Prosjekt
Utlysning - Prosjekt
Utlysning - Prosjekt
Utlysning: Tverrfaglige forskningsprosjekt innen NTNU’s satsingsområde Felleskap
NTNUs strategiske satsingsområde Felleskap vil finansiere nye tverrfaglige forskningsprosjekter (inkludert kunstnerisk utviklingsarbeid) som tar for seg viktige utfordringer og kunnskapsbehov innenfor området.
Søknadsfrist 20.01.2025
Hvem kan søke?
Fast vitenskapelig ansatte kan søke. Prosjektet skal inkludere minst to deltakere fra ulike disipliner og ulike fakulteter/VM ved NTNU. Det oppfordres til at prosjektene inkluderer både ansatte med lang fartstid innen forskning og forskere i starten av sin karriere.
Hva kan du søke om?
Prosjektene vil få midler til to 3-årige RSO-stillinger; enten to PhD-stillinger eller en PhD- og en postdoktorstilling (foretrukne stillinger må angis i søknaden). Det tildeles 2 postdok- og inntil 6 Phd-stillinger. Stillingene inkluderer driftskostnader på standard fakultetsnivå og midler til å dekke eventuelle språkkrav. Behovet for ekstra lønns- og driftsmidler må dekkes av involverte institutt/fakultet eller gjennom andre midler. Kandidatene ansettes ved prosjektleders og/eller nestleders institutt, og instituttene vil være ansvarlige for rekrutteringsprosessen.
Vi åpner for at det kan søkes om 1 stilling i tilfeller hvor det allerede er et etablert samarbeid i gang og hvor det allerede ligger en PhD- eller postdoktorstilling som har startet i 2024 eller starter opp i løpet av 2025. Også her må prosjektet inkludere minst to deltakere fra ulike disipliner og ulike fakulteter/VM ved NTNU. Det må beskrives hvordan 1 stilling fra NTNU Fellesskap bringer inn noe nytt i det allerede etablerte samarbeidet.
Prosjektene som får tilslag vil få tildelt 100 000 til fellesaktiviteter som skal komme hele prosjektteamet til gode (eksempelvis workshops, eksterne bidragsytere til seminar etc).
Krav til søknaden
Gjennom tverrfaglig forskning ønsker NTNU Fellesskap å bidra til et levedyktig demokrati som ivaretar fellesskapets beste, styrker tillit og samhold på tvers av ulike grupper, og reduserer utenforskap og polarisering. I denne utlysningen ønsker vi søknader som adresserer viktige kunnskapshull innen minst en av de fire samfunnsutfordringene som NTNU Felleskap har fokus på:
- Demokrati og tillit
- Sosial ulikhet og utenforskap
- Velferdsstaten i omstilling
- Klimaendringer og miljø
Se https://www.ntnu.no/fellesskap for nærmere beskrivelse av samfunnsutfordringene.
Prosjektet skal representere en ny og tverrfaglig tilnærming til å belyse forskningsspørsmålene som er utformet, og søknaden må vise hva som vil være bidraget til det aktuelle fagområdet.
Det forventes at prosjektene bidrar til å bygge sterke tverrfaglige forskningsteam ved NTNU, der Phd- og postdoktor-stillingene inngår i større forsknings- og innovasjonsaktiviteter gjennom pågående eller framtidig ekstern finansiering. Vi oppfordrer til etablering av nye tverrfaglige samarbeid og inkludering av eksterne nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere som universiteter, offentlig sektor, frivillige organisasjoner, og private aktører.
Arbeidsfordelingen mellom de to finansierte stillingene i prosjektet må sikre synergi og gi et felles bidrag til prosjektets overordnede mål og forskningsspørsmål. Hvordan dette løses og organiseres skal beskrives tydelig i gjennomføringsdelen av søknaden. Eventuelt samarbeid med andre pågående prosjekter og koordinering av dette bør beskrives. Prosjektets gjennomføringspotensiale innenfor gitt tidsramme og tilgjengelige ressurser vil bli vektlagt.
Søknaden skal skrives i malen som kan lastes ned her:
Søknaden skal ikke overgå 5 sider + forside (Times New Roman, 11 punkter, 2 cm marger) og kan skrives på engelsk eller norsk. Malen inneholder alle punkter som vil vurderes, det er derfor viktig at rekkefølgen ikke endres. Søknaden skal bestå av følgende deler:
- Forskningsfronten, kunnskapsbehov, mål og relevans for utlysningen
- Forskningsspørsmål, hypoteser, metodikk og tilnærming
- Potensiell effekt (impact) og plan for formidling av resultatene
- Gjennomføring
- Budsjett
- Referanser
- Vedlegg: Prosjektbeskrivelse (bruk mal) CV-er
Søknaden skal beskrive alle nødvendige ressurser for å sikre en vellykket gjennomføring av prosjektet. Budsjettet skal settes opp ved bruk av tabellen som finnes i malen. Driftskostnader, inkludert reiser og bruk av laboratorier og infrastruktur, skal spesifiseres. Det må fremgå hva som er utgiftspostene knyttet til selve stillingene (som nevnt over tildeles det driftskostnader på standard fakultetsnivå) og hva som vil dekkes av de 100 000 NOK som tildeles til fellesaktiviteter. Finnes det andre finansieringskilder som bidrar til prosjektet skal disse også spesifiseres.
Søknaden lastes opp som pdf i vårt nettskjema innen 20.01.2025. CVer (maks 4 sider per person) for alle involverte prosjektpartnere skal lastes opp som en egen pdf nederst i skjemaet.
Evaluering
Søknadene vil bli vurdert av en ekstern komité basert på relevans, forskningskvalitet, potensiell effekt (impact), og gjennomføring i henhold til kriteriene beskrevet nedenfor. Ved et stort antall søknader vil kun søknadene som anses som mest relevante for utlysningen bli valgt ut til ekstern evaluering av NTNU Felleskaps ledergruppe. Prioritering vil skje på bakgrunn av resultatene fra den eksterne evalueringen, men behovet for variert tematisk og disiplinær sammensetning vil også vektlegges i den endelige vurderingen. Vi forventer en avgjørelse for tildelte prosjekter innen 31.03.2025. Prosjektene må starte innen høsten 2025, og fristen for å besette stillingene vil være senest 31.12.2025.
Kontakt
Frode Nystuen – Koordinator NTNU Felleskap: frode.nystuen@ntnu.no / 452 777 59
Evalueringskriterier
- Relevans
- Er prosjektet relevant for NTNU Felleskap?
- I hvilken grad hører prosjektet inn under en eller flere av de fire samfunnsutfordringene NTNU Fellesskap skal adressere?
- Hvordan er tverrfaglighet representert i prosjektet?
- Hvordan er prosjektet forankret i de deltakende forskningsmiljøene?
- Forskningskvalitet (excellence)
- Hvor originalt, nytt og ambisiøst er prosjektet?
- Hvor god er kvaliteten på forskningsspørsmålene og prosjektmålene?
- I hvilken grad er tilnærming, valg av metoder og planlagt gjennomføring troverdig og egnet for å nå prosjektmålene?
- I hvilken grad har risiko, usikkerhet og etiske problemstillinger blitt adressert?
Potensiell effekt (impact)
- I hvilken grad er prosjektet egnet til å utforske viktige vitenskapelige og samfunnsmessige utfordringer?
- Hvor gode er planene for å kommunisere prosjektresultatene og omsette resultatene til endret praksis?
Gjennomføring
I hvilken grad har prosjektdeltakerne kompetanse, erfaring og evne til å gjennomføre prosjektet med høy kvalitet?
Er gjennomføringen av prosjektet realistisk innenfor gitte ressurser og tidsramme?