Bøker - Senter for eiendomsutvikling og forvaltning (Metamorfose)
Bøker og temahefter
Bøker og temahefter
Her er det godt å være. Om estetikk i omgivelsene
Cold, Birgit
Digital bok 2022 (Fagbokforlaget, heftet 2010)
Estetikk i omgivelsene handler om hvordan vi opplever og vurderer natur og bygde omgivelsers estetiske uttrykk og kvalitet. Målet med denne publikasjonen er å gi dem som er interesserte i, arbeider med og har ansvar for omgivelsenes estetikk innsikt i emnet slik at estetisk kvalitet vektlegges i planlegging, forvaltning og utvikling av omgivelsene.
En rekke spørsmål melder seg umiddelbart: Hvordan kan estetisk kvalitet og skjønnhet beskrives og forstås i arkitekturen og omgivelsene?Hvordan kan man nærme seg begreper som estetisk opplevelse, estetiske preferanser og vurderinger? Hvilke estetiske egenskaper karakteriserer arkitektur og omgivelser hvor det er godt å være?
Disse spørsmålene forsøker vi å svare på ved å referere til forskningen innen omgivelsespsykologi og ved å bruke kunnskaper innen arkitektur. Estetisk kvalitet belyses gjennom empiriske og teoretiske forskningsresultater og illustreres med arkitektureksempler.
Eiendomsforvaltning. Facility management
Tore Brandstveit Haugen , Olav Egil Sæbøe og Margrethe Foss
Fagbokforlaget (2020)
Eiendomsforvaltning/Facility Management (FM) omfatter forvaltning av eiendomsverdier, drift, vedlikehold og utviklingsaktiviteter samt servicetjenester til brukere av bygninger og arealer.
I denne boken belyser vi utviklingen av fagområdet i Norge fra FDV-begrepet (Forvaltning, Drift og Vedlikehold) ble innført på 1980-tallet til dagens internasjonale standarder for FM. Det er lagt vekt på hvordan en kan sikre gode lokaler og service for kjernevirksomheten i bygningene.
Læreboken er tenkt som en samlet innføring til fagområdet som kan brukes i utdanningsprogram på bachelor og masternivå - og i praksis. Boken inneholder en rekke eksempler fra privat og offentlig eiendomsforvaltning slik at teorien blir lett forståelig for den som ikke kjenner faget fra tidligere.
Det viktigste for FM i tiden fremover er utviklingen av bærekraftige og digitale løsninger som bidrar til verdiskaping for samfunnet og for eiere og brukere av bygninger.
Samspillet i byggeprosessen
Hansen, Geir K.
Fagbokforlaget (2019)
Denne boken gir en innføring i byggeprosessen fra idé til bygget er i bruk, og ser på helhet, samspill og gjennomføring av prosessen i et verdiskapingsperspektiv. Framstillingen tar utgangspunkt i byggebransjens etablerte struktur, arbeidsmåter og organisasjonsformer, såkalt «best practice». Samspillet i byggeprosessen tar sikte på å gi leserne et grunnlag for å forstå sammenhengene og framgangsmåtene i byggebransjen, slik at alle involverte parter i et byggeprosjekt kan bidra til økt verdi for både dem som planlegger, prosjekterer og bygger, for dem som skal bruke byggene og anleggene, og for samfunnet som helhet.
Boken henvender seg først og fremst til studenter innen fagområdene arkitektur, bygg- og anleggsfag, eiendomsfag og andre relevante utdanninger. Boken egner seg også godt som oppslagsverk for ulike aktører innen bygg- og anleggsbransjen, som konsulenter, entreprenører, store og små byggherrer, brukere og andre spesielt interesserte.
Eiendomsutvikling
Leikvam, Gunnar, Olsson, Nils
Fagbokforlaget (2014)
Eiendomsutvikling tar utgangspunkt i gjeldende praksis i bransjen og er i stor grad basert på forelesninger som forfatterne har holdt på NTNU. Forfatterne tar i boken for seg alle viktige faser og temaer, men legger mest vekt på tidligfasen i eiendomsutvikling. Noe prosjektledelse er tatt inn for å belyse ulike verktøy, og boken inneholder en kortfattet gjennomgang av de mest sentrale bestemmelsene i plan- og bygningsloven. I hovedtrekk er denne praktisk anlagte boken utformet som en lineær prosess, der forfatterne redegjør for trinn i eiendoms-utviklingen og sannsynlige hendelser som gjør at prosjekters mål må retestes med jevne mellomrom.I boken lanseres verktøy som brukes som kvalitetssikring på punkter i gjennomføringen.
Boken bør leses slik at man først får et overblikk, for deretter å kunne bla seg fram og tilbake til de kapitlene som har relevans for de ulike situasjonene som oppstår underveis i en gitt eiendomsutviklingsprosess. Boken egner seg altså godt både som lærebok og som oppslagsverk. Denne boken er skrevet som pensumbok for studenter i eiendomsutvikling og tilsvarende, samt som fagbok og oppslagsverk for praktikerne i faget. Men den passer også godt for alle som arbeider med avgrensede temaer innenfor eiendomsutvikling, og som ønsker en bedre helhetsforståelse
Temahefte 4: Bygningsvedlikehold. Bedre planlegging - en nøkkel til bedre vedlikehold
Valen, Marit Støre, Olsson, Nils, Bjørberg, Svein, Gissinger, Håkon
Fagbokforlaget (2011)
Drift og vedlikehold skal sikre at byggets funksjonalitet og kvalitet opprettholdes. Hensikten med dette temaheftet er å sammenstille erfaringer fra planlegging og utførelse av vedlikehold av bygninger ut i fra et forvaltningsperspektiv. En viktig nøkkel til dette er bedre planlegging basert på et godt beslutningsgrunnlag og det gode samspillet mellom eier, forvaltningsorganisasjon og bruker av bygget.
Vi håper heftet kan bidra til en bedre og mer omforent forståelse av begrepene drift, vedlikehold og utvikling i bygningssammenheng og øke forståelsen for planleggingen av vedlikeholdsoppgavene.
Praktisk Rapportskriving
Olsson, Nils
Fagbokforlaget (2011)
Boka tar for seg ulike rapporter som prosjektoppgaver innenfor masterstudier, masteroppgaver og rapporter i tilknytning til bedriftsinterne kurs.
Den er spesielt skrevet for ledelsesorienterte ingeniørfag som prosjekt- og produksjonsledelse, logistikk og eiendomsutvikling- og forvaltning.
USETool: Evaluering av brukskvalitet (norsk)
USETool: Evaluatiing Usability (english)
Metodehåndbok
Hansen, Geir K., Blakstad, Siri Hunnes, Knudsen, Wibeke
NTNU/SINTEF Byggfors (2010)
Denne metodehåndboken utgjør sluttleveransen fra forskningsprosjektet ”Usability – metoder
og verktøy”. Forskningsprosjektet, gjennomført i perioden 2007 – 2009, har hatt til hensikt å
utvikle metoder og verktøy for kartlegging og evaluering av bygningers brukskvalitet.
Prosjektet er gjennomført av SINTEF Byggforsk avd. bygninger og Fakultet for arkitektur og
billedkunst, NTNU på oppdrag fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Statsbygg og Statoil
Kontraktstrategi for bygg- og anleggsprosjekter
Lædre, Ola
Fagbokforlaget (2009)
Kontraktstrategi for bygg- og anleggsprosjekter beskriver hva som ligger i begrepet kontraktstrategi. Boken angir til sammen atten prosjektspesifikke og generelle forhold byggherrer bør legge vekt på når de skal velge denne strategien. Videre angir den virkemidlene som inngår i en komplett kontraktstrategi, samt fordelene og ulempene med de forskjellige formene av åtte, ulike virkemiddel.
Valg av kontraktstrategi berører alle kontraktspartene, og ikke bare byggherren
Er det noen sak?
Forebygging av håndtering av tvister i bygg- og anleggsprosjekter
Lædre, Ola
Fagbokforlaget (2009)
Er det noen sak? beskriver ulike metoder parter kan benytte for å løse tvister på egen hånd. Boken gir eksempler på hvordan tvister oppstår, og hvordan de kan unngås.
Noen tvister kan ha positiv virkning for begge parter, men utgangspunktet for boken er at det er lønnsomt for partene å unngå konflikter.
Temahefte 2: Eiendomsutvikling og forvaltning: Fasilitetsstyring/Facilities Management. Verdiskapning - Verdiøkning - Verdibevaring
Sæbøe, Olav Egil, Blakstad, Siri Hunnes
Fagbokforlaget (2009)
Bygninger planlegges, prosjekteres og bygges for å løse funksjonelle behov. De skal gi rom for den aktiviteten som skal skje samtidig som den skal tilfredsstille brukernes fysiologiske behov, kravene til et godt innemiljø og god trivsel. Levetiden kan være forskjellig for hvert bygg. Dette må være sterkt inne i planleggingen i forhold til den aktiviteten som skal foregå inne i bygningen. Det krever et sterkere fokus på forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling (FDVU). God eiendomsforvaltning og verdisikring av av vår nasjonale bygningsmasse gjennom effektiv drift og vedlikehold er en stor utfordring.
Temahefte 1: Facility Management: Forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av bygninger
Haugen, Tore B.
Fagbokforlaget (2008)
Dette temaheftet er skrevet som en innføring til fagområdet forvaltning, drift og vedlikehold og utvikling (FDVU) av bygninger og eiendommer med formål å øke kunnskap og kompetanse på området.
2004 |
Proceedings of the third European Research symposium in facilities management Bröchner, Jan |
|
2000 |
Programmering - Definering og beskrivelse av byggeprosjekter Gjestland, Marthe |
Høyremeny - vises på alle sider
SØKNADSFRISTER
Master i eiendomsutvikling og -forvaltning
- Erfaringsbasert masterprogram (deltid) Søknadsfrist 2. mai 2024. Se hvordan du søker opptak her.
- 2-årig masterprogram (fulltid) Søknadsfrist 15. april . Søk opptak her.