Forksning
into research
Prosjekt har fire forskningområder
ap1 - Nora Mørten
Barrier, Muligheter og Genvinster ved Digitalesering / Digitalle Tvilling for FDV/FM og Bruk
Fokuset i arbeidet er å finne hva som kreves for FM å kunne ta i bruk digitale tvillinger, samt å skissere et veikart som kan bringe FM til deres ønskede fremtid. Arbeidet har bestått av tre deler; 1) backcasting workshops med partnerbedriftene for å skissere FM digitaliseringen i år 2030 og år 2050, 2) Intervjuer rundt industriens motivasjon for å iverksette digitale tvillinger inkl. medfølgende barrierer, muligheter og gevinster og 3) Innhente erfaring fra referanseprosjektet i Bridging the gap.
ap2 - Eilif / Anders
Systematisering av Informasjon for Data Bruk i FDV
Oppgaveforståelsen legger til grunn systematisering av informasjon avhenger av standardisering. Arbeidet består av tre deler som pågår parallelt: 1) kartlegg hvilke standarder som finnes; 2) kartlegg hvilke standarder som brukes; 3) kartlegg hvordan standarder kan samkjøre. Arbeidet på de tre delene foregår parallelt.
ap3 - Toomaj / Geir
Prosess, Organisering og Informasjon
Digitalisering må sees både fra det organisatoriske aspektet og det teknologiske aspektet.
Organisasjonsaspektet trenger ytterligere forskning på kommunikasjon og samarbeid i prosjekter og byggets livssyklus der teknologi ses som en tilrettelegger. Arbeid med scenarier er viktig for framtidsorienteringen av både temaet digitalisering og bærekraft i bygningsmiljøet.
ap 4 - Carmel, Morten
Bridging the Gap: FM Behov i Dag og i Fremtiden
Dagens og fremtidens FM undersøkes i tre deler: kartlegging av eksisterende bruk og ikke-bruk av nedarvet data fra tidligere prosjekter, felles datamiljø mot digitale tvillinger og strategi for fremtiden. Vi har undersøkt litteratur i Norge, og har gjort et løpende arbeid med alle partnere, men har hatt spesielt bidrag fra Multiconsult og KLP Eiendom basert på caseprosjektet Teknostallen