Velferdsteknologi: videokommunikasjon som helsefremmende og forebyggende verktøy

Velferdsteknologi: videokommunikasjon som helsefremmende og forebyggende verktøy

Ensomhet blant eldre er en utfordring innen folkehelse. Antall eldre i befolkningen øker stadig, og mange har utfordringer med å komme seg ut og møte familie og venner. Dette kan føre til dårlig psykisk helse. Kan man ta i bruk teknologi for å styrke kontakten med andre? Hvilke muligheter finnes, og hvordan kan man legge til rette for en bedre hverdag for de eldre? 

Nancy Walderhaug er prosjektleder for det Startplugg-finansierte prosjektet «Forebygging av ensomhet blant eldre». Organisasjonen Mental Helse har gått inn med videre finansiering av prosjektet. Brukermedvirkning var fokuset når Institutt for helsevitenskap og Institutt for IKT og realfag gikk sammen med nye Ålesund Kommune, Arena for læring om velferdsteknologi og FN Smart City Lab Ålesund og inviterte eldre til å prøve ut teknologi. I forbindelse med folkehelsearbeid som retter seg inn mot helsefremmende og forebyggende tiltak, ble FN Smart City Lab Ålesund tatt i bruk for simulering. 

Utprøving videokommunikasjon

Målet med å la eldre prøve ut teknologi var å finne ut hvilken flate som ble foretrukket når de skulle gjennomføre videokommunikasjon. Dette er viktige bidrag som kan øke forståelsen for preferansene til eldre, slik at teknologi kan tilpasses. 

Smart City Lab

I FN Smart City Lab fikk man testet brukerperspektiv inn mot videokommunikasjon som velferdsteknologisk løsning. De som deltok fikk også mulighet til å få veiledning i tekniske spørsmål av studenter ved NTNU.

Basert på FNs bærekraftsmål

Simuleringstiltaket hvor eldre får prøve ut videokommunikasjon er basert på følgende av FNs bærekraftsmål:

  • 3 God helse
  • 9 Innovasjon og infrastruktur
  • 11 bærekraftige byer og samfunn
  • 17 samarbeid for å nå målene.
     

person-portlet

Prosjektleder