Faglig lokalisering - Campusutvikling
Faglig lokalisering
Faglig lokalisering
I forbindelse med campussamlingen i Trondheim er det jobbet med hvor fagmiljøene skal utvikle seg videre i en samlet campus. I slutten av mars 2019 vedtok rektor overordnet plassering av fagmiljø i en samlet campus i Trondheim.
Hovedoppdraget i NTNUs campusutvikling handler om å sørge for at campus blir et strategisk verktøy for å realisere faglige ambisjoner og tilrettelegge for utvikling av NTNUs kjerneoppgaver.
Hvordan vi plasserer faglig virksomhet vil være virkemiddel, for å hente ut synergier mellom fagmiljøene gjennom nærhet, integrasjon og tverrfaglighet. Rektors vedtak er en anbefaling av overordnet plassering av de faglige klyngene, samt hva som skal utredes videre.
Les mer: Rektors vedtak om faglig lokalisering
Konkret plassering av fagmiljø på tomter og i bygg er ikke utredet i detalj, og vil i betydelig grad variere over tid og med utvikling av prosjektet og utvikling av virksomheten for øvrig. Anbefalingen om plassering er derfor på et overordna nivå, som et styringsverktøy og en føring for videre prioritering og arbeid med campussamling i Trondheim.
Videre arbeid med campussamling baserer seg på et prinsipp om å videreutvikle faglige klynger.
Tenkt plassering av de åtte faglige hovedklyngene:
HumSam
De humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagmiljøene (HumSam-klyngen) er tenkt plassert i sørøstre de av Gløshaugplatået, i området fra Oppredningen/Skiboli til Sentralbygg 1 og Mellombyggene. Dette krever en utvikling med nybygg kombinert med ombygging i området.
KAMD
Fagmiljø for kunst, arkitektur, musikk og design (KAMD-klyngen) ønskes plassert i nord langs Høyskolebakken. Gjennom utviklingen av prosjektet Campussamling skal det sammen med de berørte fagmiljøene vurderes hvordan KAMD kan realiseres langs Høyskolebakken. NTNU har videre en intensjonsavtale med NRK om samlokalisering, og det pågår dialog om ulike muligheter tett på campus. Politisk behandling av kommende reguleringsplaner vil sette rammer for hvor mye og på hvilken måte det kan bygges her. Prosjektet Campussamling ble våren 2022 redefinert etter oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. KAMD er en av fagklyngene som ble berørt og som nå er tatt ut av prosjektet.
Helse og sosialfag
Ligger delvis på Øya i dag. Denne klyngen blir styrket ved at de helse- og sosialfaglige miljøene våre kan flytte fra midlertidige lokaler på Tunga til Øya gjennom opprettelsen av Helgasetr og Institutt for psykologi fra Dragvoll og Institutt for psykisk helse til Senter for psykisk helse.
Lærerutdanningen på Kalvskinnet
Lærerutdanningen holder i dag allerede til i leide lokaler på Kalvskinnet, og kommer til å bli her i uoverskuelig fremtid.
Økonomiklyngen i sør-vest med innovasjonssenter
Store deler av Fakultet for økonomi i har i dag tilhold i Handelshøyskolen. Tanken er å samle resten av fagmiljøene ved økonomifakultetet sammen med øvrige innovasjonsmiljø og utvikle et innovasjonssenter i koblingen mellom økonomimiljøene i Handelshøyskolen og teknologimiljøene på Gløshaugplatået.
Naturvitenskap
Holder til i området rundt Realfagsbygget i dag. Med noen potensielle justeringer er det tenkt at disse fagmiljøene fortsatt holder til her.
Informasjonsteknologi og elektroteknikk, inkludert matematikk
Holder til vest på Gløshaugplatået i dag. Tanken er at disse fagene fortsatt i stor grad skal holde til her. Prosjektet Campussamling ble våren 2022 redefinert etter oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Denne fagklyngen ble berørt og er tatt ut av prosjektet.
Ingeniørvitenskap
Holder til på østre side av Gløshaugplatået og ned mot Valgrinda i dag. Skal i utgangspunktet fortsatt ligge her, men med noen justeringer.
Videre utredninger og ansvarsfordeling
Videre utredninger og ansvarsfordeling
Et av campussamlingens mål er en urban campus. Ett virkemiddel for å få til det kan være studentboliger. Det foreligger ikke noen konkrete planer om studentboliger på campus, her er både muligheter og konsekvenser av plassering, omfang mm. en viktig del av det videre arbeidet. - Hovedansvar: Prorektor for utdanning og Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit).
Innspill på faglig lokalisering fra eksterne høringsparter viser at et innovasjonssenter som arena for innovasjon, samarbeid og utvikling er ønskelig. Derfor skal det videre utredes hvordan et innovasjonssenter kan etableres og hvordan det bør kytte seg til NTNU sin øvrige innovasjonsinfrastruktur.
- Hovedansvar: Prorektor for nyskaping.
Samarbeid med strategiske faglige partnere innen privat, offentlig og frivillig sektor er en vesentlig faktor inn i hvordan NTNU best utøver sitt samfunnsoppdrag. Videre utredninger må vurdere plass i klyngene for dette. Hovedansvar: Prorektor for nyskaping.
Idrettsbygg er del av studentvelferden og er funksjoner som i dag finnes på Dragvoll. Videre planlegning av dette må hensynas i campussamlingen. Høringsinnspill understreker også dette behovet. Derfor skal det videre utredes hvordan dette ivaretas i det fysiske planarbeidet.
- Hovedansvar: Prorektor for utdanning og Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit).
Faglig virksomhet og plasseringen av denne er viktig, men for å lykkes med campussamling er det avgjørende at det også er plass til studentvelferd, studentdemokrati og til studentfrivillighet. Behov og løsninger vil bli definert nærmere i det videre arbeidet.
- Hovedansvar: Prorektor for utdanning.
Administrative tjenester og støttefunksjoner er også en viktig del av NTNUs virksomhet og må tas høyde for i en helhetlig og sammenhengende campus. Utredninger knyttet til struktur og plassering av dette er viktig for å tilrettelegge for fremtiden.
- Hovedansvar: Organisasjonsdirektør.
Campussamlingen gir unike muligheter til å involvere NTNUs mange sterke fagmiljøer i eksperimentering, forskning, innovasjon og tverrfaglig samarbeid for å skape framtidens løsninger og teknologier på en rekke områder. NTNU har noen av landets beste arenaer for eksperimentell infrastruktur i dag. Høringsinnspill viser behov for vurderinger av hvilke konsekvenser byggeperiode og nye bygninger vil ha for drift og virksomheten i disse.
- Hovedansvar: Prorektor for forskning.
Om rektors anbefaling
Om rektors anbefaling
Rektors vedtak om anbefaling om overordnet plassering av faglige klynger i samlet campus i Trondheim er fra 26. mars 2019. Rektorvedtaket er i tråd med alternativ C beskrevet av Utvalg for faglig lokalisering. Det baseres på rapporter, forslag til plassering fra utvalget, merknadene fra høringsrunden på utvalgets delrapport 3: Faglig lokalisering i samlet campus – Hovedgrep, modeller og løsningsforslag., samt drøfting i SESAM og diskusjoner i ledelse og styret. Anbefalingen bygger også på politiske rammer og NTNUs strategi.