Den flyktningekompetente lærer

Forskningsprosjekt ved Institutt for lærerutdanning

Den flyktningekompetente lærer

Ingress: 2-3 setninger. Hvorfor er vår tematikk aktuell?
Ser ryggen til en ung gutt/mann. Blå himmel. Foto
Foto: Privat

Prosjektperiode

Prosjektperiode

fra dato til dato

Finansiering

Finansiering

Internt / Eksternt (hvem?)

Forskningsgruppe

Forskningsgruppe

Aktuelt for dere?

Om prosjektet

Om prosjektet

Prosjektet har som mål å utvikle forskningsbasert kunnskap om hvordan vi kan utdanne lærere til bedre å kunne tilrettelegge for utdanning for flyktninger.

I dag har vi for lite kunnskap om og erfaring med opplæring av flyktninger når de skal inn i norsk skole, og vi greier derfor ikke å komme disse elevene i møte på en god nok måte. Mangelen på kompetanse gjelder på alle nivå i utdanningsfeltet; studenter, lærere og lærerutdanning. Prosjektet ønsker å undersøke hvordan lærere, lærerstudenter og lærerutdannere kan blir mer kompetente i møte med disse utfordringene.

I lærerutdanning etterstreber vi å utdanne lærere som gjør kloke pedagogiske vurderinger, og utviser god pedagogisk dømmekraft. Samtidig er det slik at det vi ønsker å bli gode på, må vi øve på. Derfor bør lærerstudenter oppleve ulike typer pedagogiske situasjoner og få mulighet til å praktisere og lære av praktiseringen gjennom refleksive praksiser. Lærerutdanningen har i dag behov for forskningsbasert kunnskap om opplæring av flyktninger. I vår forskning ser vi på om vi kan styrke vår egen utdanning gjennom praksisopphold ved institusjoner som har lang erfaring og høy kompetanse innenfor undervisning av flyktninger. Hovedmålet her er en utvikling av studentenes praksisopplæring slik at vi i neste omgang kan komme flyktningeelever i norsk skole bedre i møte. Som et ledd i dette, tilbys studentene ved PPU utenlandspraksis ved institusjoner som tilbyr opplæring av flyktninger. Det ble gjennomført en pilot våren 2022 og 2023 hvor 7 studenter reiste på utenlandspraksis til Italia og Hellas. Våren 2024 og 2025 gjennomføres utenlandspraksis for 4 studenter i Italia.

Praksisen på Lesvos, Hellas, er på en opplæringsinstitusjon som gir undervisning til flyktninger bosatt i flyktningeleir, eller midlertidig bosatt i nærheten av opplæringsinstitusjonen. Flyktningene her har ofte lange opphold i flyktningeleirer med seg. Denne praksisplassen arbeider spesielt med inkludering, der kontakt mellom øyas befolkning og flyktningene står sentralt. Studentene er delaktig i undervisning, men deltar også i aktiviteter utenfor opplæringsinstitusjonen.

I Italia er praksisen ved en boenhet for mindreårige flyktninger, Cooperativa Sociale Lella, der de deltar på språkkurs og tilrettelagte aktivitetstilbud. Studentene har medansvar/eget ansvar for aktiviteter, både undervisningsaktiviteter og tilrettelagte aktivitetstilbud på ettermiddagen. Enkelte dager følger studentene elevene til skole eller arbeidspraksis, men i hovedsak vil studentene fylle formiddagene med møter med mennesker som på ulike vis forholder seg til flyktninger; frivillige, bosatte flyktninger, psykologer og politikere.

Utviklingen i prosjektet skjer i samskapning mellom flere parter, ansatte ved Institutt for lærerutdanning, studenter, samarbeidsskoler i Norge, opplæringsinstitusjonene i Hellas og Italia, Universitetet i Macerata og Utdanningsforbundet Trøndelag. Alle våre samarbeidspartnere er medskapere i prosjektet og har en viktig stemme inn fra planlegging, gjennomføring med endringer underveis, spredning og etterarbeid.  

Resultater fra prosjektet vil gi grunnlag for å vurdere om denne praksismodellen skal bli et permanent praksistilbud til studentene ved praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).

Prosjektet har arrangert flere seminar og workshops. Blant annet, arrangerte vi i desember 2022, konferansen «People on the move» på NTNU campus Kalvskinnet. Konferansen handlet om ulike pedagogiske praksiser, og rettet seg mot lærere som jobber med flyktninger på ulike måter. Blant de som holdt innlegg på konferansen var samarbeidspartnerne fra Universitetet i Macerata og Cooperativa Sociale Lella samt ansatte fra forskjellige seksjoner på Institutt for lærerutdanning.

VR teaching Teachers

Logo NTNU Discorvery. PNGDen flyktningekompetente lærer har et underprosjekt som utforsker bruken av VR-teknologi. VR Teaching Teachers er et innovativt undervisningskonsept som tar i bruk VR-teknologi for å skape en mer helhetlig forståelse av hvilke behov barn og unge med flyktningbakgrunn kan ha. Dette konseptet kan bidra til omstilling i hvordan studenter, lærere og lærerutdannere møter flyktninger, og arbeider med inkludering. Målsetningen for konseptet er å gi et bedre grunnlag for læring og inkludering i en autentisk ramme.

Konseptet er basert på faktiske mennesker som er flyktninger, som også har bidratt i utviklinga av materialet. At materialet er autentisk, mener vi er betydningsfullt for brukernes opplevelse og utbytte av konseptet. VR-historien kan betraktes som en annerledes «teaching-opportunity» med teknologi som lar deg være nær mennesker eller en situasjon uten å være der. På denne måten kan konseptet bidra til internasjonalisering hjemme, jmf. NTNUs Internasjonale utviklingsplan.

VR-prosjektet er et forprosjekt våren 2025 støttet av NTNU Discovery.

Brendløkken, T. og Liland, R. (2022). «Du må være i det for å forstå». Profesjonelt lærerarbeid med flyktninger. Kap. 11 i antologi. Tittel på antologien er Utenlandspraksis for lærerstudenter: global og interkulturell kompetanse.

2025

  • TBA: Blended Intensive Program 2025

2023

  • Rosita Deluigi, Universita di Macerata
  • Cooperativa Sociale Lella
  • Mosaic Support Center, Lesvos Solidarity
  • Trondheim voksenopplæring, Trøndelag fylkeskommune