Premier og morofakta
Hovedpremien
Hovedpremien
Bli med i forskning og vinn kule premier!
Bli med i forskning og vinn kule premier!
Du kan vinne kule premier!
Premier trekkes en gang i uken i perioden 21. mai - 30. juni. For hver dag du registrerer reiser får du et lodd i trekningen av ukens premie. På slutten av perioden trekkes en treningsklokke som hovedpremie der alle får et lodd for hver dag de har deltatt.
HOVEDPREMIE: Garmin Vivoactive 5 (verdi 3299,-)
UKESPREMIER: Universalt gavekort på 500 kr
Delta i disse trekningene ved å fylle inn din epostadresse i feltet under, og trykk på 'Send'.
Vi kobler ikke epost-adressen din til reiseregistreringene du gjør i appen, og bruker den bare for å kontakte deg dersom du har vunnet.
Kom tilbake neste gang du retter en dag for å delta igjen!
Funfacts
Funfacts
Norsk vegmuseum
Det finnes et museum som stiller ut gamle veger! Neiida. Norsk vegmuseum er et museum for historien om vegen og vegbyggingen i Norge. Sammen med vegmuseumet ligger også Norsk fjellsprengningsmuseum og Norsk kjøretøyhistorisk museum. Området er tilpasset barnefamilier står det på hjemmesiden til museet, men om innholdet er det, er mer usikkert.
Transport og begreper
Noen ord blir moteord, kanskje fordi de er mer politisk korrekte enn sine forgjengere. Transport, trafikk, samferdsel og mobilitet er fire ord som henger nøye sammen. Dette er betydningen i følge ordbokene.no:
Transport = det å sende/transportere
Trafikk = ferdsel, strøm av gående eller kjørende
Samferdsel = ferdsel, samkvem mellom to eller flere steder
Mobilitet = bevegelsesevne, evne til å flytte seg
Tør vi gjette på at Samferdselsministeren i 2030 heter Mobilitetsminister og at Nasjonal Transportplan heter Nasjonal Mobilitetsplan?
Råning
En Råner er en person som i følge ordbokene.no «har biler og formålsløs bilkjøring som fritidsinteresse». Råning er å kjøre rundt omkring eller feste litt med venner i bilen, høre musikk og treffe andre med samme interesser på bestemte møteplasser utendørs. Dette er et bygdefenomen, og kommer kanskje av at det er lite annet å foreta seg på bygdene. Rådebank er en norsk dramaserie som handler om råning i Bø i Telemark. Det er sluppet 3 sesonger fra 2020-2022 som ligger tilgjengelig på nrk.no, og serien har fått veldig gode kritikker.
Gul midtlinje
Håndbøker og vegnormaler gir retningslinjer for hvordan vegnettet skal se ut. Normal N302 Vegoppmerking sier at det skal være gul midtlinje for veger som er bredere enn 6 meter, regnet ut fra hvor bredt vegen er asfaltert. Hvis det mangler midtlinje på vegen, er det som oftest fordi vegen er smalere enn 6 meter.
Ro fiske
Ifølge Lofotfiskets historie rodde fiskerne fra Trøndelag og Nordland i åpne båter som var mellom 20 og 30 fot lange (6-9 meter). Lofotfiske foregikk på ettervinteren mellom februar og april, derfor gikk turen nordover i februar. De brukte mellom 10 og 14 dager på å ro til Lofoten, og måtte ofte overnatte på øyer eller holmer underveis. Avstanden fra Trondheim til Svolvær er omtrent 600 kilometer, så det betyr at de rodde i gjennomsnitt 50 kilometer per dag.
Oslo-Trondheim
Turen mellom Trondheim og Oslo er rundt 500 km og tar ca 6,5 timer med bil. Om du ville sykle hele etappen, og hadde en gjennomsnittshastighet på 10 km/time, ville du bruke 50 timer på turen. Den store styrkeprøven er et sykkelritt på strekningen, som er 540 km langt. Beste tid i 2023 var 13 timer, 44 minutter og 21 sekunder. Det gir en gjennomsnittshastighet på nesten 40 km/time. Slå den!
Tvillingoter
Savner du Twin Otteren? Det var et lite fly Widerøe hadde fra 1968 til 2000 med kapasitet på 19 passasjerer i tillegg til 2 i besetningen. Den var viktig for transportmulighetene på mange småsteder langs kysten. Flyet inspirerte den koselige sangen av Øystein Sunde hvor refrenget går slik:
Morn, morn Sandnessjøen, her er jeg
Grønn og liten, sjøsjuk, mеn fornøyd
Jeg er en Twin Ottеr på vei fra Mo I Rana
Jeg har hundre mil igjen
Før jeg blir fortøyd
Toget til Værnes?
Bor du i Trondheim og omegn med lokaltakst på bussen? Da kan du bruke bussbilletten din videre til flyplassen på Værnes uten ekstra kostnad. Hele turen hjemmefra til flyplassen får du da for 43 kroner. Merk deg i såfall tallet 17, for toget går hver time fra 8:17 til og med 23:17 med noen ekstra avganger rundt middagstider og en grytidlig litt over 05 på morgenen.
Bilfrie helger for 50 år siden
For 50 år siden, i 1973, var det energikrise i verden og bensinprisen økte voldsomt. Fra 5. desember ble det innført et bilforbud i helgene. Det betydde at fra klokken 15 på lørdag og hele søndag var det ikke lov å kjøre bil. For oss som var barn på den tiden husker vi førjulsstemning, mørketid med snø og helt uten biler på veiene, aketurer og sparketurer midt i vegbanen uten fare for å bli påkjørt, egentlig ganske herlig! Forbudet var over i februar 1974.
Th!nk
Norge har kanskje ikke en lang og omfattende bilproduksjonshistorie å se tilbake på, men vi hadde et morsomt iniativ på gang fra 1991 til 2011. Da produserte et norsk selskap en søt liten elbil med plastkarosseri. Think familien besto av Th!nk City og City Bee. På Finn.no finnes kun 1 bruktbil av typen Th!nk City å få kjøpt. Den er fra 2010 men hevdes å være i god form. Prisen er knappe 40 000 kroner.
Ferge eller ferje
Ferge kommer av det danske ordet færge, og på bokmål kan vi bruke både ferge og ferje. På nynorsk bruker vi derimot bare ferje. På dialekt brukes i tillegg ferja, ferjo eller ferjå.
Gratis ferjesamband i Trøndelag
Fra juli i fjor ble flere ferjesamband i Norge helt gratis å reise med. Det gjaldt ferjesamband med relativt lite trafikkgrunnlag, opptil 100 000 passasjerer pr år i 2019. I Trøndelag ble dermed noen ferjesamband gratis, deriblant Tarva – Dypfest (se bilde). For hele 2018 var det totalt 5785 passasjerer som tok ferja.
Bilfrie helger for 50 år siden
For 50 år siden, i 1973, var det energikrise i verden og bensinprisen økte voldsomt. Fra 5. desember ble det innført et bilforbud i helgene. Det betydde at fra klokken 15 på lørdag og hele søndag var det ikke lov å kjøre bil. For oss som var barn på den tiden husker vi førjulsstemning, mørketid med snø og helt uten biler på veiene, aketurer og sparketurer midt i vegbanen uten fare for å bli påkjørt, egentlig ganske herlig! Forbudet var over i februar 1974.
Sykkelheisen Trampe
Sykkelheisen Trampe har jubileum og er 30 år i år. Den er lokalisert i bakken opp fra Gamle bybro på østsiden av elva. Til å begynne med kostet det noen kroner å benytte heisen, men nå er den gratis å bruke. For 10 år siden, i 2013 ble heisen oppgradert til et nytt og bedre system, og ble gjenåpnet etter å ha vært stengt noen år. Heisen er hysterisk vanskelig å bruke riktig, så man må gjerne prøve flere ganger før man får det til. Bruksanvisningen finner du her:
Litt historie finnes også her:
Totalt samferdselsbudsjett
Regjeringen la nettopp fram forslag til statsbudsjett for 2024, og det er utgangspuntket for forhandlinger mellom de ulike politiske partiene fram til budsjettet vedtas i midten av desember. Samferdsel er en av hovedpostene i budsjettet og utgjør ca. 1/20 av utgiftene; eller ca. 90 mrd av totalt drøyt 1850 mrd NOK. Hovedprioriteringer i neste års budsjett er forbedret flyrutetilbud i distriktene, utbygging av nye riksveger og byvekst- og belønningsavtaler.
Nullvekst og nullvisjon
I Norge har vi flere transportpolitiske mål og visjoner, og to av disse kalles nullvekst og nullvisjon – og er ikke det samme! Nullvekstmålet er at all vekst i transport i de største byområdene skal tas med kollektiv, sykkel og gange, hvilket vil si at totalt antall kjørte kilometer med personbil skal holdes uendret. Nullvisjonen er målet om ingen drepte og hardt skadde i trafikken. Stabile ulykkestall og eliminert personbiltransport hadde vært noe ganske annet, derfor bør disse to ikke forveksles!
Refleks og katteøyne
Har du lagt merke til at katters øyne ser ut som om de lyser i mørket? Dette skjer ikke fordi det faktisk lyser av dem, men fordi de reflekterer lys på samme måte som en refleks. Dette har man latt seg inspirere av i Storbritannia, der man har bygget inn reflekser i veibanen på alle større veier, kalt "cat's eyes".
Les mer om reflekser her, og om britiske katteøyne-veireflekser her.
Kiss and ride
Vi hadde en kiss and ride-stasjon i Elgeseter gate ved krysset til Olav Kyrres gate fra 2003 til 2020. Tanken var at alle som ble kjørt til eller hentet fra jobb på sykehuset kunne bruke dette stoppet og slippe å kjøre inn på sykehusområdet. Det var imidlertid ikke et krav om at sjåføren i bilen måtte få et kyss 😊
Tidligere funfacts
Verdens nordligste trikkelinje
Gråkallbanen er verdens nordligste trikkelinje. Før bybanen i Bergen ble åpnet var den den eneste trikkelinjen i landet utenom Oslo. Selv om trikken står Trondhjemmeres hjerte nært, var trikken nedlagt en periode mellom 1988 og 1990. Den ble gjenåpnet etter en politisk hestehandel i 1990 da Marvin Wiseth ble ordfører. Gråkallbanens venner fikk da konsesjon til å kjøre på de gjenværende sporene og fikk overta de kommunale trikkene mot en symbolsk avgift.
Elsparkesykler
Elsparkesykler er nå et helt vanlig syn i Trønderske gater, men det var først i 2019 at de inntok bybildet og det ble mulig å leie en. Siden da har det blitt innført retningslinjer for utleie og selskapene må søke om lisens fra kommunen. Elsparkesykkel klassifiseres nå som motorvogn og brukerne av elsparkesyklene må ha ansvarsforsikring og barn under 15 år må ha hjelm.
Royale reisevaner
KNA står for Kongelig Norsk Automobilklubb, og er Norges eldste og største organisasjon for bil- og motorsportinteresserte. KNA ble stiftet i 1907, og kong Haakon 7 ble klubbens første beskytter. Kongen var selv en ivrig bilist, og hadde flere biler i sin private samling.
Kongen var beskytter av KNA fram til sin død i 1957. Etter det overtok hans sønn, kong Olav 5, som beskytter fram til sin død i 1991. Da ble kong Harald 5 den nye beskytteren av KNA, og han har fortsatt denne rollen i dag.
Grønn bølge
Nei, det er ikke egentlig et miljøtiltak, det er en koordinering av flere lyskryss som ligger etter hverandre slik at man kan kjøre i fartsgrensen eller kanskje litt under og få grønt lys akkurat når man ankommer neste kryss.
Det var sannsynligvis det som skjedde med artisten Halvdan Sivertsen fra Bodø, og som inspirerte til denne låta.
Ekstratid for fotgjengere
Les mer her: Hemmelig knapp gir mer tid over gangfeltet (dagbladet.no)
Hvis du trenger ekstra tid for å krysse vegen som fotgjenger, finnes det en knapp som kan forlenge grønntiden slik at man kommer seg helt over før lyset skifter til rødt igjen.
Gulrød fase i lysregulerte kryss
I Norge har man rødgul fase i lysregulerte kryss. Dette gjelder ikke i alle land: mange land har kun en gul fase før lyset skifter til grønn fase for biltrafikken.
Grunnen til at vi har det i Norge er at det rødegule signalet skal forberede bilistene slik at de er klare når lyset skifter til grønt.