Framtidsjobbene
Foto av Kolbjørn Ulvan fra Hitramat
Framtiden krabber
Framtiden krabber
Det er få utdanninger som har bedre anvendelighet enn en utdannelse innen matvitenskap, teknologi og bærekraft, og NHO mener at flesteparten av framtidsjobbene kommer innen havbruk og sjømat.
– Min yrkeskarriere viser vel egentlig hvor relevant utdanninga er for mange bransjer. Jeg har vært kvalitetssjef, teknisk leder, produksjonsleder, fabrikksjef, produktutvikler, og nå er jeg utviklingssjef, sier Kolbjørn Ulvan ved HitraMat.
HitraMat ble startet av Sivert Fjeldvær i 1930 og er nå Norges ledende skalldyrprodusenter, med stor eksport til utlandet.
– Bransjen har eksplodert. Nå står vi for nesten 80 % av foredlingen av taskekrabbe her i Norge. Det er ikke mange år siden vi så til meieriene og kjøttindustrien for inspirasjon. Nå besøker de oss. Vi er helt i front.
Kolbjørn fikk sin næringsmiddelutdannelse på Statens næringsmiddeltekniske høgskole. Han startet med hvitfisk, før han i mange år var i lakseoppdrett. De siste 15 årene har Kolbjørn vært hos HitraMat.
– Framtiden vår er lys. Vi foredler og selger noe av det flotteste kysten vår har å by på, og er ikke fremmede for å utvide, sier Kolbjørn.
HitraMat består av rundt 30 medarbeidere utenfor sesong. Fra 1. juni til slutten av november teller de hele 150 medarbeidere. Da produseres og videreforedles store mengder skalldyr. Mye blir klargjort som halvfabrikata og frosset, slik at skalldyr kan spises hele året rundt – til norske og utenlandske markeder.
– De fleste av gjestearbeidere våre kommer tilbake år etter år, og noen blir igjen.
– Det har blitt giftemål, og det kommer helt sikkert til å skje igjen, smiler Kolbjørn.
Vil du krabbe deg inn i framtiden?
Bli matteknolog. Verden trenger og vil alltid trenge nok trygg mat – og mer mat fra havet. I studiet matteknologi henger teori og praksis på laben tett sammen slik at det er lett å se nytteverdien av det du lærer. Du blir også rettet mot industrien med en gang og er tidlig ute i praksis.
Les om studiet Matvitenskap, teknologi og bærekraft.