Ofte stilte spørsmål - Industriell økonomi og teknologiledelse - masterprogram/ sivilingeniør – 5-årig – Trondheim
Ofte stilte spørsmål
Ofte stilte spørsmål
Det finnes ingen måte å søke overgang til Indøk på. Dersom du allerede er student ved NTNU men vil bytte til Indøk, må du søke via Samordna opptak og konkurrere mot de andre søkerne.
Hvis du kommer inn via Samordna opptak, vil emner du allerede har bestått fra Indøk sin fagplan automatisk bli lagt inn. Dersom du har fem eller flere emner bestått i et årskurs (37,5 SP), vil du bli flyttet opp et hakk. Fagplan for Indøk.
NB: Vi har ikke mulighet for å legge individuelle fagplaner til studenter som ikke er tatt opp på studiet. Dersom du går et annet studie enn Indøk og ønsker en konsultasjon, er det bedre om du prater med en studiekonsulent ved ditt eget institutt.
Det eneste som kan øke sjansene for å komme inn på Indøk, er å øke snittet. Dette kan du enten gjøre ved å ta opp fag fra videregående, eller via tilleggspoeng.
Det gis ingen kjønnspoeng for opptak til Indøk, men studieprogrammet jobber aktivt med å sikre en god kjønnsbalanse.
Nei. Indøk er et 5-årig sivilingeniørstudium bygget opp som en 5-årig integrert master.
Man kan imidlertid søke om å få enkelte fag godkjent fra tidligere utdanning.
Ja og nei. Noen indøk-emner (TIØ-emner) er adgangsbegrenset og kun for Indøk-studenter, mens noen er åpne for alle/dem med riktig forhåndskunnskap. Sjekk emnesider for hvert enkelt emne.
På emnesidene til NTNU (emnebeskrivelsen) vil det stå følgende under beskrivelsen av emnet:
Krever opptak til studieprogram:
- Entreprenørskap (MENTRE)
- Industriell økonomi og teknologiledelse (MTIØT)
- NTNUs Entreprenørskole (MIENTRE)
I ett og et halvt år. Etter det må du kontakte en studieveileder.
12 uker praksis er påkrevd på alle sivilingeniørstudium.
Praksisattest må leveres før oppstart av master.
Da må du få opprettet en emnestudierett. Dette kan du få hos opptakskontoret.
Ja, du kan finne en oversikt her!
Dessverre har vi ikke anledning til å gjennomgå og godkjenne emner tatt utenfor NTNU før du er tatt opp ved Indøk. Et emne blir godkjent dersom læringsmålene og innholdet samsvarer med det emnet som tilbys på NTNU. I tillegg må emnet ha tilsvarende eller flere studiepoeng. Det kan derfor være lurt å sammenligne emner du allerede har tatt med de som tilbys på Indøk. I studieplanen kan du se hvilke emner som inngår i dette studieprogrammet.
Indøk-studiet går i dybden, både innenfor teknologi-, ingeniør-, og økonomi- og ledelsesfag. I tillegg har du en del valgbare emner, så muligheten til å spesialisere seg ytterligere innenfor teknologi er absolutt til stede!
Spørsmål
Det er mange linjeforeninger på Indøk, men det er Janus som er hovedlinjeforeningen for det sosiale og som arrangerer alt fra fadderuker til immatrikuleringsball og Åre-tur. Du kan lese mer om dem og de andre linjeforeningene på https://www.januslinjeforening.no
Det kommer litt an på hva du ønsker videre etter Indøk. Det er noen jobber der det er veldig mye kamp om beinet og for å få de må man ofte ha veldig gode karakterer. Men, disse jobbene passer ikke for alle, og de fleste steder krever ikke bare toppkarakterer. Snittet på Indøk ligger rundt B, men mange får ofte veldig gode karakterer på prosjekt- og masteroppgave siste året noe som trekker opp snittet en del.
Neste alle på Indøk går ned i snitt fra VGS, med tanke på at man må ha veldig gode karakterer for å komme inn på Indøk.
På Indøk, og i Trondheim generelt, finnes det mange muligheter for å være sosial uten å måtte drikke. Linjeforeningstilbudet på Indøk er veldig bredt, det kan du lese mer om her: https://indokntnu.no/
Indøk tar opp 140-150 nye studenter hvert år. Som resten av studiene som fordeles av Samordna opptak er 50 % av studieplassene avholdt til dem som søker med primærvitnemål.
Den eneste forskjellen på matematikken er dersom du går Indøk med fordypning i Datateknikk og Kommunikasjonsteknologi, da har du Diskret Matematikk istedenfor Matematikk 2. Utenom det er alle mattefagene like og de andre teknologiretningene har identiske mattefag som Energi og miljø.
Etter endt utdanning har man mange valgmuligheter, men vanlige bransjer for en Indøker er for eksempel rådgivning/konsulent, IT, økonomi og finans, logistikk, petroleum/olje/offshore. For å lese mer om jobbsituasjonen til nyutdannede Indøkere, anbefaler jeg å ta en kikk her: https://bindeleddet.no/documents/archive
Bindeleddet fører blant annet statistikk over hva studenter som går ut fra Indøk tjener. I Diplomundersøkelsen kan du lese om hva Indøkere tjener rett ut av studiet. For 2020-kullet var gjennomsnittlig totallønn 629 843. Du finner mer statistikk på Bindeleddet sine sider.
Ja, det er mulig! Over 70 % av studentene reiser på utveksling i tredje klasse. Studentene utveksler til hele verden. Du kan lese mer om utveksling her.
Arbeidsmetodene er litt individuelle fra student til student, men det er både forelesninger og gruppearbeid på Indøk. Det er også fullt mulig å starte kollokviegrupper hvis man ønsker det, men man kan også studere mer på egenhånd om man foretrekker det :-)
Indøk passer for deg som har lyst til å kombinere fag innen både økonomi og ledelse med tradisjonelle ingeniørfag. Det kan også være en fordel å like å jobbe i team da det blir en del av dette gjennom studieløpet. Utover dette er det stor variasjon mellom de ulike studentene på Indøk så det finnes ikke fasit på hvem studiet passer for :-)
Studieløpet på Indøk består av ca. 40 % økonomi- og ledelsesemner, 40 % teknologiske emner, og 20 % metodeemner som matematikk, statistikk og fysikk. Mengden teknologiemner er størst i de tre første årene og avtar i de to siste, samtidig som mengden økonomi- og ledelsesemner (Indøk-emner) øker. Mengden teknologifag og metodeemner er dermed ganske fastsatt, men fagtypene varierer mye mellom de ulike teknologiretningene. For eksempel har man flere fag som bygger på fysikk- og mattekompetanse hvis man går marin teknikk, enn om man går data. Anbefaler å ta en titt på denne siden og utforske hvilke emner man kan velge på de ulike teknologiretningene.
Teknologiretning velges relativt tidlig på høsten i 1. klasse så du må gjerne lese deg opp på de ulike fagene som inngår i studieplanen til de ulike på nettsidene våre, men dere får også masse informasjon om dette når dere starter :-)
Stemmer. Jeg var på EPFL i Lausanne, og tok også noen fag på mindre kjente UNIL (også Lausanne). Som sagt var det veldig bra. Hvis du ikke er kjent med EPFL fra før, så er det en ganske krevende(høyt akademisk nivå) skole, men på ingen måte uoverkommelig. Jeg dro til Lausanne for å gå på et bra universitet og for å stå på ski i alpene, og det var det jeg prioriterte å bruke tiden min på. Alle fagene jeg tok ble undervist på engelsk, men en del av bachelorfagene på EPFL undervises på fransk. Sosialt var det også bra, ble ikke kjent med så mange Sveitsere, men to stykker har jeg fortsatt kontakt med (var der våren 2018). Når det er sagt så er det mange utvekslingstudenter der og man blir veldig godt tatt i. mot av utvekslingsorganisasjonen der nede! Bare gode ord å si om Lausanne og EPFL!
Man vil aldri være helt sikker på om en utdannelse er riktig for en selv før langt etter man er ferdig utdannet. Allikevel, hvis ingen av teknologiretningene eller hovedprofilene som tilbys på Indøk virker interessantet, høres det kanskje ut som du burde se deg om etter andre alternativer. Som du hinter til så er det en verdi i å velge en utdannelse som gjør det enkelt å finne jobb etter endt studie, men samtidig må du huske at dette er noe du skal jobbe med i kanskje 50 år, så da er det kanskje enda viktigere å være fornøyd!
Det varierer litt fra fag til fag, men det er ofte noen innleveringer/øvinger/prosjekter som må godkjennes for å få lov til å gå opp til eksamen. I noen fag teller også øvingsopplegget en viss prosentandelen av karakteren. Enkelte fag har også kun et eller flere prosjekter i stedet for ordinær eksamen.
Ikke noe fasitsvar på dette! Generelt kan man si at det å være glad i å løse sammensatte problemer og å jobbe i team er egenskaper som mange indøkere trekker frem som viktige :) Når det er sagt kan man gå mange veier på Indøk og du kan få bruk for mange forskjellige egenskaper avhengig av hvilken vei/retning/jobb du velger!
Det er veldig variererende fra student til student, men generelt består en vanlig uke av forelesninger, egentid til å studere, kollokvier og mye sosialt opplegg med kan ta del i både i hverdagen og i helger. Flere driver også med diverse aktiviteter som sport, diverse verv ++ :-)
En konsulentjobb kan være mye forskjellig; du kan både jobbe mer teknisk med data og programmering, eller du kan jobbe mer med finans eller management consulting. Velger du indøk data har du flere fag innen programmering f.eks. Du kan lese mer om Indøk data her.
De fleste forelesninger er på Gløshaugen, men det kan også hende du får noen på Handelshøyskolen. Går du andre retninger som Indøk Marin f.eks. har de også en del forelesninger på Tyholt :-)
Vi sier ofte at Indøk er en utdannelse som holder mange dører åpne. Med det mener vi at som utdannet ved Indøk kan du jobbe innenfor veldig mange forskjellige bransjer og bedrifter.
Statistikken sier at de fleste indøkere ender opp innenfor rådgivningsbransjen(consulting), finans (typisk i banker og meglerhus) eller innenfor IT, likevel har tidligere indøkere også gått rett til industrien (f.eks. Hydro) eller til kommunikasjonsrådgivere som for eksempel Geelmuyden Kiese.
Indøkere kan ofte ende opp i samme stillinger som både siviløkonomer og andre sivilingeniører, men det er kanskje spesielt i skjæringspunktet mellom disse yrkene at indøkere virkelig har sin "edge". Der får man bruk for både ens teknologiske forståelse samt sine ferdigheter innenfor økonomi.
Det er noen som har vanskeligheter med valget, men vi har en god gjennomgang av alle retningene i løpet av de første ukene(teknostart), slik at man får et lite innblikk før man spikrer noe. I tillegg kan man ila fadderukene snakke med fadderne sine som kan fortelle deg personlig om deres opplevelse av de ulike retningen. Til slutt så er det verdt å nevne at man kan fritt bytte mellom de ulike retningen de første par ukene, slik at hvis du skjønner at du har valgt feil kan du enkelt bytte til en annen retning.
Når det gjelder vanskelighetsgraden av de forskjellige retningene, varierer det fra person til person. Produktutvikling er ganske mekanisk og 'hands on', mens Energi og Miljø har mye fysikk og Datateknologi har mer programmering. Alle retningene skal være gjennomførbare uten at man har bakgrunnskunnskaper innenfor disse feltene utover fysikk og matematikk, men noen sliter mer enn andre.
Fordelingen av studenter på de ulike retningene har svingt veldig de fem siste årene. Vi har hatt kull der veldig mange valgte Produktutvikling og Produksjon, og vi har hatt kull der veldig mange valgte Datateknologi eller Energi og Miljø.
Akkurat nå er Datateknologi veldig populært, mens mange også er veldig interessert i Energi og Miljø. (For eksempel er fornybar energi og bærekraftig utvikling veldig populære tema.)