jeg går studieretningen er at jeg syns metallproduksjon er kult.
Masteroppgave - Caroline Sindland
Hvorfor valgte du hovedprofil ressurser, energi og miljø ?
Jeg valgte hovedprofil Ressurser, energi og miljø fordi jeg syntes sammenhengen mellom prosess, daglig drift og endelige materialegenskaper er veldig spennende! Her får man innsikt i hvordan valg av råmaterialer, temperatur, tid og andre parametre har stor innvirkning på produktkvalitet. Primærproduksjon av metaller krever veldig mye energi og har generelt høyt CO2 utslipp, fotavtrykket er ikke ideelt men det er noe bransjen jobber med! Jeg ønsker å være del av den generasjonen som utvikler fremtidens metallurgi, en renere, sikrere og mer effektiv prosess. Det tror jeg man får mulighet til om man velger hovedprofil ressurser, energi og miljø.
Hva skriver du master om?
Jeg skriver master om reaktivitet til silisium og kvarts blandinger, hovedsakelig rettet mot produksjon av silisium som blant annet brukes i solceller og annen elektronikk.
Hva har du lyst til å jobbe med?
Til høsten begynner jeg som Trainee i Elkem, en toåring stilling hvor jeg skal jobbe på tre ulike prosjekt, tre ulike plasser. Det gir meg mulighet til å bli kjent med selskapet og øke kunnskapen rundt produksjon av deres produkter. Dette er midt i blinken for meg og jeg håper jeg blir værende i Elkem eller et liknende selskap i fremtiden, med prosess og produktoptimalisering som mål!
Masteroppgave - Cathrine K. W. Solem
Hvorfor valgte du hovedprofil ressurser, energi og miljø ?
Uten å vite at jeg tok et valg, var det mine egne interesser for fagene innen ressurser, energi og miljø som førte meg til HP1, og mot resirkulering av aluminium.
Fra videregående visste jeg ikke helt hva jeg ville, men hadde hørt at materialteknologi var en lett blanding mellom kjemi og fysikk – noe som passet meg utmerket.
Hva skriver du master om?
Tidlig ble vi introdusert for de ulike metallproduserende prosessene, og hvilken viktig rolle Norge hadde i det hele. Dette trigget nysgjerrigheten min enda mer, og det første valgfaget jeg tok ble derfor TMT4206 Metallproduksjon – Ferrolegeringer, jern og stål. Neste høst valgte jeg blant annet TMT4326 Raffinering og resirkulering av metaller, og det var etter dette faget jeg hadde bestemt meg for at jeg ville skrive om resirkulering av aluminium. Jeg fikk derfor allerede oppgave og veileder til masteren etter 7. semester, og teamet rundt meg var like engasjert og gira som meg.
Jeg fikk være med å bestemme hvordan masterarbeidet skulle utføres, og fikk bestemme at en stor del skulle være basert på labarbeid. Oppgaven omhandlet filtrering av aluminium, som er en prosess hvor urenheter fjernes fra flytende aluminium (på høye temperaturer), og undersøkte kjemiske endringer av filteret og metallet på temperaturer lik de som brukes i industrien. Slik kunne resultatene sammenlignes med det som skjedde i industrien, noe som gjorde oppgaven svært attraktiv for mange.
Hva har du lyst til å jobbe med?
Jeg vil selvfølgelig jobbe innen ressurser, energi og miljø, og mulighetene er mange! Det å utgjøre en forskjell, og kunne bidra gjennom å effektivisere, forbedre og finne nye løsninger, er noe jeg ønsker å jobbe med, og arbeidet starter allerede i høst med en PhD innen aluminium!