Verden på norsk

Verden på norsk: 


En digital utforsking av bibliomigrasjon og anmeldelser av oversatt skjønnlitteratur (2023-2025).


Prosjekter - verden på norsk

Bakgrunn 

Prosjektet «Verden på norsk» skal bidra til bibliotekutvikling, metodologi og infrastruktur innenfor Digital Humaniora (DH) og empiri og fagressurser på oversettelsesfeltet.

Digitale metoder brukes stadig mer i fag- og forskningsbibliotek, men det er lite forskning som kobler oversettelsesstudier, digitale metoder og bibliotekutvikling. Dessuten er det lite som er gjort innenfor DH og små språkkulturer, som den norske.

«Verden på norsk» er et to-årig samarbeid mellom NTNU Universitetsbiblioteket, Høgskolen i Innlandet og Høgskolen i Østfold, og DH-lab på Nasjonalbiblioteket. Prosjektet er finansiert av Bibliotekutvikling, Nasjonalbiblioteket.
 

Prosjektet skaper flere åpne, digitale fagressurser:

  • Et digitalt, interaktivt kart som synliggjør hvordan oversatt litteratur blir spredt fra hele verden til Norge (bibliomigrasjonsmønster).

  • En søkeapp for skjønnlitteratur oversatt til norsk.

  • Et dynamisk korpus av utvalgte norske avisanmeldelser av oversatt skjønnlitteratur.
     

Sammen vil kartet og korpuset vise hvem som skriver litteraturen vi leser, hvordan ideologiske ideer spres, og kunne benyttes til å utfordre den eksisterende kanon av oversatt litteratur.
Basert på funn i den første delen av prosjektet (kartet), vil vi velge ut et representativt antall oversatte titler og samle anmeldelser av disse. Vi skal analysere dette utvalget med digitale metoder som «topic modelling» og «sentiment analysis», og undersøke om omtalen av disse verkene varierer ut fra hvilken del av verden de kommer fra. 

Prosjektet vårt kan defineres som «Big Translation History» (se Fólica, 2021). Det vil si at vi bruker digitale metoder og verktøy på store datamengder til å synliggjøre og bevisstgjøre oss på historiske sammenhenger og tendenser det er vanskelig å finne ut av manuelt. Prosjektet vil være godt integrert i utviklingen av NTNU D-Lab. Gjennom vårt prosjekt vil de involverte fagbibliotekene utvikle og styrke sin kompetanse på digital forskningsstøtte og formidling og vi vil samtidig bidra til å fylle et vitenskapelig tomrom. 
 


aktiviteter og ressurser

Aktiviteter


DHKO-konferanse, UiO, 24. oktober 2023
Vi presenterte prosjektet på dagskonferansen «Digital Humanities in Norway - Looking back, and taking a (big?) step forward?» arrangert av Nasjonalt forskningsnettverk for digital humaniora og kulturorganisasjon (DHKO).
Presentasjon fra innlegg på DHKO-konferanse, UiO, oktober 2023.

HF Innovasjonsdager, NTNU Universitetsbiblioteket, 12. og 13.mars 2024
Vi presenterte prosjektet på HF Innovasjonsdager i D-lab på NTNU Universitetsbiblioteket, «Visualisering av data i Humsam». Presentasjon fra innlegg på HF Innovasjonsdager, D-lab, NTNU Universitetsbiblioteket, mars 2024.

DHNB-konferanse, Reykjavik, 29.-31.mai 2024
Vi deltok og presenterte prosjektet på konferansen Digital Humanities in the Nordic and Baltic countries 8th conference, i Reykjavik. Presentasjon fra innlegg på DHNB-konferanse, Reykjavik, mai 2024.

Info-ressurser

Prosjektsøknad [pdf]


Kontakt

Kontakt prosjektgruppen

Prosjektleder: Inger Hesjevoll Schmidt-Melbye NTNU Universitetsbiblioteket
Siri Fürst Skogmo Høgskolen i Innlandet
Marcus Axelsson Høgskolen i Østfold
Lars Magne Tungland DH-lab, Nasjonalbiblioteket

Har du andre spørsmål, kontakt NTNU Hjelp eller spør ditt lokale bibliotek.


prosjekter - verden på norsk - Samarbeid logoer - ub

Et samarbeid mellom

 

 

Logo Høyskolen i Østfold

 

 

Med midler fra