Autosys kjøretøy
Autosys Kjøretøy
Autosys Kjøretøy
IKT-prosjektet Autosys kjøretøy ble gjennomført av Statens vegvesen i perioden 2015-2021. Prosjektet skulle realisere funksjonalitet knyttet til å godkjenne og registrere kjøretøy. Det omfatter kjernefunksjonalitet, samhandling med andre aktører, rapporter og selvbetjeningsfunksjonalitet. Bakgrunnen for prosjektet var at det eksisterende motorvognregisteret (Autosys Motorvogn/AMV) fra 1980-tallet, var bygd på en teknologisk plattform som var i ferd med å bli foreldet.
Motorvognregisteret dannet grunnlaget for sentrale funksjoner knyttet til myndighetsutøvelse og avgiftsinnkreving på trafikant- og kjøretøyområdet, både for Statens vegvesen, politiet og tollmyndighetene, samt for bransjeaktører innenfor kjøretøy og forsikring. Arbeidet med utviklingen av en ny IKT-løsning for motorvognregisteret ble allerede påbegynt på starten av 2000-tallet, men ble i flere omganger stanset og replanlagt på grunn av kostnadsøkninger, forsinkelser og manglende leveranser. Da planleggingen av delprosjektet som fikk navnet Autosys kjøretøy startet opp i 2014, hadde ekstern kvalitetssikring (KS2) en rekke merknader og anbefalinger om restrukturering. På dette tidspunktet var det levert en løsning for førerkortfunksjonalitet, og den siste fasen av
prosjektet var dermed konsentrert om utvikling av en løsning for kjøretøyfunksjonalitet. Først når denne løsningen var på plass, kunne man erstatte og skru av det gamle motorvognregisteret (AMV).
Evalueringsresultat
Evalueringsresultat
Sektor: IKT
Ferdigstilt: 2021
Sluttkostnad: 1014 mill.
Evalueringsansvarlig instans: SINTEF
Prosjektleder evaluering (evalueringsansvarlig person): Lone-Eirin Lervåg
Evalueringsresultat
Produktiviteten i prosjektet må sies å ha vært svært god og resultatmålene er nådd, til dels med god margin, både for kostnad, omfang og tid.
Kostnad var prioritert øverst, foran omfang og leveringstid. Investeringskostnadene ble lavere enn planlagt. Blant årsakene, pekes det blant annet på at leverandørenes timepriser ble lavere enn forutsatt, samt at innsatsen fra ansatte "i linjen" i vegetaten var større enn forutsatt
Med tanke på omfang ble det i en tidlig fase utarbeidet en prioritert liste over oppgaver som skulle kuttes dersom det oppsto kostnadsoverskridelser på andre oppgaver. Denne kuttlisten kom ikke til anvendelse, Autosys kjøretøy ble fullført i sin helhet. Den største utfordringen underveis i arbeidet var knyttet til en endring fra etterskuddsvis til forskuddsvis betaling av omregistreringsavgift for kjøretøyer. Saken ble løst uten at det fikk store konsekvenser for noen av resultatmålene.
Når det gjelder tid, viser investeringsplanen fra 2015 at arbeidet med Autosys kjøretøy skulle startes opp i 2016 og pågå i fem år med en sluttbevilgning i 2021. Arbeidet ble startet opp som planlagt og ble avsluttet i juli 2021, stort sett i samsvar med den opprinnelige tidsplanen.
6 av 6 poeng.
Effektmålene handlet om økt tilgjengelighet, fleksibilitet, kvalitet/ likebehandling, effektivitet, service og sikkerhet/robusthet. Alle vurderes som nådd, men en svakhet var at målene var formulert uten angivelse av hvor mye de skulle øke. For noen av målene har økningen antakelig overskredet forventningene, men få systematiske data om dette er tilgjengelig.
- Tilgjengelighet: Man har flyttet flere separate registreringsfunksjoner over til Autosys kjøretøy bransjeløsning, og privatpersoner har fått en mulighet til å gjennomføre registreringsoppgaver digitalt uten oppmøte på trafikkstasjon.
- Fleksibilitet: I Autosys kjøretøy er det brukt en modularisering som gjør systemet meget tilpasningsdyktig for nye regler, standarder, former for avgiftsinnkreving mv.
- Kvalitet og likebehandling: Også dette har økt ved at flere beslutninger gjøres automatisk eller med bedre datastøtte. Langt de fleste beslutninger om kjøretøy er enkle (rene formalia), og disse innebærer små muligheter for feil. Andre ganger er det behov for manuell vurdering, og en av de største leveransene i prosjektet har nettopp vært datastøtte for enkeltgodkjenning. Samtidig er enkelte utfordringer med datakvalitet, særlig på eldre kjøretøy, er ikke helt løst.
- Effektivitet: Brukerne sparer 437.000 reiser til trafikkstasjon per år (beregnet), og ressursbruken i etaten på disse sakene er redusert med over 200 årsverk i perioden 2017 – 2021. Denne gevinsten er realisert ved naturlig avgang og til oppfølging av nye tildelte oppgaver.
- Service som et effektmål ble skilt ut fra økt effektivitet, formodentlig fordi det var målkonflikter mellom de to. Det er imidlertid vanskelig å konkludere med om servicenivået er endret.
- Sikkerhet og robusthet handler om dataintegritet og tilgangskontroll, og om oppetid og feilfrekvens på de ulike delsystemene. Tilstanden på dette området er langt bedre enn med de gamle systemene.
5 av 6 poeng.
Realiseringen av Autosys kjøretøy vurderes å ha en betydelig positiv virkning utover den planlagte måloppnåelsen, gjennom å ha lagt til rette for fremtidig innovasjon og verdiskapning basert på utvidet bruk av dataene i kjøretøyregistret. Deler av denne nytteverdien er allerede realisert i prosjektets sluttfase, av private aktører som har utviklet nye produkter og tjenester basert på kjøretøyregisteret.
Viktige virkninger avdekket i rapporten er tilknyttet til:
- Linjeorganisasjonen brukte langt mer ressurser på prosjektet enn planlagt, noe som ikke bare medførte besparelser i konsulentbruken, men som også bidrar til kompetansebygging internt i organisasjonen.
- Den nye IKT-løsningen har blitt svært godt mottatt av ansatte i Statens vegvesen. Det nye systemet er lett å lære (mer intuitivt), og det registreres liten grad av frustrasjon eller motvilje mot å ta det i bruk.
- Også eksterne brukeres opplevde Autosys kjøretøy bransjeløsning som svært brukervennlig. Men, innføringen av Autosys kjøretøy gir et dårligere tilbud for en liten andel av befolkningen som ikke har tatt del i den digitale utviklingen.
- Det er et stort nyttepotensial knyttet til realisering av verdiøkende tjenester basert på Autosys kjøretøy, og at prosjektet har arbeidet mer for å legge til rette for dette over tid.
5 av 6 poeng.
Prosjektet Autosys kjøretøy med den valgte teknologiløsningen vurderes å være relevant og i stand til å møte brukernes og samfunnets behov i overskuelig fremtid.
Relevans er vurdert ut fra fire faktorer:
- Prosjektet og leveransen er i tråd med sentrale brukergruppers behov og dagens nasjonale føringer for digitaliseringsprosjekter i offentlig sektor
- Omfattende bruk av selvbetjeningsløsninger har realisert store nytteverdier både for myndighetsforvaltning, bransjeaktører og privatpersoner
- Utvikling av API-er har lagt til rette for innovasjon og verdiskaping hos samhandlende myndigheter og næringsaktører
- Autosys kjøretøy synes å ivareta grunnleggende krav til person- og datasikkerhet, og har fleksibilitet med tanke på endringer i regelverk og harmonisering mot EU-lovgivning
Flere av disse aspektene fikk økt fokus utover i prosjektperioden, og det har hatt avgjørende betydning at prosjektgjennomføringen har hatt fleksibilitet og evne til å tilpasse seg nye behov - etter hvert som nye muligheter har dukket opp eller kravene fra omgivelsene har endret seg.
6 av 6 poeng.
De positive effektene for brukere og samfunnet forventes å vedvare i og kanskje utover prosjektets planlagte levetid på 15 år.
Med tanke på teknologisk og funksjonell levedyktighet er det per i dag ingenting som tyder på at systemet vil bli utdatert eller løsningen mindre relevant i nærmeste fremtid. Behovet for utbedring av feil og mangler beskrives å være innenfor det som kan forventes.
Likevel er det grunn til å peke på at overleveringen fra prosjektet til linjeorganisasjonen har medført noen utfordringer, spesielt knyttet til at det ble valgt å videreføre en kontraktstrategi og arbeidsform som fungerte godt for prosjektgjennomføringen, men var mindre egnet i en forvaltningssituasjon.
6 av 6 poeng.
Etter en kvalitativ analyse betraktes det at sannsynligheten for at netto nytte er større enn null, er betydelig større enn for at den skal ligge rundt null eller lavere.
Det er begrenset tilgang til samfunnsøkonomiske analyser for dette prosjektet og det foreligger svakt tallmateriale, så det er vanskelig å kvantifisere prosjektets samfunnsøkonomiske effektivitet. Det er gjort samfunnsøkonomiske analyser av Autosys kjøretøy på to tidspunkter, i 2015 og 2019. Basert på disse analysene viser en kvalitativ skjønnsmessig vurdering at prosjektet er lønnsomt.
5 av 6 poeng.
Litteratur og referanser
Litteratur og referanser
Tittel | Dato | Type dokument | Lenke |
---|---|---|---|
Etterevaluering av prosjektet Autosys Kjøretøy | 16.12.2016 | Evalueringsrapport | Autosys kjøretøy |