Bostedspreferanser under COVID-19
Bostedspreferanser under COVID-19
Bostedspreferanser under COVID-19
I samarbeid med medstipendiat Oskar Fahlstedt designet vi en nettundersøkelse for å studere folks endringer i bostedspreferanser under COVID-19 pandemien (n = 338). Dette temaet ønsket vi å se nærmere på for å finne ut om de digitale mulighetene under pandemien hadde ført til betydelige endringer i bostedspreferanse for bosteder lenger bort fra studie-og arbeidssted.
Funnene fra studien peker på at de fleste (6 av 10) ikke hadde endret sin preferanse og det var nokså like andeler av respondenter som nå ønsket å bo mer sentralt som mer usentralt. Av de to hovedgruppene med ulike bostedspreferanser, så trekker «sentralistene» frem nærhet til funksjoner og transportmiddel som fordeler av lokasjon, mens «desentralistene» trekker frem fordeler knyttet til boligen (som billigere kvadratmeterpris, større bolig).
Preferansene ble sett i sammenheng med hvor fornøyde de var med sin boligsituasjon, hvilken type bolig de bodde i, gjennomsnittlig antall dager hjemmekontor i uka, samt antall ønskede dager med hjemmekontor etter pandemien, med mer.
Resultatene indikerer at antall dager med hjemmekontor har en positiv sammenheng med villigheten å flytte til mindre sentrale områder gitt at de ønsker å fortsette med hjemmekontor etter pandemien. Det er verdt å merke seg at antall dager man kan jobbe hjemmefra kan tjene som proxy for type arbeidsoppgaver man har, og som dermed kan være mer styrende for fremtidig bostedspreferanser enn akkurat mengdeerfaringen med hjemmekontor.
Grunnet utvalgsstørrelse i studien og segmentering av spørsmålsoppsettet er det vanskelig å ha et stort nok tallgrunnlag til å si noe mer sikkert om sammenhengende mellom respondenters karakteristika og deres preferanser.
En artikkel basert på studien er blitt akseptert til konferansen ‘Central Europe towards Sustainable Building (CESB22/YRSB22)’.