Hva lærer jeg - Sosialantropologi - masterstudium
Hva lærer du?
Hva er sosialantropologi?
Antropologi er et allmenndannende fag som gir unike muligheter til å tilegne seg kunnskaper om den store variasjonen i menneskelig væremåte. Antropologer har særlige forutsetninger for å si noe om vår mangfoldige globale samtid: transkulturell flyt, multi-kulturalisme, modernisering og migrasjon.
Masterprogrammet i sosialantropologi tar sikte på å formidle en generell samfunnsforståelse på bakgrunn av et sammenlignende studium av kultur og samfunn med særlig vekt på de ikke-europeiske former.
Studentene får en allsidig innføring i ulike tilnærmingsmåter, teorier, emner og metoder. De vil også gjennom eget feltarbeid øves opp til å utføre vitenskapelig utrednings- og forskningsarbeid gjennom trening i praktisk anvendelse. Det er nettopp denne evnen til å omsette praktiske erfaringer i feltarbeid til faglig kunnskap, som gjør dem ettertraktet på arbeidsmarkedet.
Hvorfor sosialantropologi?
Studiet har nærhet til teknologiske fagmiljøer og aktører i næringslivet og gir gode muligheter til å studere moderne, komplekse organisasjoner. I kombinasjon med en bred sosialantropologisk forankring og en akademisk åpenhet for alternative perspektiver på både nye og gamle problemstillinger, – alt fra «næringslivets samfunnsansvar» til tradisjonelle produksjonsmåter i den tredje og fjerde verden – gir dette et læringsmiljø tilpasset behovene til både offentlig og privat sektor.
Studiet egner seg for deg som ønsker en forståelse for sammenhengen mellom samfunnets institusjoner og for samfunnsformers konsekvenser for enkeltmennesket i det daglige liv. Masterprogrammet vil formidle et makroperspektiv ved en gjennomgang av samfunnets overordnede forutsetninger og et mikroperspektiv som omfatter menneskelig samhandling i dagliglivet.
Mulighetene for feltarbeid er uendelige
Masterprogrammet i sosialantropologi gir deg muligheten til å ta et dypdykk i den tematikken du synes er mest interessant. Du kan dra på feltarbeid hvor som helst i verden og forske på det du vil. Hva kan du lære av å følge en familie eller gruppe i Nord-Afrika? Hva vil du finne ut hvis du studerer den norske matkulturen, saunakulturen til finnene eller det indiske kastesystemet?
Hvordan kommuniserer spillere i Call of Duty, og hva er det som gjør at nordmenn har så sterkt forhold til hytta? Hvordan påvirker koronaviruset deg og meg, som sitter hjemme, isolerte fra fellesskapet og sosiale sammenkomster, og hva forteller koronaepidemien oss om hvor sammenvevd verden er i dag? Dette er noen eksempler på hva som er mulig å forske på i en master i sosialantropologi. Du kan lese mer om feltarbeidet i studiet her.
Forskningsaktiviteter ved instituttet
Ved Institutt for sosialantropologi drives forskning av høy internasjonal kvalitet, og og du som masterstudent kan dra nytte av dette fagmiljøet i masteroppgaven din og ved å delta i et utdanningsmiljø hvor undervisningen er forskningsbasert.