Hva kan du bli? - Psykologi - master
Hva kan du bli?
Masterprogrammet i samfunns-, helse- og miljøpsykologi er faglig relevant for arbeidslivet, da det gir studentene kompetansen til å håndtere noen av dagens mest komplekse samfunnsutfordringer. Gjennom en kombinasjon av teori, praksis og anvendte forskningsmetoder forberedes kandidatene til å gå inn i ulike yrkesroller hvor de kan bruke sin psykologiske innsikt til å fremme god helse, en positiv samfunnsutvikling og bærekraft. Arbeidslivet viser en sterk etterspørsel etter kandidater med tverrfaglig kompetanse som kan møte komplekse samfunns-, helse- og bærekraftsutfordringer. Samfunns-, helse- og miljøpsykologi har stor relevans i sektorer som folkehelse, sosialt entreprenørskap, offentlig forvaltning, og bærekraftsarbeid i både offentlig og privat sektor. Det er et økende behov for fagfolk som kan arbeide med helseforebygging, sosial rettferdighet, og miljøvennlig og bærekraftig adferd. Dette programmet tilbyr en kompetanseprofil som både folkehelseinstitusjoner, helsevesen, kommunale tjenester, miljøorganisasjoner og ikke-statlige organisasjoner (NGOer) etterspør.
Emnene Kunnskap i praksis 1- 3 gir ti tillegg studentene verdifull praktisk erfaring som øker deres attraktivitet på arbeidsmarkedet. Gjennom de to fagene sentrert rundt prosjektutvikling (KiP1), datahåndtering og tverrfaglig kommunikasjon (KiP2), samt praksisperioden (KiP3) får studentene anledning til å anvende teoretisk kunnskap på virkelige samfunnsutfordringer og i virkelige arbeidssituasjoner, noe som gir dem innsikt i hvordan fag fungerer i praksis. De bygger nettverk, får relevant arbeidserfaring og utvikler ferdigheter som problemløsning, kommunikasjon og samarbeid – kvaliteter som er høyt verdsatt av arbeidsgivere. Erfaringen fra praksisperioden gjør det lettere for studentene å få jobb innen relevante sektorer, som helsevesen, offentlige tjenester, frivillige organisasjoner og rådgivning. Praksisfagene åpner også for å skrive masteroppgaver sammen med en praksispartner.
Her er noen konkrete jobbmuligheter som er relevante for studenter fra programmet:
Folkehelse og helseforebygging: Med kompetanse innen psykologi og helse kan nyutdannede bidra i folkehelseorganisasjoner, offentlige helsetjenester og helseforebyggende arbeid. De kan arbeide med å utvikle, implementere, drive og evaluere tiltak som fremmer psykisk helse og reduserer helseforskjeller i samfunnet.
Bærekraftsrådgivning og miljøpsykologi: Gjennom innsikt i miljøpsykologi og bærekraft kan kandidater arbeide som bærekraftsrådgivere, hvor de jobber med å påvirke miljøvennlig atferd i bedrifter, kommuner og organisasjoner. De kan også bidra til å utvikle, implementere, drive og evaluere tiltak som fremmer menneskers tilknytning til naturen og forståelse av miljøets innvirkning på psykisk og fysisk helse.
Samfunnsutvikling og sosialt entreprenørskap: Studiet gir verktøy til å forstå og løse sosiale utfordringer, noe som kan åpne arbeidsmuligheter innen samfunnsutvikling og sosialt entreprenørskap. Nyutdannede kan jobbe med å utvikle, implementere, drive og evaluere prosjekter som adresserer marginalisering, sosial ulikhet og integrering i lokalsamfunn.
Politikkutforming og offentlig forvaltning: Med forståelse for psykologiens rolle i samfunnsspørsmål kan kandidater bidra i politikkutforming, rådgivning eller forskning innen offentlig forvaltning. De kan arbeide i departementer, direktorater eller kommuner, der de bruker sin innsikt til å utforme politikk som støtter helse, velvære og bærekraftige samfunn.
Ikke statlige organisasjoner (NGO) og humanitære organisasjoner: Med en tverrfaglig forståelse av psykologi, helse og samfunn kan kandidater bidra i frivillige organisasjoner som jobber med menneskerettigheter, helse og sosial rettferdighet, i Norge og internasjonalt. Her kan studentene bruke sin kompetanse til å utvikle, implementere, drive og evaluere tiltak som fremmer velvære og reduserer sårbarhet i ulike samfunnsgrupper på lokale, nasjonale og globale nivå. Eksempler og case underveis i studiet vil gjøre studentene i stand til å arbeide utenfor en norsk kontekst. Det er i tillegg muligheter for internasjonal utveksling og deltagelse i studiet, f.eks. gjennom faget KiP3 som kan bidra til arbeidsmuligheter innen internasjonale organisasjoner.
Forskning og akademia: Programmet gir en solid forskningskompetanse, som forbereder kandidatene for videre akademiske karrierer eller forskningsstillinger. De kan bidra til forskning innen psykologi, samfunnsvitenskap og bærekraft som kan brukes i praksisfeltet.
Innovasjon og entreprenørskap: Programmet gir også et godt grunnlag for studenter som ønsker å gå videre med sosialt entreprenørskap og innovasjon.
Eksempler på stillinger studentene kan søke på inkluderer: fagkonsulent, rådgiver (f.eks. folkehelserådgiver, helsefremmende rådgiver, miljørådgiver, rådgiver/veileder innenfor psykisk helse), prosjektleder, pedagogisk psykologisk rådgiver, bærekraftskonsulent og forsker.
Videre studier
Doktorgradsutdanning (ph.d.)
Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).
En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.
En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.
Med en master i psykologi kan du søke opptak til ph.d.-programmet i samfunnsvitenskap på fagretningen psykologi.