Perfekt kombinasjon

Perfekt kombinasjon

Hør hva tidligere administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen, har å si om utdanning, og om kombinasjonen av teknologi og økonomi.


Hva kan jeg bli?

Industriell økonomi og teknologiledelse - masterstudium (5-årig)

Hva kan du bli?

Sivilingeniørutdanningen Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ble i sin tid opprettet etter ønske fra næringslivet. De så et behov i næringslivet for personer som kunne kombinere teknologi med økonomi og ledelse, som har gitt det tverrfaglige studiet vi kjenner i dag. 

Tverrfagligheten gir stor valgfrihet til den enkelte student

Tverrfagligheten på studiet gir studentene god breddekunnskap. I løpet av studiet er man innom metodeemner, teknologiemner, og økonomi og ledelse. I fjerdeklasse velges en hovedprofil som gir deg mulighet til å spesialisere deg blant annet innenfor økonomisk optimering, finans eller strategi. Muligheten til å velge teknologiretning og hovedprofil gir den enkelte studenten stor mulighet til å skape en profil basert på tema man er interessert i.  

Tverrfagligheten gir også stor bredde i arbeid etter studiet

Bindeleddet gjennomfører hvert år en spørreundersøkelse blant tidligere indøkstudenter. Undersøkelsen gir oversikt over hvilke jobber indøkere får etter utdanningen. 

Vi finner indøkere i over 700 forskjellige bedrifter i Norge og utlandet. De finnes i både privat og offentlig sektor, eksempelvis i store industriselskap, i teknologibedrifter, bank og finans, IT og telekommunikasjon og mye forskjellig konsulentvirksomhet. Valgmulighetene er mange!

Hør fra våre tidligere studenter


IT-konsulent - Marte 

Portrett av student. Foto

Hvilken teknologiretning og hovedprofil hadde du?

Datateknologi med kunstig intelligens og optimering som hovedprofil. Fullførte graden våren 2023.  

Hvor jobber du?

Jeg jobber som management trainee i Visma. 

Hva gjør du en vanlig dag på jobb?

Det varierer veldig. Som management trainee er du på fem ulike prosjekter i fem ulike selskaper i løpet av det første året, og “en vanlig dag” er dermed veldig avhengig av hva slags prosjekt du er på. Akkurat nå består dagen min av en del møter, gjennomføre intervjuer og å strukturere funn. I mitt forrige prosjekt jobbet jeg med dataanalyse og lagde modeller i et datavarehus. I mitt neste prosjekt håper jeg å jobbe med noe innenfor AI.

Hvordan forberedte indøkstudiet deg på den jobben du har nå?

Det ga meg en allsidighet som gjør meg i stand til å kunne angripe mange ulike problemstillinger. Det har også gitt meg verktøy jeg kan bruke for å beherske mange ulike arbeidsoppgaver, situasjoner og ansvarsområder på en god måte. Akkurat nå merker jeg at prosjektledelse og de mer strategiske fagene kommer godt med, mens jeg i mitt forrige prosjekt hadde stor nytte av de mer tekniske fagene. Alt i alt så gjorde indøk-studiet at jeg har en bred forståelse for både tekniske og forretningsmessige utfordringer, og har en kompetansemiks som er veldig nyttig der jeg jobber nå.

Hva ser du for deg å jobbe med i fremtiden?

Jeg vet faktisk ikke helt. Det viktigste for meg nå i den tidlige fasen av min karriere, er at jeg får utfordret meg selv på en måte som gjør at jeg utvikler meg, og at jeg har gode folk rundt meg som jeg trives med og kan lære av. Jeg trives veldig godt i Visma, der jeg får jobbet med de tekniske og forretningsmessige sidene av software, så jeg kan absolutt se for meg en fremtid der jeg jobber her. Kanskje med lederansvar etterhvert, eller kanskje i en stilling som utvikler eller data analytiker på fulltid.


Finanskonsulent – Vebjørn

Portrett av student. Foto

Hvilken teknologi retning og hovedprofil hadde du?

Datateknologi med programvaresystemer og strategi som hovedprofil.  Fullførte graden våren 2023.  

Hvor jobber du?

Jeg jobber som konsulent hos Deloitte Financial Advisory i Oslo, spesifikt med økonomisk kriminalitet og M&A-prosesser.

Hva gjør du en vanlig dag på jobb?

Det er ingen vanlige dager som konsulent, men typisk innebærer en arbeidsdag bruk av både Excel og Powerpoint til analyser og fremstillinger, samt en del møter og workshops både internt og med klienter. Jeg jobber også med research, SQL, programmering og PowerBI for å nevne noe. I tillegg har man mulighet til å bidra opp mot rekrutteringsarrangementer, sosiale aktiviteter for arbeidsplassen og interne strategiprosjekter. 

Hvordan forberedte indøkstudiet deg på den jobben du har nå?

Først og fremst tror jeg Indøk forbereder deg ved at du lærer å lære. Uansett hvor man jobber vil man måtte lære seg mye nytt, men Indøk har gitt innblikk i mange fagfelt slik at flere begreper og konsepter i det minste er litt kjent når man starter å jobbe. Generell problemløsning, samt erfaring med å jobbe i team fra studiet har vist seg nyttig.

Hva ser du for deg å jobbe med i fremtiden?

Det er et vanskelig spørsmål! Så lenge jeg fortsetter å lære nye ting hver dag og jobber med andre dyktige mennesker man kan lære fra, tror jeg man vil trives med mange forskjellige arbeidsoppgaver. Om det er noe spesifikt innen strategisk utvikling, innovasjon og bærekraft tror jeg det hadde vært veldig spennende å jobbe mer med også. 


Strategikonsulent  – Elisabeth

Portrett av student. Foto

Hvilken teknologiretning og hovedprofil hadde du?

Jeg valgte datateknologi med kunstig intelligens som teknologiretning, og investering, finans og økonomistyring som hovedprofil. Fullførte graden vår 2022. 

Hvor jobber du?

Jeg jobber som konsulent i Sprint Consulting, et ansatteid selskap bestående av 80 konsulenter i Oslo. Vi jobber i hovedsak med rådgivningstjenester innenfor forbedring, strategi og innovasjon.

Hva gjør du en vanlig dag på jobb?

Det klassiske, men også ærlige svaret er at dagene varierer veldig, og styres mye av hvilket prosjekt og fase av prosjektet man er i. Noen dager består av å innhente innsikt i form av intervjuer eller brukertester. Andre dager kan man være dypt begravd i data og kvantitative analyser. I alle prosjekter har man faser hvor rapporter og presentasjoner skal ferdigstilles, og i disse periodene er det lett å mimre tilbake til tiden med masterskriving. Fellesnevner for alle dager er at det som regel blir et avbrekk i form av et salgsmøte, kurs eller arbeid med interne oppgaver som skolerekruttering.

Hvordan forberedte indøkstudiet deg på den jobben du har nå?

Indøkstudiet ga meg et godt grunnlag for arbeidslivet, men for meg er det datakunnskapen jeg har fått mest bruk for. En god forståelse for programmering, bearbeiding av data og relativt avanserte analyseteknikker har vært  verdifullt, og er ferdigheter som skiller seg ut. I tillegg ser jeg nå at den generelle business-forståelsen man får gjennom fag som styring og corporate finance har vært veldig nyttig. Likevel vil jeg si at muligheten til å jobbe sammen med flinke folk på alt fra prosjekter, øvinger og i frivillige verv er noe av det som gjør indøkstudiet helt unikt. 

Hva ser du for deg å jobbe med i fremtiden?

I Sprint jobber vi mye med innovasjon, og dette i kombinasjon med teknologi er noe som virkelig fascinerer meg. Det er vanskelig si hva jeg vil jobbe med i fremtiden, men å jobbe med noe meningsfylt er det aller viktigste for meg!