Forskningsområde 1
Dyp avkarbonisering og bred samfunnsendring
Å oppnå dyp avkarbonisering og brede endringer i samfunnet betyr mer enn å implementere enkeltteknologier for individuelle sektorer. I tillegg til gamle og nye teknologier for å oppnå et mer bærekraftig samfunn fokuserer vi på:
- hverdagspraksis
- energikulturer
- institusjoner
- sosiale relasjoner
- politiske prosesser
Utvikling og implementering av nye teknologier kan ikke studeres isolert, men som deler av større endringer i samfunnet. Bærekraftoverganger generelt og energioverganger spesielt, er sosio-tekniske prosesser.
Overgangen gir mulighet til å skape nye og rettferdige systemer, institusjoner og praksis. Å oppnå dette vil kreve inkluderende og demokratiske prosesser, og utvikling av nye former for samfunnsdeltakelse.
Forskningsområde 1 (FO1) skal arbeide for å forstå hva dette medfører i praksis.
Forskningsmetoder
Kvalitativ, kvantitativ og agentbasert modelleringsanalyse. Vi skal produsere empirisk og teoretisk forståelse av hvordan sosiale strukturer påvirker menneskelig-teknologisk samhandling og beslutningsprosesser, og hvordan overgangen påvirker og påvirkes av brede sosiokulturelle trender.
FO1 bygger på videre innsikt fra sosiologi, psykologi, statsvitenskap, antropologi, innovasjonsstudier og vitenskap og teknologistudier (STS).
Mål
- Produsere verktøy og innsikt for å sikre rettferdig, inkluderende og demokratisk handling mot dyp avkarbonisering.
- Gi kunnskap om viktige kontroverser og avveininger, og dermed forbedre forholdene for politikkproduksjon på flere nivåer, multisektoriell og samfunnsmessig.
- Levere anbefalinger om hvordan styring gjennom pilot- og demonstrasjonsprosjekter kan skaleres opp ved å lokalisere teknisk forskning i en sosial sammenheng.
- Gi kunnskap til utvikling av praktiske verktøy for tverrsektorielle politiske anbefalinger.
Leder av forskningsområde 1
Gisle Solbu NTNU |
Se hva som skjedde i 2023
(Utdrag fra NTRANS' årsrapport 2023)
Les hva som skjedde i forskningsområdet i årsrapporten for 2023