Feltarbeid - Sosialantropologi - masterstudium
Feltarbeid
Masterprogrammet i sosialantropologi gir deg muligheten til å ta et dypdykk i den tematikken du synes er mest interessant. Du kan dra på feltarbeid hvor som helst i verden og forske på det du vil. Hva kan du lære av å følge en familie eller gruppe i Nord-Afrika? Hva vil du finne ut hvis du studerer den norske matkulturen, saunakulturen til finnene eller det indiske kastesystemet?
Hvordan kommuniserer spillere i Call of Duty, og hva er det som gjør at nordmenn har så sterkt forhold til hytta? Hvordan påvirker koronaviruset deg og meg, som sitter hjemme, isolerte fra fellesskapet og sosiale sammenkomster, og hva forteller koronaepidemien oss om hvor sammenvevd verden er i dag? Dette er noen eksempler på hva som er mulig å forske på i en master i sosialantropologi.
Hvordan foregår feltarbeidet?
Det finnes flere metoder for å innhente informasjon på, og det som skiller sosialantropologien fra andre samfunnsfag, er det omfattende feltarbeidet antropologistudentene gjennomfører. Gjennom feltarbeidet og deltakende observasjon kommer du tett på andre mennesker når du lever sammen med folk i lang tid.
Varer i fem måneder
Feltarbeidet har en varighet på fem måneder, og varer fra mars til september. På feltarbeid samler du inn den empirien som du baserer masteroppgaven din på.
Velg tema selv
Feltarbeidet gir deg en unik mulighet til å fordype deg i et tema du synes er interessant, og du får stor frihet til å velge tematikken selv. Som masterstudent vil du lede ditt eget feltarbeid, noe som innebærer at du skal planlegge og risikovurdere feltarbeidet ditt. Les NTNUs retningslinjer for deg som leder et feltarbeid. Her finner du også det obligatoriske feltkortet som du skal levere før avreise.
Dra på feltarbeid i utlandet eller i Norge
Du velger selv om du ønsker å gjøre feltarbeid i utlandet, i Norge eller på nett. Omtrent halvparten av studentene gjør feltarbeidet i utlandet. Les mer om utenlandsopphold under feltarbeid.
Du får oppfølging av veileder
Før du går i gang med planleggingen av feltarbeidet ditt, får du oppnevnt en veileder som vil fungere både som faglig kontakt og som støttespiller igjennom feltarbeidet og masteroppgaven. Du får tett oppfølging av veilederen din før, under og etter feltarbeidet.
Du har også mulighet til å knytte deg opp mot en av forskningsgruppene ved instituttet, og du kan delta i prosjekter tilknyttet dem. Blant annet kan du delta på feltkurs i Etiopia sammen med etiopiske studenter, og du kan også få støtte til å gjøre feltarbeidet ditt der.
Har du spørsmål i forbindelse med feltarbeidet, send e-post til kontakt@sosant.ntnu.no.