Team
Utlysning - Team
Utlysning - Team
Bli med å bygge opp tverrfaglige team innenfor satsningsområde NTNU Felleskap
Vi søker forskere som ønsker å bli med og bygge opp og lede tverrfaglige team innenfor NTNU Fellesskap.
Søknadsfrist: 10.02.2025
NTNU Fellesskap vil etablere åtte-ni tverrfaglige team som skal operere under et overordnet tema. Teamene vil ledes av en koordinerende gruppe på tre som representerer tre ulike disipliner på (minst) to ulike fakulteter/Vitenskapsmuseet ved NTNU. Koordineringsgruppen kan utvikle og sette i gang egne forskningsprosjekter knyttet til teamets tema, og samtidig bidra til å inkludere flere forskere som kan bredde ut forskningsaktiviteten i teamet. Målet med teamene er å mobilisere bredt blant forskere ved NTNU for å utvikle og formidle kunnskap om komplekse samfunnsutfordringer relevant for TSO Felleskap, i tett samarbeid med eksterne aktører.
Teamene til NTNU Fellesskap vil motta:
- 200 000 kr i grunnstøtte til aktiviteter i teamet over 2 år (100 000 kr pr år). Dette vil eksempelvis gå til å arrangere workshops eller andre arrangementer (invitasjon av eksterne foredragsholdere, reisekostnader, lokale, møtemat etc.), støtte til søknadsskriving, reiser, deltakelse på konferanser, formidling av forskningsresultater etc.
- Teamene vil bli prioritert i forbindelse med utlysning av ph.d.- og postdoktorstillinger tildelt NTNU Fellesskap.
- Teamene kan også søke på ekstrafinansiering fra NTNU Fellesskap til sine aktiviteter.
- Bistand fra koordinator i NTNU Fellesskap for gjennomføring av arrangementer, aktiviteter, søknader, finne relevante utlysninger mm.
- Hjelp til å bygge kompetanse for å formidle og synliggjøre forskningsaktiviteten i teamet, eksempelvis mediestøtte, kronikkskriving, forberedelse av innlegg på eksterne arrangementer.
Teamene vil bli finansiert i to år og blir deretter evaluert. Det kan være at evalueringen avdekker at et team bør slås sammen med et annet team, eller at et team skal deles i to eller tre. Hvis et team er inaktivt, vil vi vurdere å avvikle teamet eller iverksette tiltak for å få i gang aktivitet.
Mandat for teamene
- Utvikle en toårsplan som inkluderer mål for teamet, aktiviteter og forventede resultater.
- Koordinere de ulike team-aktivitetene, slik som forskningsseminarer, nettverksaktiviteter med eksterne aktører, søknadsarbeid, ulike formidlingsaktiviteter mm.
- Administrere de 200 000 NOK i grunnstøtte til teamet
- Mobilisere forskere på tvers av disipliner og fakulteter
- Utvikle tverrfaglige forskningsideer, rammeverk og metoder som kan gi grunnlag for felles forskningsaktiviteter i teamet
- Koordinere med andre team og ledergruppen til NTNU Fellesskap
- Være en del av den bredere samfunnsdebatten
Hvem ser vi etter?
En forutsetning for å være med i en koordineringsgruppe er sterk interesse for å jobbe tverrfaglig. Vi ønsker en koordineringsgruppe bestående av tre forskere fra tre ulike disipliner som representerer minst to ulike fakulteter/Vitenskapsmuseet. Koordineringsgruppen skal til sammen:
- ha erfaring med tverrfaglig forskning
- ha erfaring med å søke eksterne midler
- ha erfaring med å formidle forskningsresultater i både vitenskapelige og allmennrettede kanaler
- være motivert for å inkludere andre forskere i Teamet, selv om dette går utenfor eget forskningsområde
- Være interessert i å gjennomføre forskningsprosjekter i samarbeid med ulike samfunnsaktører (offentlige institusjoner, frivillige aktører, næringsliv, sivilsamfunnsaktører etc) og andre forskningsinstitusjoner.
Gruppen skal velge én leder som er fast vitenskapelig ansatt ved NTNU. Det positivt om koordineringsgruppen består av både forskere som er tidlig i forskerkarrieren og mer etablerte forskere, og teamet kan også bestå av forskere fra flere av NTNUs campuser. Selv om forskning er hovedfokuset for NTNU Fellesskap er det positivt om studenter kobles til aktiviteten i teamene (eksempelvis gjennom BA- eller MA-oppgaver).
Om søknaden
- Beskriv hvilket team gruppen ønsker å koordinere (se under)
- Hvem er i koordineringsgruppen, tilhørighet ved NTNU (institutt og fakultet)
- Si hvem som skal lede koordineringsgruppen og beskriv hvordan dere ser for dere at gruppen skal arbeide
- Beskriv mål for teamet, hvilke undertemaer dere ser for dere å utvikle/inkludere, hvilke spesifikke aktiviteter dere planlegger å gjennomføre. Gi et grovt estimat på hvordan koordineringsgruppen ser for seg å bruke 200 000 over to år. Finansiering av frikjøp for vitenskapelige ansatte kan ikke dekkes, men lønnsmidler til vitenskapelig assistent kan inngå.
- Nevn gjerne et pågående eller nylig avsluttet prosjekt medlemmer i koordineringsgruppen har arbeidet med som er relevant for dette teamet.
- Beskriv ulike nettverk/samarbeidspartnere som kan være relevante for teamet.
- Beskriv hvordan teamet som helhet er i tråd med kriteriene
Tverrfaglige team
Våre forslag til team bygger på input fra flere hold: Innspill fra gruppediskusjoner på fire workshops i september-oktober 2024 hvor i alt 140 forskere fra NTNU deltok, rapporten fra arbeidsgruppen som ledet til etableringen av det strategiske forskningsområdet Fellesskap, og viktige signaler fra nasjonale og internasjonale nøkkelaktører som er med og former agendaen for forskning.
Den korte teksten under hvert team er ment som en "teaser" som indikerer hva NTNU Fellesskap ser som sentrale problemstillinger og kunnskapsbehov. Samtidig understreker vi at teamene kan og bør inkludere og utforske flere forskningstemaer og perspektiver som ikke er nevnt i teksten. En viktig oppgave for koordineringsgruppen vil være å inkludere mange forskere med ulike ideer til prosjekter som kan være med å bredde ut forskningsaktiviteten i teamet.
Tre perspektiver er tverrgående for alle de strategiske forskningsområdene til NTNU og dermed også tverrgående for alle Team under NTNU Fellesskap: Bærekraft, Globale perspektiver, Digital.
Bruk denne malen til å søke:
8 tverrfaglige team
Team Democratic Resilience / Team Demokratisk motstandskraft
Hva truer demokrati og tillit i samfunnet? Hvordan kan vi bygge tillit og bidra til motstandskraft? Hvorfor vokser autoritære krefter frem og hva er årsakene bak polarisering? Det er behov for en dypere forståelse av konstruktive og destruktive felleskap, og for kunnskap om hvordan ny teknologi som KI kan utvikles på en måte som er inkluderende og demokratisk.
Team Housing and Community Development / Team Bolig og stedsutvikling
Mer kunnskap om hvordan vi utvikler byer og tettsteder så vel som rurale samfunn trengs for å nå mål både for redusert klimagassutslipp, redusere utenforskap og ulikhet og skape bokvalitet. Helt sentralt for et hvert menneske er hvordan vi bor, hvordan vi forflytter oss og hvordan omgivelsene våre påvirker oss.
Team Just Transition / Team Rettferdig omstilling
Hvordan tilpasser mennesker, samfunn og natur seg til klimaendringene og hvordan kan omstilling skje på en rettferdig måte både lokalt og globalt? Teamet vil belyse både klimakrise, naturkrise og hva en rettferdig grønn omstilling kan innebære.
Team Childhood and Youth / Team Barndom og ungdom
Ungt utenforskap er en stor samfunnsutfordring og har betydelige kostnader for den enkelte og for samfunnet. Utenforskap blant unge voksne har ofte rot i barne- og ungdomsårene, og det er behov for kunnskap for å finne løsninger som både forebygger og griper tak i de som allerede har falt utenfor.
Team Et bærekraftig velferdssamfunn / Team A Sustainable Welfare Society
Teamet skal undersøke nye måter å organisere velferdssystemene- og tjenestene våre på i møte med endrede økonomiske rammer og endring i demografi. Hva slags forventninger har vi til individuelle og kollektive rettigheter og plikter, og hva forventer vi at velferdstjenestene våre skal levere til befolkningen? Potensialet som nye teknologier representerer for den påkrevde omstillingen av velferdsstaten er et viktig fokusområde for teamet.
Team Art / Team Kunst
Kunstfaglige perspektiv og metoder kan inngå i alle Team under NTNU Felleskap. Samtidig ønsker vi å bygge opp et team som spesifikt utforsker tverrfaglig kunstfaglig metodikk og ser på kunstens rolle i samfunnet og i/for ulike fellesskap.
Team Identity, Cultural Heritage and a Multicultural Society / Team Identitet, kulturarv og et flerkulturelt samfunn
Økt migrasjon, global kulturutveksling og globalisering generelt bidrar til et fornyet fokus på identitet og felles kulturarv. Samtidig representerer en mer mangfoldig samfunnsammensetning en mulighet for hybride identiteter og kultur. Teamet vil ha fokus både på Norge som et flerkulturelt samfunn og Norges plass i verdenssamfunnet.
Team Aging / Team Aldring
Norge og store deler av verden har en aldrende befolking. Hvordan påvirker dette samfunnet og våre ulike fellesskap? Hvordan kan den økende andelen eldre mobiliseres som en ressurs for fellesskapet, samtidig som folk får en verdig alderdom etter et langt arbeidsliv?
Et niende team?
Det er mulig å foreslå et niende team hvis det er en sentral tematikk som ikke kan plasseres under et av de foreslåtte teamene. Vi understreker at de foreslåtte teamene er ment å kunne romme en stor bredde av problemstillinger og oppfordrer koordinerende team til å vurdere om problemstillingene en er opptatt av kan utforskes innenfor den foreslåtte strukturen.