Arrangementer og foredrag – CERG
Arrangementer og foredrag
CERG er ei aktiv forskningsgruppe som legger stor vekt på utvikling gjennom samarbeid, diskusjoner og erfaringsutveksling med kolleger og samarbeidspartnere. Denne sida gir en oversikt over arrangementer i regi av CERG i 2018, i tillegg til en oversikt over kongresser og andre arrangementer hvor CERG var representert det året.
Forskerlinjeforsvar: Sophie Kvalheim Kieffer
PERSONLIG AKTIVITETS-INTELLIGENS OG DØDELIGHET
100 PAI er koblet til et lengre liv både for friske og personer med hjerte- og karsykdom. 15. november 2018 presenterte Sophie Kvalheim Kieffer forskerlinjeoppgaven sin.
Den 25. konferansen for Norsk forening for epidemiologi
GOD FORM MOT HJERTEFLIMMER OG ENDRINGER I HJERNEN
Våre doktorgradsstipendiater Lars Elnan Garnvik og Ekaterina Zotcheva presenterte rykende ferske forskningsresultater da Norsk forening for epidemiologi arrangerte sin årlige konferanse i Trondheim i november.
Les mer og se utdrag fra presentasjonene og bilder fra arrangementet
Demensforskning i HUNT
FYSISK AKTIVITET OG GOD KONDIS MOT DEMENS
Våre doktorgradsstipendiater Ekaterina Zotcheva og Atefe Tari presenterte sine forskningsresultater da HUNT forskningssenter inviterte til samling om demensforskning fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.
Les mer og se utdrag fra presentasjonene og bilder fra arrangementet
Idrettsmedisinsk Høstkongress 2018
VERDENS SPREKESTE ELDRE
I 2018 ble Idrettsmedisinsk høstkongress arrangert over tre dager i Bergen. Kongressen er Norges viktigste innen idrettsmedisin, og vår forsker Dorthe Stensvold deltok for å fortelle om erfaringer fra forskning på eldre i Generasjon 100-studien vår.
ExpoMotricidad 2018, Colombia
PAI OG KONDISJON SOM MEDISIN FOR BEDRE HELSE
Expomotricidad er blant de viktigste kongressene innen fysisk aktivitet og helse i Latin-Amerika. På kongressen i 2018 holdt vår leder Ulrik Wisløff og nestleder Øivind Rognmo fire foredrag for interessante tilhørere fra hele regionen.
Disputas: Eli-Anne Skaug
BLODÅREFUNKSJON OG HJERTE-KARRISIKO
Blodårenes evne til å utvide seg henger sammen med risikoen for å få hjerte- og karsykdom. Men er denne sammenhengen viktigere for kvinner enn for menn? Lege og CERG-stipendiat Eli-Anne Skaug disputerer for doktorgradsprosjektet sitt 19. oktober 2018.
Les mer om resultatene fra doktorgraden
Se bilder fra disputasen
PAI-foredrag for Kunnskapsbyen
TRØNDERHELSE – FRA BONDENS TIL FORBRUKERENS MARKED
CERG-professor Ulrik Wisløff presenterte historien bak PAI (Personlig Aktivitets-Intelligens) under sitt foredrag for Kunnskapsbyen Trondheim 3. oktober 2018. Historien starter med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, og fortsetter i millioner av smartklokker verden over.
Forskningsdagene 2018: Livslang oppvekst?
HVA KAN VI GJØRE FOR Å GI OSS SELV ET GODT SENIORLIV?
Temaet "oppvekst" var den røde tråden på dette arrangementet for seniorer under Forskningsdagene 29. september 2018. Vår forsker Dorthe Stensvold var første foredragsholder, og presenterte Generasjon 100-studien og foreløpige resultater fra prosjektet.
Hjerterehabiliteringsseminar
HVORDAN GI FLERE HJERTEPASIENTER TILBUD OM REHABILITERING?
CERG og samarbeidspartner Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin var tungt representert på dette dagsseminaret i regi av Ressurssenter for hjerterehabilitering i Helse Sør-Øst 28. september 2018. Vi fortalte hvordan ny teknologi kan gjøre pasienter med hjertesvikt mer fysisk aktive, forklarte når det er trygt for hjertepasienter å trene, og deltok i en paneldebatt om hjerterehabilitering.
Virginia-Nordic Precision Neuroscience II
KONDIS OG DEMENS
Vår doktorgradsstipendiat Atefe Tari deltar sammen med nobelprisvinner Edvard Moser og flere kjente internasjonale hjerneforskere på denne store kongressen i Oslo. Atefe presenterer sin studie om sammenhengen mellom kondis og demens.
Aktiv kropp, sterk hjerne
MENTALE EFFEKTER AV FYSISK AKTIVITET
Førsteamanuensis Linda Ernstsen har lang fartstid som CERG-forsker, og snakket om fysisk aktivitet og hjernehelse på dette arrangementet i regi av Aktivitet som medisin og Norsk medisinstudentforening i Trondheim. Hjerneforsker og fastlege Ole Petter Hjelle og tidligere friidrettstrener Johan Kaggestad holdt også foredrag på arrangementet.
Kurs for helsepersonell
TRENING OG TESTING AV HJERTEPASIENTER
Landets fremste eksperter på trening ved hjertesykdom var foredragsholdere da vi sammen med Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin arrangerte kurs for leger og annet helsepersonell 6. og 7. september 2018. Målet med kurset er at flere skal lære hvorfor og hvordan man bør teste og trene pasienter med hjerte- og karsykdom.
Nordic Paediatric Cardiology Meeting 2018
TRENING FOR BARN MED HJERTEFEIL
Vår forsker Charlotte Björk Ingul holdt foredrag om trening for barn og unge med medfødt hjertefeil på denne internasjonale kongressen i Bergen 5. september 2018. Er det trygt å trene for barn med hjertefeil, og hvilke treningseffekter kan de forvente?
ESC-kongressen 2018
KONDISJON OG VENSTRE FORKAMMER
Vår doktorgradsstipendiat Jon Magne Letnes presenterte resultater fra forskningen sin på verdens største hjerteforskningskongress, som ble arrangert i München i Tyskland 25.–29 august 2018. Han har sett på hvilken betydning kondisjonen vår har for volumet til hjertets venstre forkammer.
Folkehelsetorget 2018
HVEM ER ELDST: DU ELLER KROPPEN DIN?
Det var lang kø for å teste vår Kondiskalkulator da Nasjonalforeningen for Folkehelsen arrangerte Folkehelsetorg i Trondheim 9. juni. Doktorgradsstipendiat Julie Caroline Sæther hjalp alle som kom til å finne sin kondisjonsalder.
Se bilder fra Folkehelsetorget og finn din egen kondisjonsalder
EuroPRevent 2018
INTERVALLTRENING VED BARNEFEDME OG ATRIEFLIMMER
Vår forskning på 4x4-intervalltrening vekker fortsatt oppsikt langt utenfor Norges grenser. 18.–20. april 2018 ble kongressen EuroPRevent arrangert i Ljubljana i Slovenia, og CERG var representert ved forsker Charlotte Björk Ingul og førsteamanuensis Jan Pål Loennechen. Ingul viste fram nye resultater fra Barnefedmestudien, mens Loennechen holdt et innlegg om effekten av intervalltrening for pasienter som har atrieflimmer.
Disputas: Erlend Hassel
HVILKEN BETYDNING HAR LUNGENE FOR KONDISJON?
Kondisjonen til friske mennesker har normalt sett blitt ansett å være begrenset av funksjonen til hjertet, og ikke lungene. Men stemmer det? Lege og CERG-stipendiat Erlend Hassel disputerte for doktorgradsprosjektet sitt 13. april 2018.
Les mer om resultatene fra doktorgraden
Se info og bilder fra disputasen
NTNUs nettverkkonferanse 2018
PAI – ALGORITMEN SOM FORLENGER LIVET
På NTNUs årlige nettverkskonferanse møtes NTNU, tidligere studenter og samarbeidspartnere i norsk arbeids- og næringsliv for å dele erfaringer og diskutere utfordringer. I 2018 var temaet "Digital kunnskapsfront", og CERG-professor Ulrik Wisløff fortalte om hvordan vi utviklet PAI-algoritmen og hvordan den nå er i ferd med å bli en ny standard for måling av fysisk aktivitet over hele verden.
Generasjon 100-foredrag for Kunnskapsbyen
HVORDAN TRENE FOR Å FÅ EN AKTIV OG SUNN ALDRING?
Norge får flere eldre de neste tiårene, og det er viktig å finne ut hvordan eldre kan få flere aktive og sunne leveår. CERG-forsker Dorthe Stensvold holdt foredrag om trening og sunn aldring for Kunnskapsbyen Trondheim den 14. februar 2018.
Les mer om trening for eldre og se et utdrag av Dorthes foredrag
Jentekonferansen 2018
PAI: VEIEN TIL ET LANGT LIV?
"Jenter og teknologi" ved NTNU arrangerte sin femte Jentekonferanse for jenter i ungdoms- og videregående skolealder den 13. februar 2018. Målet er å å inspirere og motivere jenter til å velge en teknologiutdanning. CERG-forsker Dorthe Stensvold fortalte jentene om hvordan vår forskning på Personlig AktivitetsIntelligens (PAI) har bidratt til teknologi som kan gjøre verden friskere.
Man in Extreme Environments
OPPDAG EVENTYREREN I DEG SELV
Hvordan er det å dykke med hvithaier uten noen form for beskyttelse? Mike Rutzen "The Shark Man" var et av trekkplastrene da vi arrangerte Man in Extreme Environments for fjerde gang i Storsalen på Studentersamfundet i Trondheim den 15. desember 2017. Lars Monsen og Cecilie Skog holdt også foredrag om sine mest ekstreme eventyr.
Exercise in Medicine-seminar
HVORDAN GJØRE VERDENS BEFOLKNING AKTIV NOK?
14. og 15. desember 2017 deltok mange av verdens mest kjente forskere og eksperter innen trening som medisin på vårt Exercice in Medicine-seminar i Trondheim. Den første dagen handlet om hvordan vi kan gjøre befolkningen mer aktiv, mens trening for hjerne og som behandling etter kreft var blant temaene på andre dag av seminaret.
Vi filmet hele seminaret. Her finner du video og fullt program fra Exercise in Medicine 2017
Reddit Science Ask Me Anything
ALT DU MÅ VITE OM SUNN TRENING
27. november 2017 ledet CERG-professor Ulrik Wisløff en diskusjon i Reddit sin Science Ask Me Anything-serie. Les svarene hans for å finne ut det du trenger å vite om effektiv trening for et friskt og langt liv.
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim