Hva lærer jeg?

Geografi - bachelorstudium

Hva lærer du?

Tre studenter holder en globus utendørs. Foto
Elin Iversen/NTNU

Geografi er et fag som fokuserer på samfunnets romlige organisering, og forholdet mellom mennesker og naturmiljøet. Faget er svært godt egnet til å forstå og analysere noen av vår tids viktigste utfordringer og muligheter knyttet til bærekraftig omstilling, urbanisering, migrasjon, miljøtrusler og effekter av klimaendringer. Kunnskap om planlegging og forvaltning, politikkutforming og ulike utviklingsprosesser i samfunnet er sentralt for å håndtere disse utfordringene.

Bachelorstudiet i geografi gir derfor en kompetanse med høy samfunnsrelevans basert på grunnleggende kjennskap til både samfunns- og naturvitenskapelige tilnærminger i faget. Studiet dekker hele spennet i FNs bærekraftsmål der en tar for seg både økologisk, økonomisk og sosial bærekraft, og forholdet mellom disse.

Bachelorstudiet i geografi gir en grunnleggende innføring i geografifaget, samt mulighet for spesialisering og fordypning innen ett eller flere fagområder gjennom valg av fordypningsemner og bacheloroppgave. Institutt for geografi tilbyr valgemner innenfor fire områder; by- og regional utvikling og planlegging, globalisering og bærekraftig utvikling, miljø og ressursforvaltning, samt naturgeografiske perspektiver på jordas overflateprosesser og landformer.

Bachelorprogrammet gir videre en grunnleggende innføring i sentrale geografiske metoder. Geografer benytter både kvantitative og kvalitative metoder, og visualiseringsverktøy som geografiske informasjonssystemer (GIS) og fjernanalyse. Geografifaget er et empirinært fag hvor feltarbeid står sterkt. Denne nærheten til feltet – til mennesker, samfunnet og naturen – er særegent for faget. Feltkurs og ekskursjoner er sentrale læringsmetoder i flere av emnene som inngår i graden.

 

Feltkurs

Geografifaget har en sterk feltarbeidstradisjon, og feltkurs inngår i mange av emnene som blir tilbudt. I tillegg til å lære geografiske metoder i praksis, er feltkurs viktig for å skape et godt studiemiljø, både faglig og sosialt. I løpet av det første året får du bli med på feltkurs til flere steder i Midt-Norge, blant annet til Sør-Gjæslingan og Romsdalen. 

Hvorfor studere geografi?

Geografi passer for deg som har lyst til å finne ut hvordan folks levekår kan forklares ut fra lokale, nasjonale og globale forhold og prosesser og for deg som vil vite mer om jorden, klimaet og naturprosessene.

Studer geografi og øk din forståelse av sammenhengen mellom vår egen hverdag, det samfunnet vi lever i og den verden vi er en del av.

Hva kan du jobbe med?

Den store bredden i faget gjør at du kan bruke geografikunnskapene du får i mange forskjellige sammenhenger, for eksempel:

  • landskaps- og arealplanlegging
  • utviklingsspørsmål knyttet opp til nord-sør relasjoner, og dilemmaene de involverte partene står overfor
  • sosiale, politiske, økonomiske og kulturelle forhold som påvirker steder
  • ulike endringsprosesser knyttet til globalisering, både med tanke på samfunn, klima, vegetasjon og miljø
  • hvordan du lager og tolker kart
  • hvordan vannets, isens og vindens arbeid endrer landskapet

Les mer om hvilke jobbmuligheter du har som geograf