You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »




Oppgave nr: EUF1

Tittel: Outsourcing eller inhouse av bærekraftig FM tjenester – Erfaringer i praksis

Bakgrunn for oppgaven:
FM tjenester i Norge har lang tradisjon for å være «in-house»  i stedet for en tjeneste som man bestiller og kjøper hos en ekstern leverandør.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Gjøre en undersøkelse rundt erfaringer og praksis med bruk av FM tjenester in house. Undersøke fordeler og ulemper ved bruk av FM personell i egen organisasjon. Hvilke digitale verktøy og systemer benyttes i de ulike virksomhetene og hvilke barrierer opplever organisasjonen i forhold til å samarbeide ed FM organisasjonen.

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen, Jardar Lohne

Evt. samarbeidspartner: offentlige aktører (kommuner og fylkeskommuner, Statsbygg, Helsebygg, Forsvarsbygg) 


 

Oppgave nr: EUF2

Tittel: Bærekraftig FM tjenester med fokus på bruker integrering

Bakgrunn for oppgaven:

Bygg- og eiendomsforvaltning og FM tjenester har tradisjon for å være teknisk og økonomisk fokusert. I de siste ti årene har man sett behovet for økt fokus på sosiale aspektet av tjenestene gjennom bedre tilrettelegging for brukeren og på hva som gir økt mer verdi for brukeren. Dette krever en større integrering av brukeren inn i planleggingen av FM tjenestene.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Undersøk hvordan man kan integrere brukerens behov og utvikle et samarbeid mellom bruker og FM relasjon for å utvikle FM tjenester som fører til merverdi for bruker og eier. Hvilke tjenester og KPI’er trengs for å vurdere dette?

 

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen/Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner:



Oppgave nr: EUF3

Tittel: Effektivisering av FM tjenester ved digitalisering og bruk av Internet of Things

Bakgrunn for oppgaven:
I byggenæringen snakkes det mye om bruk av BIM og digitalisering av byggeprosessen. Når bygget er overlevert til eier og bruker er det forvalteren som overtar ansvaret for drift og vedlikehold og andre service oppgaver. Digitalisering og bruk av mobile verktøyer som ipad eller VR technolgi er i stadig utvikling. I hvilken grad disse verktøyene er en del av arbeidshverdagen for forvalter og driftsoperatørene varierer. Dette er et marked som vil gi nye muligheter for eiendomsforvaltere og FM leverandører.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Kartlegge hvilke arbeidsoppgaver som kan forenkles ved bruk av digitale verktøy. Undersøke hvilke erfaringer som finnes hos de aktørene som bruker digitale verktøy koblet mot SD anlegg (Building Automation Management tools). Hvilke muligheter finnes ved bruk av Internet of Things på en Bygning?

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen

Evt. samarbeidspartner: Coor Norge



Oppgave nr: EUF4

Tittel: Bygg- og eiendomsforvaltning og FM tjenester i Norden

Bakgrunn for oppgaven:

Skandinavia er kjent for å ha en velfungerende eiendomsforvaltning og tjenesteproduksjon av FM tjenester til bygg men det finnes kulturelle forskjeller i mellom Norge Sverige og Danmark også innenfor FM markedet. Særling innenfor det vi kaller en bærekraftig FM praksis og drift av bygninger.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Oppgaven går ut på å kartlegge erfaringer og beste praksis ved bruk av FM tjenester blant private eiendomsaktører i Skandinavia. Hva legger de ulike aktørene i at praksisen er bærekraftig? Diskuter hvilke trender og praksis som gjelder i de ulike landene.

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen/Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner: Konstruktørforeningen, Chalmers Tekniske Høgskole


 

Oppgave nr: EUF05

Tittel: Verdiskaping gjennom myk landing

Bakgrunn for oppgaven:

OSCAR prosjektet har hatt som mål å se på hvilke løsninger som bidrar til verdiskaping hos eier og bruker i driftsfasen av et bygg (www.oscarvalue.no.) Flere masteroppgaver har studert hva som bidrar til verdiskaping i bruksfasen for eier og bruker (Hartmann; Lund; Spiten; Ravik; Hulbak; Alnes, 2016 og Hareide, 2015). Først når bygget er overdratt og tatt i bruk kan man evaluere i hvilken grad hvilken verdiskaping man har  oppnådd i hht de prosjektmålene som var førende i prosjektet.

Evaluering av effektmålene (outcome), overtagelsen av bygget og tilpasningen til drift går under det engelske begrepet «Comissioning». Firing (2015) har studert overdragelse av bygg og beskriver utfordringer og erfaringer …..

BSRIA har utviklet en veileder som skal bidra til å sikre god drift og tilfredse brukere ved overtagelse av bygg som heter Soft Landings (https://www.bsria.co.uk/services/design/soft-landings/). 

Kort beskrivelse av oppgaven:

Hvilke hinder eller barrier finnes for å sikre god overtagelse og drift av bygg i Norge?

Det er ønskelig å gjøre en evaluering av de prosjektene som tidligere masteroppgavene har jobbet med for å se om de ferdige byggene (output) leverer i hht de designmål (input), effektmål og samfunnsmål som ble satt av prosjekteier. I hvilken grad har overdragelsen fungert godt? Hvordan kan Soft Landings metoden bidra til økt brukertilfredshet og bedre drift?

Undersøk erfaringene med Soft Landings metoden i England. Er dette en metode du vil anbefale i Norge? Undersøk og foreslå en organisering av dette for å få det til.

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen

Evt. samarbeidspartner: BSRIA, Bygg21

Aktuelle Masteroppgaver fra NTNU:

Firing, Martine (2015) Overtakelse av bygg, (available at https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2349846)

Hartmann, Henrik (2015) Styring etter prosjektrammer i tidligfasen av sykehusbyggprosjekter (available at https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2397553)

Spiten, Tale K. (2016) Verdi for brukere av universitets- og høyskolebygg - Optimalisering av brukermedvirkning i tidligfaseplanlegging (available https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2409906

Hulbak, Maren (2016) Verdi for brukere av universitets- og høgskolebygg - Effekten av brukermedvirkning på brukerverdien, (available at https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2409903)

Ravik, Kristin Mo (2016) Verdiskaping for brukere av kontorbygg - Fokus på tidligfaseplanlegging , (available at https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2407608


 

Oppgave nr: EUF06

Tittel: Leveransemodell og effektmål

Bakgrunn for oppgaven:

Det leveres en rekke prosjekter med innebygde feil og mangler. Disse synliggjøres etter tid i form av byggskader. Uansett gjennomføringsprosess av et byggeprosjekt så skal den ferdige leveransen (output) yte de designmål (input) som er gitt av prosjekteier. Effektmål (outcome) skal sjekkes men hva som skal og kan måles er avhengig av måletidspunktet.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Undersøk hvordan og hva man kan måle / sjekke avhengig av tidspunkt, dvs ved ferdigstillelse, etter fem år og senere i bruksfasen.

 

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Svein Bjørberg/Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner:



Oppgave nr: EUF07

Tittel: Plan- og bygningsloven sett i et ombyggingsperspektiv

Bakgrunn for oppgaven:

Vi har en stor eksisterende bygningsmasse som skal videreutvikles som følge av nye krav fra virksomheten som foregår. Av og til må bygningsmassen ta hensyn til endrede lover med tilbakevirkende kraft. Hvis et tiltak må byggemeldes, så må tiltakene forholde seg til gjeldende Teknisk Forskrift (TEK). Dette er ofte vanskelig, og det må søkes om dispensasjoner som i seg selv kan være tidkrevende. En masteroppgave gjennomført i 2015 konkluderte med at det er behov for en holdningsendring både hos myndigheter og premissgivende aktører får å tenke fremtidsrettet for å sikre at eksisterende bygningsmasse skal ha en bærekraftig utvikling og fortsatt brukes videre av neste generasjon (Haug og Kjøs, 2015).

Kilde: Haug og Kjøs, (2015) Rehabilitering av bygg med eldre bygningsmasse med vernestatus (https://daim.idi.ntnu.no/masteroppgaver/012/12838/masteroppgave.pdf)

Kort beskrivelse av oppgaven:

Undersøke status på en mulig egen Rehab-TEK. Hvordan håndteres dette i andre land? Kartlegge prosessene ved søknad om dispensasjoner i norske kommuner.

Antall studenter på oppgaven: 1

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen, Svein Bjørberg, Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner: Multiconsult


 

Oppgave nr: EUF08

Tittel: Kommunikasjon av oppgraderingsbehov for kommunale bygg

Bakgrunn for oppgaven:

Det er en kjensgjerning at det finnes et stort akkumulert vedlikeholdsbehov innen offentlig bygningsmasse. Hvordan dette kommuniseres til besluttende myndigheter varierer i stor grad. En enhetlig måte å gjennomføre dette på vil styrke gjennomslag i beslutningsprosesser.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Kartlegge hvordan kommuner fremlegger sine akkumulerte vedlikeholdsbehov. Utarbeide en felles mal for benchmarking slik at utvikling kan følges over tid.

Antall studenter på oppgaven: 1- 2

Kontaktperson ved IBAT: Svein Bjørberg, Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner: Multiconsult, Utvalg av kommuner


 

Oppgave nr: EUF09

Tittel: Integrert teknologi i bærekraftig urbanisme

Bakgrunn for oppgaven:

De fleste av våre byer og tettsteder har en befolkningsvekst som kan bli en utfordring for den bærekraftige målsetting. For å oppnå bærekraftig urbanisme så må en se mer enn bare bygg for bygg, men også det som foregår mellom byggene.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Kartlegge hva som ligger i begrepet bærekraftig urbanisme samt se hvordan flerfaglig teknologi kan bidra til å nå målene om et bærekraftig samfunn. Hvordan er disse målene operasjonalisert i norske byer?

Antall studenter på oppgaven: 1- 2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen, Alenka T. Salaj, Svein Bjørberg

Evt. samarbeidspartner: Multiconsult, Norske bykommuner


 

Oppgave nr: EUF10

Tittel: Rehabilitering av verneverdige fasader

Bakgrunn for oppgaven:

Et stort antall av våre bygninger har fasader med en eller annen form for vernestatus. Dette gjør det vanskelig med bl.a. etterisolering. Utfordringene varierer med byggestil, for eksempel er teglgårder fra 1800-tallet som regel meget detaljrik mens funkisgårder fra 1030-40-tallet ofte har glatte / slette fasader. Nye pussisolasjonsmaterialer gir imidlertid større handlingsrom.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Kartlegge kompleksitet og muligheter ved typiske fasader som er vernet. Spesielt undersøk nye materialer som er introdusert på markedet.

Antall studenter på oppgaven: 1

Kontaktperson ved IBAT: Svein Bjørberg, Marit Støre-Valen, Rolf A Bohne

Evt. samarbeidspartner: Multiconsult


 

Oppgave nr: EUF11

Tittel: «Land Value Capture»

Bakgrunn for oppgaven:

Voksende byer og tettsteder medfører økt investering innen kommunale tjenester og ansvar i form av offentlig kommunikasjon, skole/barnehage og helsetjenester etc. Økt utnyttelse av tomter, spesielt rundt knutepunkter for offentlig transport, øker markedsverdien. En del av denne verdiøkningen burde tilfalle det offentlige som tilskudd til sine investeringer (Land Value Capture (LVC)), noe som forekommer i andre land.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Kartlegge hva som gjøres i andre land i forhold til offentlig investeringer og reguleringer til boligbygging rundt knutepunkter samt se på hvordan dette kan gjennomføres i Norge gjennom intervjuer med politiske myndigheter.

Antall studenter på oppgaven: 1- 2

Kontaktperson ved IBAT: Svein Bjørberg, Alenka T. Salaj, Marit Støre-Valen

Evt. samarbeidspartner: Multiconsult


 

Oppgave nr: EUF12

Tittel: Bærekraftig boligbygging - hvilken rolle kan FM spille?

Bakgrunn for oppgaven:

Stort sett vokser alle tettsteder og byer i Norge og det er stor aktivitet innen boligbygging. I tillegg får vi flere og flere eldre. I denne sammenhengen kan FM som fagområde utvides fra å ta hånd om bygg for bygg til også å omfatte behovet mellom byggene. Totale FM tilbud i boligområder som omfatter mer enn bare hard-FM men også soft-FM med sosiale og miljøskapende tjenester er i utvikling. Særlig innen boligforvaltning har man i Danmark prøvd ut andre forretningsmodeller med involvering av brukerne til frivillige vaktmestertjenester og andre forvaltningsoppgaver i et bærekraftperspektiv.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Oppgaven går ut på å finne ut av hvilke behov og potensiale det ligger i Bærekraftig urbanisme-FM. Hvordan det hele kan tenkes organisert? Hva er erfaringene med bærekraftig boligbygging i andre skandinaviske land?

Antall studenter på oppgaven: 1-2

Kontaktperson ved IBAT: Marit Støre-Valen og Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner: København Ervervsakademi, Chalmers Tekniske Høgskole


 

Oppgave nr: EUF13

Tittel: Bygningsporteføljers potensiale

Bakgrunn for oppgaven:

Ved oppgradering av bygningsporteføljer / bygninger så er det av avgjørende betydning å få kartlagt hvilket potensiale for oppgradering som eksisterer. Metoden og verktøyet multiMap, utviklet av Multiconsult, startet med teksnisk tilstand, men i dag er det utviklet mange bruksområder og moduler. Men det er et behov for videreutvikling og forbedring.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Kartlegge nye bruksområder og moduler samt se på forbedring av dagens verktøy og kommunikasjonsgrensesnitt.

Oppgaven krever god datakompetanse (avansert bruk av excel samt applikasjoner).

Antall studenter på oppgaven: 1

Kontaktperson ved IBAT: Svein Bjørberg / Alenka T. Salaj

Evt. samarbeidspartner: Multiconsult

  • No labels