MuSaDel
MuSaDel
MuSaDel
MuSaDel
Museene endres i takt med samfunnet slik som andre kulturarvsinstitusjoner; endrede samfunnsstrukturer, kunnskapsregimer og deltakelseskulturer utfordrer etablerte forståelser av hva et museum er og hvordan museumsansatte arbeider. Det er en forutsetning at universitetsstudenter som ønsker seg en karriere i sektoren, har tilgang til forskningsbaserte og praksisnære undervisningstilbud, som forbereder dem på å utvikle fremtidens museer og museumspraksis. Samtidig har museumsansatte behov for etter- og videreutdanning som hjelper dem å fornye kompetansen sin gjennom hele arbeidslivet.
Prosjektet adresserer disse utfordringene ved å starte en kontinuerlig dialog mellom utdannings- og museumssektoren om relevant utdanning, og ved å utvikle et konkret undervisningstilbud. I MuSaDel kartlegger vi hvilke erfaringer studenter gjør seg i overgang fra studier til arbeidslivet, og hvilke kunnskaps- og kompetansebehov sektoren anser for å være viktig og bli viktig i fremtiden. Kartleggingen tjente i 2023 som samtalestarter mellom utdannings- og museumssektoren under Seminar om utdanningssamarbeid. Dialogen fortsetter i årlige seminar som møtested for undervisere, forskere og studenter fra UH-sektoren og museumsfeltet.
Med utgangspunktet i at den samme utdanningen kan være grunnutdanning for noen og etter- og videreutdanning for andre, utvikler prosjektet parallelt et undervisningstilbud i tett dialog mellom Museene Arven og studenter og undervisere fra NTNU. Emnet gjennomføres to ganger i løpet av prosjektperioden, emneevaluering og forskning på lærende sine opplevelser brukes aktiv til videreutvikling av emnet, og danner samtidig empirien for læringsforskning. Forskningens fokus ligger på hva som skjer når formell utdanning og livslang læring møtes i læringssituasjoner der studenter og museumsansatte lærer sammen. En artikkel med resultat fra denne forskningen markerer prosjektets avslutning, mens undervisning i emnet «Museum, samfunn, deltakelse» og seminar eller annen nettverksaktivitet fortsetter etter endt prosjektperiode.
Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Museene Arven. Prosjektet er støttet av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) under programmet «Økt arbeidsrelevans i høyere utdanning».
Prosjekteamet består av prosjektleder Insa Müller (NTNU og Museene Arven), vitenskapelig assistent Ingrid Elise Fostervold (NTNU), fagsjef Hanna Mellemsether (Museene Arven), fagsjef forvaltning Bodil Østerås (Museene Arven), fagsjef formidling Gunhild Rikstad (Museene Arven) og førsteamanuensis Mattias Bäckström (NTNU).
En lokal og en utvidet referansegruppe med representanter fra flere museer og utdanningssteder bistår prosjektteamet i arbeidet sitt.
Ved siden av rapportene, blir prosjektresultatene formidlet i ulike relevante miljøer.
Medlemmer av prosjektteamet har vært på studiereise til Umeå i Mars 2023, hvor prosjektleder holdt et innlegg i Högre seminarium i Museologi ved Institusionen för kultur- och medievetenskaper ved Umeå Universitet, etterfulgt av erfaringsutveksling og faglig samtale.
Prosjektet deltar på Forskerforbundets sektorseminar for arkiv, bibliotek og museum i Oslo Juni 2023, med innlegg om prosjektets seminarvirksomhet og kompetanser i museumssektor.
Masteremnet KULMI3215 Museologi og kulturarvspedagogikk gjennomgår i rammen av MuSaDel-prosjektet en utviklingsprosess for å i økende grad tilpasse innholdet i emnet til arbeidslivets kompetansekrav. Utviklingen av emnet bygger på kartlegging av kompetansebehov og lærdom fra seminar om utdanningssamarbeid i Museums-Norge høst 2022. Emnet tematiserer læring og deltakelse som mål og metode i museene. Ved å samle studenter på masternivå (KULMI3215) og museumsansatte som tar emnet som videreutdanningsemne (KULMI6215) i læringssituasjoner knyttet til en konkret utfordring, tilrettelegger emnet for at lærende med ulik bakgrunn, kunnskaper og kompetanser lærer med, til og fra hverandre.
Vår 2023
I begynnelsen av semesteret ble studentene introdusert for en case: I kjølvannet av Skeivt kulturår 2022 ønsker Egge Museum å utvikle et museumsprosjekt sammen med likestillingsorganisasjonen Rød Tråd. For å kunne gjennomføre prosjektet ønsker Egge Museum å søke på Liksom-Kulturdirektoratet sin utlysning Deltakende museumsprosjekt som bidrar til økt mangfold i museene. Studentenes oppgave var å utvikle en prosjektidé og senere skrive en søknad til denne utlysningen.
I uke 10 ble undervisning gjennomført som et intensivkurs på Egge Museum i Steinkjer. Museet stilte lokaler og infrastruktur til rådighet og studentene bodde hele uken sammen på en gård i nærheten av museet.
Uken startet med en workshop i regi Kvinnemuseet og Kvinnenettverket med tema Kjønnsrepresentasjon i museet. Sammen med rundt 20 ansatte i Museene Arven hørte studentene på foredrag, diskuterte kjønnsrepresentasjoner i museer og analyserte og diskuterte utstillingen «Traktor». Gjennom deltakelse i et kompetansehevingstiltak for museumsansatte, fikk masterstudentene direkte innsyn i, og mulighet til å delta i pågående fagdiskusjoner i sektoren.
Under intensivuken fikk studentene bruke deres kjennskap til pensumlitteraturen og egne erfaringer, og de hørte på forelesninger fra universitetslærere, fag-, formidlings- og forvaltningsansvarlig i Museene Arven. Studentene deltok i workshop om læring i museene i regi av NCK og hadde speed date med representant for Rød Tråd. Med hjelp av alle disse ressursene utviklet de prosjektideer for deltakende museumsprosjekt. Uken ble avsluttet med at studentene pitchet prosjektideene sine for medstudentene og et fagpanel bestående av emneansvarlig, vitenskapelig assistent og fagenheten i Museene Arven som ga tilbakemeldinger og innspill til videre utvikling av prosjektbeskrivelsen og prosjektsøknad.
Høst 2023
I ettertid har to av studentene på emnet, Camilla Gresseth Haugen og Maja Frønes, skrevet en kronikk i tidsskriftet museum om deres opplevelse av emnet: https://tidsskriftetmuseum.no/lovetass-a-skape-mangfold/
Onsdag 22. november 2023 åpnet utstillingen Mangfold i landbruket på Egge Museum i Steinkjer, som er et resultat av samarbeidet i undervisningen i emnene KULMI3215 og KULMI6215.
Med utgangpunkt i spørsmålet: Hvordan kan den frivillige organisasjonen Rød Tråd og landbruksmuseet Egge museum samarbeide på måter som bidrar til økt mangfold i lokalsamfunnet? Skrev studentene og museumsansatte i emnene flere prosjektbeskrivelser, som de leverte som eksamensoppgaver. Samtidig fikk Egge Museum mulighet til å velge ut og jobbe videre med studentenes forslag. Noen av studentene utviklet prosjektideer knyttet til en oppdatering av basisutstillingen Traktor med fokus på mangfold. En realisering av studentenes ideer er Lovetass, en tradisjonell Gråtass-traktor malt i regnbuens farger. Lovetass var museets bidrag til Pridefeiringen I Steinkjer 2023. I dag befinner Lovetassen seg sammen med historiske traktormodeller i museets basisutstilling Traktor.
En annen oppdatering som bygger på studentens prosjektideer, er portrettutstilling «Mangfold i norsk landbruk» som åpnet 22.11.23. På introduksjonsplakaten heter det
«Norsk landbruk er preget av både tradisjon og innovasjon. Vi bor i et langstrakt land som byr på stor klimatisk og topografisk variasjon. Vi har landbruk på fjellhøyder, i rolige dalstrøk, på flate innland og i arktiske kyststrøk. Det blir kreative bønder av slikt. Innafor rammene av naturressursene dukker det opp en stor variasjon av driftsmetoder og et stort mangfold av mennesker. Portrettfotografiene viser oss noe av mangfoldet blant dagens bønder i Steinkjer. Mangfoldet i landbruket handler om alder, kjønn, tradisjon, produksjon og arbeidsmetoder. Det handler også om samhandling og brudd med det tradisjonelle.»
Portrettfotografiene ble tatt av fotografen Janne Amalie Svit. Kulmi-studenter var til stede under utstillingsåpningen og bidro med en kort presentasjon.
2024
Våren 2024 ble emnene KULMI3215 Deltakelse og læring i museer og KULMI6215 Deltakelse og læring i museer gjennomført på nytt. Med erfaringene fra forrige gjennomkjøring, noen endringer og med dobbelt så mange studenter som året før, reiste vi denne gangen til lokalmuseet Stjørdal Museum Værnes i Stjørdal. Med utgangspunkt i aktuelle utlysninger for prosjekter i museumssektor, Funksjonshemmedes historie og kulturarv fra Kulturrådet og Tilgjengelige museer fra Kulturdirektoratet, ble studentene utfordret til å utvikle prosjektideer for museet som svarer på en av utlysningene.
Undervisningen og pensum ble ved denne gjennomkjøringen tilpasset utlysningene, og handlet om deltakelse, læring, tilgjengelighet og public history. På forhånd av intensivuken jobbet studentene i grupper med pensum og gruppeoppgaver. På starten av intensivuken fikk studentene en introduksjon til Stjørdal Museum Værnes, til Museene Arven og ulike deltakende prosjekter museene i organisasjonen har gjennomført tidligere. I løpet av uken besøket studentene Døvemuseet i Trondheim, som er utviklet med utgangspunkt i deltakende museumspraksis og tilgjengelighet. Resten av uken tilbrakte vi på Stjørdal. Gjennom variert undervisningsaktivitet jobbet studentene og museumsansatte med læring i museet, deltakelse og tilgjengelighet. De utviklet prosjektideer i grupper og på slutten av uken presenterte de en pitch for de ansatte på museet og undervisere.
Med tilbakemeldinger jobbet studentene videre med prosjektideene sine og utviklet dem til en prosjektsøknad som de leverte som eksamen.
Emnene er nå i en evalueringsfase.
Økt arbeidslivsrelevans i museumsrelevante utdanninger, 3.-4. Oktober 2024 i Trondheim
Økt arbeidslivsrelevans i museumsrelevante utdanninger, 3.-4. Oktober 2024 i Trondheim
MuSaDel-seminar 3 «Økt arbeidslivsrelevans i museumsrelevante utdanninger» gikk av stabelen i Trondheim, 3. – 4. oktober 2024 med rundt 70 deltakere fra museums- og universitetssektoren. Denne gangen utgjorde studenter i museumsrelevante utdanninger ved NTNU, UiB og UiO den største deltakergruppen.
Seminarets program var inspirert av teorien om praksisfellesskap, innledere med ulike roller i museums- og UH-sektor, presenterte og diskuterte aktuelle tema og prosjekter og formidlet slik til seminardeltakerne hva som opptar museene i Norge i dag. Spennet i de faglige innleggene gikk fra sørsamisk historie i fotosamlinger via digitalisering av eldre håndskriftlige kilder til museenes arbeid med immateriell kulturav og publikumsundersøkelser i utstillinger. I tillegg presenterte redaktørene Ellen Lange tidsskriftet Museum og Kristina Skåden Norsk Museumstidsskrift som åpne kanaler for å holde seg oppdatert.
På dag to diskuterte seminardeltakere praksis som del av utdanningen. Med deres ulike utgangspunkter som alumni, universitetsundervisere eller representanter for museene som tar imot praksisstudenter, kunne deltakerne belyse formål og erfaringer med praksis fra ulike perspektiv. Vi brukte også tid til å diskutere hva vi kan vi gjøre for å øke utbytte av møtene mellom studenter og mulig arbeidsliv i form av praksisopphold på måter som kommer alle involverte til gode.
Vi vil gjerne takke innledere og seminardeltakere for deres aktive deltakelse, gode diskusjoner og flott stemning under seminaret. Etter to inspirerende seminardager jobber vi nå mot innspurten i MuSaDel-prosjektet som vil avsluttes i desember 2024.
Program (Endringer kan forekomme)
Torsdag, 3.10. Arkitekt Christies gate 2, Auditorium A120
- 12-13: Lunsj
- 13.00-13.45: Velkommen og introduksjon til seminaret. Økt arbeidslivsrelevans, praksisfelleskap og læring. (Insa Müller, NTNU og Museene Arven)
- 13.45-14.30: Arbeid med samisk språk og kultur i ikke-samiske museer. Aud Åse Reitan og Svein Ole Granefjell (Levanger Fotomuseum, Museene Arven)
- 14.30-14.45 Pause med matbit
- 14.45-15.35: Matnyttig kunnskap: bruk av digitale transkriberingsverktøy på Christine Storm Munchs kokebok. Therese Foldvik (UiO)
- 15.35-16.30 Hvordan holde seg oppdatert over det som skjer i museumsfeltet? Tidsskrifter for museumssektoren. (Ellen Lange, redaktør Museum og Kristina Skåden, ansvarlig redaktør Norsk Museumstidsskrift)
- 16:30-17:00: Spørsmål og utsjekk
- 17:30 MuSaDel inviterer seminardeltakerne til middag.
Fredag, 4.10. Campus Kalvskinnet, Akrinn, Rom L401
- 8:00-8:30: Kaffe og noe å bite i
- 8:30-8:45: Velkommen tilbake
- 8:45-9.30: Museenes arbeid med immateriell kulturarv (Anne Kristin Moe, Nordfjord Folkemuseum, MiSF og fagseksjon for immateriell kulturarv i Norges museumsforbund)
- 9:30-10.15: Museer og besøkende. Praksisfellesskap som profesjonell læringsfellesskap ved Nasjonalmuseet. Veien videre gjennom arbeid med publikumsdata, innsikt og analyse (Dimitra Christidou, Nasjonalmuseet)
- 10.15-10.30 Pause med noe å bite i
- 10.30- 11.40 Praksis og andre møter mellom utdanning og praksisfeltet
- Sett fra alumnis ståsted (Torgil H. Pålsrud, Hallingdal Museum, Buskerudmuseene og Trine Anette Fostervold, Museet Kystens Arv, MiST)
- Sett fra museumsståsted (Kristina Skåden, Lillehammer Museum, Maihaugen og Bodil Østerås, Museene Arven)
- Sett fra utdanningsinstitusjonens ståsted (Mattias Bäckström, BA og MA Kulturminneforvaltning, IHK, NTNU, Guro Jørgensen, BA Arkiv, Museum og dokumentasjonsforvaltning, ILU, NTNU, Torgeir Rinke Bangstad, BA og MA kulturvitenskap, IAHKR, UiB)
- 11.40-12:15 Gruppediskusjoner Praksis på museum
- 12.15-12.45: Plenum
- 12.45-13:15: Avslutning. MuSaDel inviterer til lunsj
Seminaret er gratis og åpent for alle. I år oppfordrer vi spesielt studenter i museumsrelevante studier, museumsansatte og universitets- og høyskoleansatte til å delta. MuSaDel inviterer til middag dag 1 og lunsj begge dagene. Deltakere betaler selv for reise og overnatting. Antall deltakere er begrenset til 50.
Ved spørsmål, ta gjerne kontakt med Insa Müller, insa.muller@ntnu.no eller Ingrid Elise Fostervold, ingrid.e.fostervold@ntnu.no.