Ta vare på "professorarkivene"!

Også private arkiver bør innleveres til NTNUs sentralarkiv, universitetsbibliotek eller statsarkiv.

På et lite kontor i ei brakke bortved Lerkendal sitter Ragnar Heggstad (82), pensjonert professor i vassbygging, omgitt av sine private arkiver. Det er bøker og papirer han har samlet gjennom et langt liv i praktisk arbeid, forskning, undervisning og komitéarbeid: innstillinger, uttalelser, observasjoner, utredninger, tegninger, undervisningsmateriell, referater og reiserapporter, for bare å nevne noe. Og det er bøker og papirer etter faren, som også var professor i vassbygging. Heggstad har tatt godt vare på sakene, og for lengst overført en del av arkivmaterialet til instanser som kan ha nytte av det, blant annet til Vassdragsvesenet og til den komiteen som skrev bok til NTHs 75 årsjubileum. Nå har han tenkt å gå gjennom arkivene, kaste mye og overlate en del ting til Institutt for vassbygging - som er ett av de NTH-instituttene som har kvittet seg med nesten alt gammelt arkivmateriale. Og så antar han at tredje blad Heggstad, som også er vassbygger, er interessert i noe.

- Men jeg har en del saker jeg ikke riktig vet hva jeg skal gjøre med, temamapper og denslags som kanskje ikke lenger har noen direkte faglig nytteverdi, men som kan ha historisk verdi, sier han.

- Sørg for at slike arkiver ikke forsvinner!, sier statsarkivar Astrid Løvlien ved Statsarkivet i Trondheim.

Gråsone

Private arkiver, i dette tilfellet «professorarkiver», befinner seg i en slags gråsone. De omfattes ikke av noen lov om pliktavlevering, men inneholder ofte mye stoff av offentlig interesse. - Vi finner ofte et helt livsløp i disse arkivene. Og når eieren dør, forsvinner ofte alt sammen, beklager Løvlien.

Statsarkivarens oppfordring til vordende professorpensjonister er derfor klar: - Sørg for at noen tar ansvaret for arkivene deres når dere forlater yrkeslivet! Snakk med arkivledelsen på universitetet, med oss, eller med universitetsbiblioteket som tar godt vare på en rekke privatarkiver.

Statsarkivet er selvsagt mest begeistret for arkiver med en viss orden og system, men tar også imot uordnet materiale om det skulle være nødvendig.

- Ikke nøl med å ta kontakt. Vi stiller gjerne opp med råd og dåd!, sier statsarkivar Astrid Løvlien.




Fullstendig arkivkaos

Ett felles vitenskapsarkiv i Trondheim?