Studiet består av en opplæringsdel på minimum 30 studiepoeng og et selvstendig forskningsprosjekt som presenteres i en avhandling. Opplæringsdelen og forskningsprosjektet utføres parallelt, men det anbefales at du fullfører opplæringsdelen tidlig i løpet. Opplæringsdelen må være fullført og godkjent før du leverer avhandlingen.
Opplæringsdelen i ph.d.-programmet skal inneholde den faglige og metodiske skoleringen. Herav skal AAR8320 Introduksjon til forskningsmetodikk og vitenskapsteorier for PhD kandidater på 7,5 studiepoeng inngå som obligatorisk emne. I tillegg anbefales kandidater å ta et supplerende emne i vitenskapsteori.
Minimum 20 studiepoeng skal være studieplanfestede ph.d.-emner. De resterende 10 studiepoengene kan være individuelt lesepensum eller masteremner på høyere nivå. Disse emnene kan tas ved andre fakultet ved NTNU eller ved andre høyere utdanningsinstitusjoner som gir doktorgradsutdanning. Det stilles krav om avsluttende eksamen eller annen form for vurdering for alle emner som inngår i opplæringsdelen.
I 2024/25 tilbyr fakultet for arkitektur følgende valgbare emner:
AAR8050 Arkitekturevaluering (IAP)
AAR8200 Kritisk Urban Teori (IAP)
AAR8843 GIS-metoder for samordnet areal- og transportplanlegging (IAP)
AAR8550 Perceptiv arkitekturkvalitet (IAT)
AAR8360 Energi- og klimapositive nabolag og byer – individuelt PhD-kurs (IAT)
Fagemnene velges i hvert enkelt tilfelle etter avtale mellom kandidat og veileder, og tilpasses kandidatens behov for fagstoff i hans/hennes forberedelser og arbeid med avhandlingen.
Avhandling
Forskningsdelen fører frem til en vitenskapelig avhandling, som på slutten av studiet må forsvares offentlig og godkjennes av en bedømmelseskomité nedsatt av fakultetet. Forskningen skal være grunnleggende og original innenfor det valgte området, og utføres under veiledning av en hovedveileder og biveileder(e). Deler av avhandlingen skal normalt publiseres i internasjonale tidsskrift med fagfellevurdering (artikkelbaserte avhandlinger). Avhandlingen kan også publiseres som en monografi.
Praksisbaserte doktorgrader ved AD-fakultetet
Fakultetet har som mål å utvikle et forskningsfelt basert på kunnskapsgrunnlaget som er spesielt for vår forskning og utdanning, inkludert våre masterprogrammer innen arkitektur, planlegging og design. Som en del av dette målet, bør flere doktorgradskandidater jobbe med spørsmål som er relevante for praksis innen våre felt og dermed benytte seg av kompetanse, undersøkelsesmetoder og faglig terminologi som er spesifikke for arkitektur, design, planlegging og kunst.
Praksisbasert forskning er et voksende felt ved arkitekt- og designskoler i Europa så vel som globalt, og fakultetet ønsker å delta i internasjonale debatter rundt dette.