Om studieprogrammet -Materialteknologi - sivilingeniør/masterprogram - 2-årig - Trondheim
Materialteknologi
Materialteknologi
Vil du lære å forstå og være med på å utvikle materialene som omgir oss? Materialer er viktige – de inngår i de fleste konstruksjoner og produkter og er med på å redde liv, skape arbeidsplasser og spare miljøet.
MIMT - om studiet
Hva er materialteknologi?
Materialteknologi er tverrfaglig og omfatter alt fra fremstilling av aluminium, stål og silisium – til utvikling av nye materialer. Materialene utvikles for bruk i blant annet petroleumsvirksomhet, energiteknologi og fremkomstmidler eller til mer dagligdagse produkter som kniver. Materialteknologi er derfor et viktig satsningsområde for norsk industri. Kompetanse i materialteknologi og riktig materialvalg kan spare bedrifter for mye penger og arbeid!
I dag står materialteknologer overfor spennende utfordringer som miljøvennlig metallframstilling og resirkulering, avansert materialbruk innenfor olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen og i nordområdene, samt utvikling av nye materialer basert på nanoteknologi for miljøvennlig og effektiv utnyttelse av våre nasjonale energiressurser.
Studer materialteknologi
Materialteknologi er studiet for deg som er nysgjerrig på hvorfor ulike materialer benyttes til ulike formål, hvordan de lages og er sammensatt og hvordan de kan utvikles og forbedres. Studiet gir kompetanse på områder som er viktige for Norge som industrinasjon, både i dag og i framtiden. Du vil som materialteknologistudent nyte godt av denne kompetansen, og få en utdannelse som er både relevant og karrierefremmende i en senere jobbsituasjon.
Det er mange ulike bedrifter som trenger folk med kompetanse innenfor materialteknologi, og du vil som materialteknolog ha mange muligheter etter endt utdannelse.
Samtidig har dette studieprogrammet små klasser med ca. 30 studenter, noe som gjør at man raskt blir kjent med sine medstudenter. Klassefølelsen, samholdet og den personlige kontakten med faglærerne ved instituttet gjør materialteknologistudiet helt unikt, og skiller studiet fra de fleste andre universitetsstudier. Derfor bør du velge å studere materialteknologi ved NTNU!
Metallfremstilling – utfordringer og muligheter
Visste du at metaller kan framstilles på ulike måter – fra naturlige råmaterialer eller ved resirkulering av skrapmetall? Aluminium og stål er eksempler på materialer som i økende grad resirkuleres, og som derfor byr på mange nye og spennende utfordringer for deg som materialteknolog. Solcellesilisium er et viktig materiale som i dag fremstilles ved resirkulering av kostbart silisium fra elektronikkindustrien. Nå satser norsk silisiumsindustri stort på å masseprodusere dette materialet gjennom direkte reduksjon av SiO2 (kvarts) til Si ved bruk av karbon. Fremtidige materialteknologer får være med å utvikle denne viktige industrien i Norge.
Båter, biler, fly, oljeplattformer og skyskrapere – kompetanse i materialteknologi er viktig!
Har du tenkt over hvilke materialer en bil, båt, et fly eller en offshoreinstallasjon er laget av? Hvorfor er akkurat de materialene valgt? Hvilke materialegenskaper er viktige? Hva er det egentlig som bestemmer materialegenskapene? For å forstå dette, kreves det grunnleggende kunnskaper om hvordan nano- og mikrostrukturen til materialene påvirker bruksegenskapene. Som et verktøy for strukturkarakterisering benyttes avanserte elektronmikroskoper med en oppløsning helt ned på atomnivå. Bli med og lag fremtidens biler i aluminium, eller legg grunnlaget for sikker og miljøvennlig utnyttelse av olje- og gassressursene i Nordsjøen og Nordområdene.
Energiteknologi – materialteknologi og nanoteknologi
Har du tenkt på at økt bruk av hydrogen som energibærer forutsetter at det skjer et kvantesprang i utviklingen av såkalte funksjonelle materialer? Dette er smarte materialer som du finner i solceller, superledere, datamaskiner, batterier, brenselceller og katalysatorer, og som har en fysisk egenskap som kan utnyttes. Miljømessig sett er hydrogen en attraktiv energibærer. Derfor har elleve av de største bilprodusentene i verden utviklet brenselcelledrevne biler basert på hydrogen.
Med basis i nanoteknologi kan du utvikle billigere og mer robuste materialer til bruk i blant annet brenselceller, solceller, CO2-rensing og saltkraft – og dermed bidra til at denne teknologien blir mer konkurransedyktig i fremtiden.
møt NTNU på YouTube!
møt NTNU på YouTube!
Marit driver med atomistisk modellering:
Fakta om studieprogrammet
Gradsnivå: Master i teknologi / Sivilingeniør
Studieprogramkode: MIMT
Studiepoeng: 120
Undervisningsspråk: Engelsk
Adgangsbegrensning: Ja.
Fakultet for naturvitenskap
Sted: Trondheim, Gløshaugen
Søknadsfrist: Det vil ikke være eget opptak til dette studiprogrammet studieåret 2019/20
Studieplan og studiehåndbok
Studieplan og studiehåndbok
For mer informasjon om dette studieprogrammet, se studieplan for materialteknologi, eller studiehåndbok for teknologistudiene (sivilingeniør) ved NTNU.