Hva lærer du?
Hva lærer du?
Utdanningen skal sikre at kandidaten har den nødvendige kompetansen til å kunne utøve jordmoryrket på en faglig, tillitsskapende, reflektert, omsorgsfull, ikke-stigmatiserende og etisk forsvarlig måte. Utdanningen skal være praksisnær og forskningsbasert, i tillegg skal den møte samfunnets krav om kunnskapsbaserte og likeverdige helsetjenester for alle. Dette innebærer å arbeide kultursensitivt, og å bidra til tilrettelagte språklige og kulturelt tilpassede tjenester. Utdanningen skal bidra til at kandidaten har kompetanse om samers status som urfolk i Norge og ivaretar deres rettigheter i møtet med jordmødre i helsetjenesten.
Utdanningen skal sikre at kandidaten kan arbeide helsefremmende, forebyggende og behandlingsrettet på individ-, gruppe-, system- og samfunnsnivå. Videre skal utdanningen sørge for at kandidaten kan bidra til en bærekraftig utvikling av helsetjenesten i takt med globale, demografiske, sosiale, miljømessige og teknologiske endringer.
Faglig innhold i jordmorutdanningen skal gi læringsutbytte under følgende kompetanseområder:
Jordmorprofesjonens grunnlagstenkning
En profesjon kjennetegnes av felles kompetanse, verdier, forpliktelser og forventninger. Kompetanseområdet dekker jordmorprofesjonens kjerneverdier og yrkesetikk, samt aktuelle teorier og modeller som kan bidra til å sette den kliniske fagutøvelsen i et utvidet perspektiv.
Jordmorfaglig ekspertise
Kompetanseområdet er gjennomgående i de fleste emnene på utdanningen, og dekker kunnskapen, de kliniske ferdighetene og den generelle kompetansen som ligger til grunn for klinisk utøvelse av jordmorfag i primær- og spesialisthelsetjeneste.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter er et fagområde med stor bredde. Kompetanseområdet tar for seg jordmorfaglig relevant kompetanse innen seksualitet, familieplanlegging, prevensjon, abort og vold i nære relasjoner. Rettigheter, respekt, åpenhet og sensitivitet i møte med seksualitet og mangfold er en viktig del av kompetanseområdet.
Kommunikasjon, brukermedvirkning og samhandling
Kommunikasjon, brukers rett til medvirkning og samhandling er vektlagt i norsk helsevesen. Kompetanseområdet er gjennomgående og inngår i flere emner i utdanningen.
Faglig ledelse, fagutvikling, nytenking og kvalitet
Masterkandidater forventes å kunne bidra med nytenking, kvalitetssikring, fagutvikling og ledelse av eget fagområde. Kompetanseområdet inkluderer kunnskap om aktuelle lover og forskrifter, metoder for nytenking, forbedringsprosesser og faglig utvikling. I faglig ledelse inngår ledelse på ulike nivå i tjenesten.
Forskning og formidling
Kompetanseområdet inkluderer vitenskapsteori, forskningsmetode og forskningsetikk. Kandidaten skal gjennomføre en masteroppgave, og kunne formidle forskningsresultat i et akademisk og allment språk.