Forskerlinjen
Forskerlinjen ved IBM
Forskerlinjen ved IBM
Forskerlinjen ved studieprogram for bygg- og miljøteknikk er et tilbud til deg som er nysgjerrig av natur, interessert i forskning og ønsker å bruke mer tid på å dyrke egne faglige interesser. Vil du ta en doktorgrad på sikt, har du kommet til rett sted. Forskerlinjen vil gi deg nyttig forskererfaring på et tidlig stadium i studiene.
Hvem kan søke?
Hvem kan søke?
Du som går 2./3./4.årskurs ved det 5-årige studieprogrammet for bygg- og miljøteknikk.
Personlig egnethet, ambisjoner og interesse for forskning blir høyt vektlagt.
Studenter som har vært tilknyttet UROP (Undergraduate Research Opportunities Program), er spesielt godt forberedt til oppstart på Forskerlinjen.
Oppbygging Forskerlinjen
Oppbygging Forskerlinjen
Studentene ved Forskerlinjen tar fire valgfrie emner á 7,5 studiepoeng, totalt 30 studiepoeng (to av emnene må være på ph.d.-nivå og to emner kan være på masternivå). Emnene velges i samråd med veileder og tilknyttes prosjektoppgaven som skrives til slutt. Noen emner har spesielle opptakskrav det må tas hensyn til.
I tillegg til disse fire emnene er det obligatorisk å ta IFEL8000 Forskningsmetodikk, vitenskapsteori og etikk (4 studiepoeng). Prosjektoppgaven gir 26 studiepoeng og skrives på engelsk ettersom den skal være et forskningsbasert utkast til en internasjonal artikkel.
Emne 1 (7,5 sp) |
Emne 2 (7,5 sp) |
Emne 3 (7,5 sp) |
Emne 4 (7,5 sp) |
Forskningsmetodikk, |
TBA4600 Prosjektoppgave (26 sp) |
Til sammen gir Forskerlinjen 60 studiepoeng. Disse teller ikke inn i ordinær grad og studieplan, men kommer i tillegg. Emnene kan søkes innpasset i en ph.d.-grad senere. Studentene på Forskerlinjen må påregne en del ekstra arbeid og sette av mer tid til studier og får derfor en kompensasjon på inntil kr. 100.000 gjennom et stipend finansiert av Norsk forskningsråd. Stipendet utbetales i starten av hvert semester etter at studieplanen for Forskerlinjen er bekreftet. Studentene søker så IV fakultetet om å motta midler når de har blitt tatt opp ved Forskerlinjen.
Årlig er nærmere er 10 stipender tilgjengelig.
Spørsmål og svar
Spørsmål og svar
Forskerlinjen er et tilleggsstudium for deg som er interessert i å bli forsker/ta en doktorgrad. Målet er å gi deg inspirasjon til å forske videre gjennom praktisk og relevant erfaring.
Du som går 2./3./4.årskurs ved det 5-årige studieprogrammet for bygg- og miljøteknikk kan søke opptak til Forskerlinjen midt i det ordinære studieløpet.
Forskerlinjestudenter får etter godkjent søknad til IV-fakultetet kr. 50.000, - ved starten av hvert semester, totalt kr. 100.000, - i stipend for å delta på Forskerlinjen
Forskerlinjen er formelt sett et 12 måneders tilleggsstudium som består av 4 emner (som velges i samarbeid med veileder), IFEL8000 og en prosjektoppgave. Forskerlinjen inngår ikke formelt i sivilingeniørstudiet og er et supplement til de studentene som er ekstra motivert.
Studenter som tas opp til Forskerlinjen mister ikke sin studierett til masterprogrammet mens de går på Forskerlinjen. Studentene anbefales å prioritere Forskerlinjen, men har rett til å følge fag som hører til masterprogrammet mens de går på Forskerlinjen.
Forskerlinjen skal normalt gi 60 studiepoeng utenom det normale sivilingeniørstudiet. NTNU vil utstede en skriftlig bevitnelse med karakterer ved gjennomført forskerlinjestudium. Karakterene fra Forskerlinjen inngår ikke i beregningen av karaktersnittet for mastergradsutdanningen
Emnene som inngår i et forskerlinje-studium kan være på master- eller ph.d.-nivå og kan inngå i en eventuell fremtidig ph.d.-grad, ettersom emnene ikke inngår i den ordinære mastergraden.
Ja, det er flere institutter ved NTNU som enten har startet eller planlegger å sette i gang forskerlinjer. Tiltaket ble foreslått av NFR og har gitt flere norske universiteter muligheten til å starte en forskerlinjepilot.
Programmet kan ha en viss likhet med som i USA kalles honors programs, se for eksempel barretthonors.asu.edu.
På nåværende tidspunkt står NFR for stipendstøtte på inntil kr. 100.000, -. Kostnadene med utvikling og drift av forskerlinjen dekkes av IBM og IV fakultetet i sin helhet. På sikt vil mulig finansieringen kunne gjennomføres slik som for doktorgradsstudier. Eksterne organisasjoner er velkomne til å bidra.
Du vil stille sterkt i konkurranse med andre søkere, spesielt når temaet for prosjektoppgaven på Forskerlinjen er et aktuelt tema for et doktorgradsarbeid. Du vil også kunne bygge nettverk i fagmiljøet og bli kjent med professorene ved å delta.
.
Kontaktpersoner
Kontaktpersoner
Dersom du har spørsmål om Forskerlinjen eller ønsker å søke om plass kan du kontakte oss på forskerlinjen@ibm.ntnu.no.