Breddeår
Breddeår
Breddeår
Bachelorprogrammet har et breddeår (60 studiepoeng) i 3. og 4. semester. I breddeåret har du stor valgfrihet. Du kan velge emner helt fritt, du kan ta et årsstudium i et annet fag eller du kan dra på utveksling. Hvis du vurderer å bli lærer passer det godt å ta et årsstudium i et annet undervisningsfag.
Slik registrer du breddeåret ditt
Emnene du skal ta i breddeåret ditt legger du inn i utdanningsplanen i Studentweb den høsten du starter på breddeåret.
Unntak er årsstudium med egne studierettskrav. Årsstudium i psykologi, medievitenskap og rådgivning og livslang læring er eksempler på studieprogrammer ved SU med studierettskrav. Disse må man søke om opptak til via Samordna opptak innen 15. april.
Årsstudium i et annet fag
NTNU har et stort antall årsstudium å velge i, og du kan enkelt legge disse inn i utdanningsplanen din. Det er ikke noe bestemt årsstudium som anbefales, så her må du velge ut fra interesse og eventuelle videre planer. Her er likevel noen råd:
- Studenter som planlegger å arbeide som lærere, bør kombinere utdanningen i geografi med et annet undervisningsfag, for eksempel nordisk, religion, idrett, et fremmedspråk eller et realfag.
- Bachelorprogrammet er bygd opp slik at du bør ta GEOG2900 Bacheloroppgave etter at du har tatt resten av fordypningen.
Valgfrie emner
Du kan bygge opp ditt breddeår med valgfrie emner fra hvilket som helst fagområde. De eneste emner ved NTNU du ikke kan velge er de som har studierettskrav (dvs. krever studierett på et visst studium), eller har et forkunnskapskrav som du ikke innfrir.
Du må imidlertid være klar over at det er ditt eget ansvar å sette sammen emner som lar seg kombinere. Du må for eksempel sjekke at du velger emner der undervisnings- og eksamenstidspunkt ikke kolliderer. Dersom du velger to emner som har undervisning på samme tidspunkt, har vi ikke mulighet til å flytte undervisningen. Det samme gjelder for eksamen.
Det er også mulig å få innpasset emner du enten har tatt eller planlegger å ta på andre studiesteder.
Utveksling
Du kan dra på utveksling ett halvt eller helt år i løpet av bachelorstudiet. Det er anbefalt at du reiser på utveksling i breddeåret for å ta valgfrie emner eller i 3. året for å ta emner som kan inngå i fordypningen. Du kan eventuelt flytte om på rekkefølgen av emnene i andre og tredje studieår.
Hvor skal jeg dra?
Her er det veldig mange muligheter. Men det er en fordel å dra til et universitet som har samarbeid med NTNU. Se mer informasjon om utenlandsstudier.
Hva kan jeg studere når jeg er på utveksling?
Her er det også veldig mange muligheter, men en begrensning: Emnene du skal ta i utlandet må ikke være så like at de overlapper med emner du har tatt eller skal ta her ved NTNU.
Emnene du tar i utlandet er gjerne emner fra andre fagområder enn det du studerer her, men det kan også være emner som kan gi deg en bredere fordypning i det faget du tar på NTNU. Det kan også være mulig å erstatte emner du skal ta her på NTNU (i 1. eller 3. året) med emner du tar i utlandet.
Søknad og godkjenning
Du må søke både om studieplass og om godkjenning av utvekslingen fra ditt institutt. Fristene for dette er 1. februar for påfølgende høstsemester, og 15. september for påfølgende vårsemester.
Lånekassen gir kun støtte til fulltidsstudier, det vil si at utvekslingsoppholdet må tilsvare 30 studiepoeng for ett semester, og 60 studiepoeng for to semester. Etter at utvekslingsoppholdet er ferdig, må du søke fakultetet om endelig godkjenning av emnene du har fullført. Fakultetet innvilger ikke forhåndsgodkjenning for utenlandsopphold etter 6. semester av normert studietid.
Informasjonsmøter og veiledning
Møt opp når det arrangeres informasjonsmøter om utveksling og utvekslingsavtaler. De holdes minst en gang per semester.
Internasjonal seksjon tilbyr generell veiledning i perioden rundt søknadsfristen i vårsemesteret for studenter som ønsker å reise på utveksling. Avtale er ikke nødvendig. Nærmere informasjon om når og hvor finnes på internasjonal seksjon sine hjemmesider.
Studieveiledere på internasjonal seksjon
De enkelte studieveilederne på internasjonal seksjon har ansvar for hver sine land/verdensdeler. Se mer informasjon på nettsidene til internasjonal seksjon.