Studiets oppbygning

Bygg og infrastruktur - masterstudium (sivilingeniør) (5-årig)

Studiets oppbygning

Bilde bygg og infrastruktur

Kvinnelige studenter jobber i laboratoriet
Foto: Geir Mogen/NTNU. Studenter jobber med oppgave i laboratoriet

Bygg og infrastruktur

Sivilingeniørutdanningen i bygg og infrastruktur gjennomføres på fem år. Se studieplan nederst på siden (Merk: oppdatert studieplan for bygg og infrastruktur kommer).

1. og 2. studieår

De to første årene av studiet er felles for alle studenter i bygg og infrastruktur. Du starter med et introduksjonsemne, kombinert med realfag, ingeniørfag og tre spesialemner innen bygg og infrastruktur. Disse emnene gir deg det nødvendige teoretiske grunnlaget for resten av studiet, samtidig som du får en bred forståelse av fagfeltet.

3. og 4. studieår

Etter to år med felles, obligatoriske emner velger du studieretning ut fra dine interesser og ønsker. 

Du kan velge mellom disse studieretningene: 

Studieretninger mtbygg

På denne studieretningen lærer du hvordan planlegge, utforme, lede, bygge, forvalte og utvikle alle typer bygninger og anlegg. Byggeprosjektene spenner fra enkle bolighus til veger, broer, tunneler, vann- og avløpssystemer, oljeplattformer og større samferdselsanlegg som jernbane og flyplass.

Du lærer også om utfordringer knyttet til eiendomsledelse, ombygging, rehabilitering, bygningsvern og utvikling av eksisterende bygninger knyttet til byområder og tettsteder.

Du spesialiserer deg så innen en av disse hovedprofilene:

  • Bygningsteknologi
  • Byggeprosess

Studenter på besøk hos byggeprosjekt på Sluppen. Foto: Geir Mogen/NTNU

Studieretningen Konstruksjon handler om hvordan vi utformer og beregner bygninger, broer og andre byggverk - på land og ved kysten.

Gjennom studiet brukes laboratorier og verksteder aktivt for å vise og forklare oppførselen til materialer, konstruksjonsdeler og sammenføyninger. 

Du spesialiserer deg ytterligere ved å velge en av disse hovedprofilene:

  • Konstruksjonsteknikk
  • Marin og arktisk byggteknikk
  • Geoteknikk

To studenter gjør forsøk i laboratorie. Foto: Geir Mogen/NTNU

Konstruksjonsteknikk

Du får lære om de vanligste byggematerialene som treverk, betong, stål, aluminium og plast, og hvordan vi beregner materialenes oppførsel, hvor sterke de er, og hvordan de kan benyttes til å lage bygningsdeler og konstruksjoner.

For å kunne bygge trygge hus og konstruksjoner må vi ha innsikt i kreftene og påkjenningene som virker fra miljøet og hvordan fundamenteringen kan være. Formgiving og styrkeberegning står sentralt i konstruksjonsfaget, sammen med utvikling og bruk av informasjonsteknologi og avanserte regneprogrammer.

Båter som ligger til havn med hus og fjell i bakgrunnen

Marin og arktisk byggteknikk

Mange av Norges nye utfordringer er langs kysten og i nord, og det trengs infrastruktur som bidrar til en fornuftig og bærekraftig utnyttelse og forvaltning av ressursene i disse områdene. På denne studieretningen lærer du om design og drift av infrastruktur langs kysten og i nord. Hovedvekten i det du lærer baserer seg på infrastrukturens interaksjon med bølger, vind og is.

Klimaendringer fører til endringer i det fysiske miljøet og du lærer om tiltak og tilpasning med tanke på dette. Infrastrukturen spenner fra kaier, moloer og andre kystkonstruksjoner til ferjefri E39, offshore vind, havbruk og installasjoner og operasjoner i kaldt klima.

Du kan ta emner eller et semester ved Universitetssenteret på Svalbard.

Ved studieretningen Infrastruktur lærer du å utvikle transportløsninger og infrastruktur for veg og jernbane, vann- og avløp, samt vannkraft.

I studieretningen kan du spesialisere deg ved å velge mellom to hovedprofiler:

  • Transportinfrastruktur
  • Vann og vannkraft

Tre studenter gjør landmåling. Foto: Geir Mogen/NTNU

Transportinfrastruktur

Denne studieretningen gir deg dybdekunnskap om planlegging, utforming, bygging og vedlikehold av infrastruktur innen samferdselssektoren. Du lærer også om geomatikk, som omfatter registrering, bearbeiding og presentasjon av målinger på land og til sjøs. Studiet dekker alle transportformer – vei, jernbane, luft- og sjøtransport – med størst vekt på vegtrafikk og bytransport.

Vann og vannkraft

Studieretningen vann og vannkraft tar for seg hvordan du kan bruke og beskytte vannressursene på en bærekraftig måte. Du får kunnskap om å designe og planlegge anlegg som gir samfunnet rent vann og håndterer avløpsvann på en sikker måte. 

I tillegg får du spennende muligheter til å bidra til flomvern og fornybar energi. Du lærer å beregne og bygge anlegg som regulerer vannressurser for både trygg vannforsyning på en sikker og miljøvennlig måte. 

Studiets oppbygning 4. og 5. år

5. studieår

I femte og siste studieår fordyper du deg i en valgt hovedprofil, og skriver prosjekt- og masteroppgave. 


 

studyprogramme-planner-portlet

Studieplan

Forskerlinjen

Forskerlinjen

Dette er ett tilbud til forskningsinteresserte studenter som ønsker å bruke mer tid på å dyrke sine egne faglige interesser. Les mer om forskerlinjen

UROP

UROP

Som student innen bygg og infrastruktur får du mulighet til å være med i forskningsprogrammet UROP!

Programmet har som mål å gi studentene et tidlig innblikk i forskningens verden ved å løse praktiske oppgaver med en forskningsmessig tilnærming.

UROP