Fagside - Medisin og helse - Bibliotektjenester for Helse Midt-Norge
Bibliotektjenester for Helse Midt-Norge
Bibliotektjenester for Helse Midt-Norge
- Om NTNU Universitetsbiblioteket
- Tilgang til litteratur og fagressurser
- Finne og bestille bøker/dokumenter i Oria
- Bli låntaker
- Kurs og veiledning
- Publisering og forskningsstøtte
NTNU Universitetsbiblioteket er et offentlig vitenskapelig bibliotek, etablert i 1996 i sammenheng med opprettinga av NTNU. Biblioteket har likevel røtter tilbake til Det Kongelig Norske Videnskabers Selskabs bibliotek fra 1768, og er dermed det eldste vitenskapelige biblioteket i Norge. Med 14 campusbibliotek i Trondheim, Ålesund og Gjøvik er hovedoppgaven til biblioteket å støtte forskning, undervisning og formidling ved NTNU - og nå også for ansatte ved Helse Midt-Norge RHF.
Bibliotek for medisin og helse (BMH)
Bibliotek for medisin og helse (BMH) tilbyr bibliotektjenester innen medisin og helsefag til studenter og ansatte ved NTNU på Campus Øya i Trondheim, samt ansatte ved Helse Midt-Norge RHF. Vi hjelper deg med litteratur, kurs og veiledning – enten du er student, forsker eller kliniker. Du finner oss i Kunnskapssenteret i sykehusområdet på Øya, her kan vi tilby attraktive arbeidsplasser, faglige utstillinger og arrangement. Kontakt BMH på post@bmh.ntnu.no eller telefon 73 59 53 00.
Biblioteket Ålesund
Biblioteket Ålesund er plassert på NTNUs campus i Ålesund. Her tilbys også bibliotektjenester innen helsefag og du kan få hjelp med litteratur, kurs og veiledning. Kontakt Biblioteket Ålesund på alesund@ub.ntnu.no eller telefon 70 16 12 86.
Få med deg aktuelle saker og se hva som skjer på Bibliotek for medisin og helse på Instagram ntnubmh. På Fagsiden for medisin og helse finner du også nyheter om bibliotektjenester og fagressurser for medisin, sykepleie, helse og omsorgsfag.
Elektroniske ressurser
NTNU Universitetsbiblioteket har et omfattende litteraturtilbud. Du kan låne nesten 950 000 e-bøker, få elektronisk tilgang et stort antall tidsskrift/artikler, en rekke fagdatabaser og andre ressurser - som anatomiske atlas og kliniske oppslagsverk.
Som ansatt ved Helse Midt-Norge RHF får du tilgang til mange av NTNU Universitetsbibliotekets elektroniske ressurser ved å være tilknyttet nettverket ved din arbeidsplass. Når du søker etter forskningsartikler vil du i de fleste fagdatabaser eller i Google Scholar finne en NTNU-knapp/lenke som loser deg til artikkelens side i Oria, bibliotekets database. Hvis NTNU UB har abonnement på artikkelen, vil du her finne lenke til fulltekst. Hvis artikkelen ikke er tilgjengelig i fulltekst kan du her be biblioteket om å bestille den for deg.
Grunnet begrensninger i avtalene med forlagene er det ikke alltid mulig for biblioteket å sende deg digitale kopier av artiklene du bestiller. Noen forlag tillater nå utsending av digitale kopier der det er løsninger for engangs åpning, men det er fortsatt ikke utbredt. Bestilte artikler må dermed ofte sendes som en trykt kopi. Du kan velge mellom å få artikler tilsendt din kontor- eller hjemstedsadresse, eller hente på nærmeste NTNU Universitetsbibliotek.
På Fagsiden for medisin og helse kan du finne nyheter om og oversikt over fagressurser innen medisin, sykepleie, helse og omsorgsfag. Se egne temasider om Artikler og Tidsskrift, E-bøker og bøker, Anatomi og læringsressurser samt Kliniske oppslagsverk.
Tilgangsproblemer - Får du ikke tilgang til forskningsartikler?
Er du tilknyttet nettverket på ditt arbeidssted?
Helse Midt Norge sine IP-adresser er registrert hos leverandørene som er med i avtalen. Når du er tilkoblet nettverket til Helse Midt Norge, vil du få tilgang til e-ressursene. På hjemmekontor må du bruke virtuell desktop for å få tilgang.
Er du sikker på at NTNU Universitetsbiblioteket har tilgang til artikkelen?
Sjekk om NTNU UB abonnerer på tidsskriftet. Det kan hende at NTNU UB ikke har abonnert på tidsskriftet, at aktivt abonnement har utløpt og det kun er arkivtilgang, eller at det er en embargoperiode slik at det ikke gis tilgang det siste året. Du kan følge NTNU-lenken til Oria for å finne informasjon om det er tilgang til et tidsskrift, og eventuelt om hvilken periode det er tilgang.
Du har sjekket at NTNU Universitetsbiblioteket ikke har tilgang på artikkelen?
Da kan du bestille en kopi av artikkelen, se i egen fane om hvordan du bestiller fra biblioteket.
Er du på riktig nett og ser at NTNU Universitetsbiblioteket har tilgang, men får likevel ikke opp artikkelen?
Kontakt oss på post@ub.ntnu.no så skal vi hjelpe deg. Legg gjerne med lenke til artikkelen/artiklene du ikke får tilgang til.
Har du trykket på "Last ned/download PDF" i Oria og får en feilmelding?
Prøv i stedet å trykke på lenken "tilgjengelig online". Det samme gjelder for feilmeldinger etter å ha trykket på "Tidsskrifthefte/Journal issue".
Fysiske samlinger
NTNU Universitetsbiblioteket har betydelige trykte samlinger av fagbøker og andre dokumenter, inkludert de historiske spesial-samlingene.
Innen medisin og helsefag er de mest aktuelle samlingene å finne på Bibliotek for medisin og helse og på Biblioteket Ålesund UB. Men, som ansatt ved Helse Midt-Norge kan du bestille bøker fra hele samlingen på NTNU UB. Dersom materialet du ønsker ikke er tilgjengelig ved NTNU Universitetsbiblioteket, kan vi også bestille det fra et annet bibliotek for deg
Innkjøpsforslag
Savner du tilgang til noen tidsskrifter eller andre ressurser? Send oss gjerne et innkjøpsforslag med en kort begrunnelse om hvorfor tidsskriftet eller ressursen er viktig for ditt fagmiljø.
Søk i Oria - bibliotekets database
I bibliotekets database, Oria, kan du søke i biblioteket sine trykte og elektroniske samlinger. På Oria.no finner du også veiledninger i hvordan du skal søke etter dokumenter og hvordan du bruker biblioteket. I Oria kan du opprette en egen bruker og slik få oversikt over dine lån, fornye og bestille dokumenter.
Bestille bøker og artikler
Som ansatt ved Helse Midt-Norge kan du bestille trykte bøker og artikler til din kontor- eller hjemstedsadresse. Du kan også bestille til hentehyllen på et av bibliotekene ved NTNU Universitetsbiblioteket.
Du kan returnere bøker til postadressen: S. P. Andersensvei 11, 7031 Trondheim. Det er også mulig å returnere bøker på våre bibliotek. I Helse Nord-Trøndelag kan du returnere bøker i helseforetakets internpost.
Slik bestiller du trykte bøker og kopi av artikler
- Logg inn på www.oria.no, se øverst til høyre på siden.
- Logg inn med brukernavn og passord for ansatte ved Helse Midt-Norge og eksterne lånere. Det er e-post adressen din som er brukernavnet.
- Søk opp dokumentet og velg «Finn og Bestill»
- Velg «Bestill dokument», eventuelt «Bestill kopi» for artikler.
- Velg om du vil hente dokumentet i hentehyllen eller få den tilsendt din hjemsteds- eller kontoradresse.
- Under «Min Konto» kan du få oversikt over hvordan status er på din bestilling.
Du kan også søke opp dokumentet i Oria først og deretter logge på. Finner du artikler som du ikke har fulltekst-tilgang på via søk i databaser, velg NTNU-logo for å få opp bestillingsmulighet i Oria.
Finner du ingen post i Oria for boken/dokumentet/artikkelen? Da kan du legge inn en manuell bestilling i Oria:
- Trykk på «Bestill»-knappen i toppfanen på Oria.no
- Velg om du vil bestille bok eller artikkel.
- Fyll så inn skjemaet
- Velg hentested.
Bli låntaker
Som ansatt ved Helse Midt-Norge RHF kommer du ikke automatisk inn systemet som låntaker, du må registrere deg via skjemaet Bli låner ved NTNU Universitetsbiblioteket.
Den e-postadressen du oppgir i skjemaet er ditt brukernavn og du vil motta informasjon om hvordan du bestiller passord når kontoen din registreres. Fristen for å lage nytt passord er en uke etter at du mottar e-posten.
Når du er registrert, kan du logge inn på Oria med tilhørigheten «Ansatte ved Helse Midt-Norge og eksterne lånere».
Ønsker du å benytte selvbetjeningsløsningene i de fysiske bibliotekene, trenger du et lånekort. Lånekort får du ved personlig oppmøte i skranken ved ditt bibliotek, husk at du må vise legitimasjon.
Låneregler og betingelser ved biblioteket
Lån og lånetid
Bøker som du bestiller, blir automatisk utlånt på deg før den sendes i posten. Standard låneperiode er 4 uker og du kan fornye låneperioden via «Min side» i Oria. Lån kan vanligvis fornyes hvis dokumentet ikke er reservert for en annen låner. Maksimal utlånstid er 365 dager for ansatte.
Returnere bøker
Du returnerer bøker til postadressen: Bibliotek for medisin og helse, S. P. Andersensvei 11, 7031 Trondheim. Det er også mulig å returnere bøker på våre bibliotek.
Fjernlån
Studie- og forskningsrelevant litteratur som NTNU Universitetsbiblioteket ikke eier vil kunne skaffes i form av kopier eller lån fra andre bibliotek. Eierbiblioteket fastsetter lånetid og regler for bruk av innlånt materiale. Det enkelte bibliotek kan bestemme en øvre grense for antall innlån. NTNU niversitetsbiblioteket kan ta betalt for denne tjenesten.
Låners ansvar
Dokumenter som skades eller mistes må erstattes etter regler og satser fastsatt av NTNU niversitetsbiblioteket. Lån skal leveres tilbake innen lånetidens utløp. Lånte dokumenter må ikke lånes videre til andre. Låner har selv ansvar for at kontaktinformasjon er oppdatert.
Erstatningskrav
Hvis lånt materiell ikke blir fornyet eller levert får du en påminnelse. Det påløper et gebyr på minimum kr. 1000,- per enhet hvis materialet ikke blir returnert. Omkostninger ved eventuell rettslig inkasso belastes låneren.
Brudd på bibliotekets låneregler kan medføre tap av låneretten, eller en begrensing på antall samtidige lån. NTNU UB kan i spesielle tilfeller gi dispensasjon fra deler av reglementet
NTNU Universitetsbiblioteket har et omfattende undervisnings- og veiledningstilbud som innbefatter kurs, brukeropplæring, demonstrasjoner mm. Vi har kompetanse innen en rekke områder, som litteratursøk, systematiske søk, akademisk skriving, kildebruk og kildekritikk, referansehåndtering, plagiering og opphavsrett. I tillegg kommer kompetanse på verktøy for referansehåndtering og for analyse av kvalitative forskningsdata.
Ansatte ved Helse Midt-Norge har tilgang til kurs- og veiledningstilbudet ved NTNU Universitetsbiblioteket. De aller fleste kursene våre holdes digitalt, eller i hybrid form slik at du kan delta på Zoom. Vi tilbyr også både individuell veiledning, både i fysisk og digital form.
På siden Kurs og veiledning fra Bibliotek for medisin og helse vil du finne oppdatert informasjon om kurs og veiledning som kan være aktuelt for interessefeltet medisin og helse. Kontakt oss gjerne på epost for bestilling av kurs til ditt fagmiljø.
Publisering
Se NTNUs temaside for informasjon og ressurser rundt det å publisere forskning. For Ansatte ved Helse Midt-Norge gjelder det at de kan benytte seg av NTNUs publiseringsavtaler for rene open access publikasjoner.
Det jobbes fortløpende med å inkludere Helse Midt-Norge i de ulike avtalene, foreløpig er Helse Midt-Norge inkludert i publiseringsavtalene med Frontiers og Springer Nature. Oversikt over avtaler som omfatter Helse Midt-Norge finner man på siden Avtaler for publisering med åpen tilgang.
Ordningen inkluderer ikke dekning av kostnader for publisering i lukkede tidsskrift (abonnement-baserte tidsskrift) eller åpen publisering i slike tidsskrift (såkalt hybrid-tidsskrift).
Forskningsdata
Forskningsdatahjelpen er en støttetjeneste for forskningsdatahåndtering ved NTNU, og også for ansatte i Helse Midt-Norge. Forskningsdatahjelpen kan tilby generell hjelp og støtte til alle deler av forskningsdatalivssyklusen, inkludert datahåndteringsplan, lagring, arkivering og deling av forskningsdata.
Innen helseforskning kan Forskningsavdelingen på St. Olav tilby et bredt regionalt tjenestetilbud og kompetanse som kan gi spesifikk hjelp for datahåndtering i forskningsprosjekter. Tjenester kan benyttes av ansatte i et av regionens helseforetak, NTNU eller Trondheim kommune.
Få en innføring i Forskningsdatahjelpen og Forskningsavdelingens tjenester i foredraget "Helseforskningsdata - ressurser og støttetjenester.