Hav, handel og helse - Helse - eHelse - FoU
FoU
FoU
Arena for eHelse ved NTNU i Ålesund er en pådriver for samskaping av digitale løsninger og videreutvikling av kunnskap. Eksterne aktører og Institutt for helsevitenskap, Institutt for IKT og realfag og Institutt for biologiske fag samarbeider gjennom brukersentrert forskning om å skape løsninger for fremtiden.
aktører
Samhandlingstrening med simulator
Helsefaglig simulering er en pedagogisk metode for å trene på kritiske aktiviteter. Ved å øve på samarbeid i flerfaglige team, gjør metoden studenter og helsepersonell godt forberedt til utfordringer de møter i yrkeslivet. Helsepersonell kan simulere med alt fra enkelt utstyr til svært avanserte (digitale og automatiserte) pasientsimulatorer, og simuleringen kan foregå i laboratorium eller i virksomheten (in situ), og treningen tilpasses ferdighetsnivået og bakgrunnen til deltakerne, men skal være realistisk og relevant. Læreprosessen integrerer både teoretisk og praktisk kunnskap. Studier viser at simuleringgir god læring for både tekniske og ikke-tekniske ferdigheter, og har klare fordeler sammenliknet med andre undervisningsformer. Vi har samarbeidsprosjekter om medisinsk simulering med både Helse Møre og Romsdal og kommuner gjennom ALV-nettverket og Utviklingssenteret. Simulering ved hjelp av ny teknologi, som VR og AR, åpner opp spennende muligheter for pasientsikkerhetsarbeid i fremtiden.
Sosiale roboter i omsorgssenter
Arena for Velferdsteknologi i Møre og Romsdal (ALV), Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i fylket (USHT) og forskere ved IHA og IIR ved NTNU i Ålesund har gått sammen om å forske fram ny kunnskap om bruk av sosiale roboter i helse- og omsorgstjenestene. Mer spesifikt skal prosjektet undersøke om humanoide roboter, altså roboter som ligner på mennesker, kan være et hjelpemiddel for å utvikle aktivitetstilbudet til beboere ved omsorgssentre. Dette skjer i nært samarbeid med både fagfolk og brukere fra kommunene.
Samarbeidet er finansiert av Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk og Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, samt Regionalt Forskningsfond-Midt og innovasjonsmidler fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal. To doktorgradsstipendiat er lyst ut.
Medisinsk teknikk
Innen elektroencephalografi og elektromyografi brukes fysiologiske sensorer og kraftige datamaskiner til å registrere og analysere kroppens elektriske signaler. Slike signaler kan gi viktig informasjon om kroppens tilstand, og også brukes til å styre/påvirke eksterne prosesser.
I forskning innen biomekanikk benytter forskerne roboter til testing av ledd og 3D teknologi til modellering og framstilling av støtteskinner og proteser.
I øyeblikket arbeides det med følgende prosjekter: Brainwave control in Unity 3D using Emotiv EEG, EEG brain control for stroke and ALS patients, Måling og analyse av EMG-signaler og Robottesting av kirurgiske inngrep i skulderledd.
Skype i sykehjem
Videokommunikasjon som "skype" er i stor grad i bruk i private heimer og har gitt familier og venner en utvidet mulighet til å kommunisere med hverandre uavhengig av avstand. Videokommunikasjon mellom bebeore og pårørend i sykehjem er etter det vi har erfart i liten grad tatt i bruk. Et utviklingsprosjekt med Ålesund kommune har hentet kunnskap om hva som må til for at "Skype" eller andre program for videokommunikasjon kan være aktuelt å bruke i sykehjem.
ALV - Møre og Romsdal
En læringsarena for velferdsteknologi, driftet gjennom et partnerskap mellom NTNU i Ålesund og 19 kommuner. ALV-Møre og Romsdal jobber for å bygge og dele kunnskap om velferdsteknologi gjennom samskaping mellom det offentlige, akademia, brukerorganisasjoner, privat næringsliv og andre samfunnsaktører.
Mål
Forskningen ved Arena for eHelse sikter mot ny, forbedret og etisk forsvarlig praksis.