Hva lærer jeg - Master i industriell innovasjon og digital sikkerhet
Hva lærer du?
En unik fagkombinasjon innen ledelse, innovasjon og digital sikkerhet gir studentene viktig kompetanse for bærekraftige og sikre innovasjonsprosesser.
Dagens virksomheter møter en rask teknologisk utvikling kombinert med økende krav til digital sikkerhet, bærekraft og samfunnsansvar. For å håndtere dette er det avgjørende med kontinuerlig fokus på innovasjon, endring og implementering.
Masterprogrammet i ledelse av innovasjon og digital sikkerhet (MIIDS) gir studentene bred kompetanse til å fremme bærekraftige digitaliserings- og innovasjonsprosesser som ivaretar digitale sikkerhetskrav. Programmet fokuserer på hvordan innovasjon og endring kan organiseres og ledes i et stadig mer digitalisert og komplekst arbeidsliv.
For å lykkes med digitaliserings- og innovasjonsprosesser er en helhetlig forståelse av organisatoriske og sikkerhetsmessige utfordringer avgjørende. Programmet gir studentene verktøyene til å balansere innovasjon, sikkerhet og bærekraft, slik at de kan møte kravene i dagens og fremtidens arbeidsliv.
Innovasjon er sentralt for å møte økende krav og sikre verdiskapning. Digitalisering former produkter, tjenester og forretningsmodeller, og gir både nye muligheter og utfordringer – blant annet gjennom kunstig intelligens (KI). For å lede innovasjon på en sikker og bærekraftig måte er det nødvendig å forstå samspillet mellom organisasjon, mennesker og teknologi. Vellykkede innovasjonsprosesser kan gi betydelige besparelser for både virksomheter og samfunnet, og krever samarbeid på tvers av teknologiske, miljømessige og regulatoriske områder.
Digital sikkerhet innebærer at systemer, data og enheter er beskyttet mot uautorisert tilgang, angrep og skade – en forutsetning for virksomheters evne til vekst og verdiskapning. Ved å tidlig vektlegge digital sikkerhet, samtidig som man sikrer etterlevelse av gjeldende reguleringer og standarder, legges et solid grunnlag for bærekraftige digitaliserings- og innovasjonsprosesser. Å ivareta sikkerhetshensyn reduserer risikoen for cyberangrep og styrker tilliten til nye innovasjoner.
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten:
- har inngående kunnskap om organisering, ledelse og innovasjonsprosesser i komplekse organisasjoner.
- har inngående kunnskap om ledelse av digital sikkerhet samt risiko ved digitalisering, digital transformasjon og teknologiers rolle i innovasjonsprosesser.
- har avansert kunnskap om digitale forretningsmodeller, sirkulær økonomi og bærekraft.
- kan anvende kunnskap om sikre digitale innovasjonsprosesser for å tilse at forretningsmodeller er motstandsdyktige.
- kan analysere organisatoriske og ledelsesmessige aspekter som kan utgjøre risiko i innovasjonsprosesser og digitaliserte forretningsmodeller, med fokus på digital sikkerhet, implementering og bærekraft.
- har inngående forståelse for hvordan bærekraftperspektiver kan ivaretas i organisasjoners strategiske beslutninger.
- har inngående kunnskap om forskningsmetode og metode.
Ferdigheter
Kandidaten:
- kan analysere og kritisk vurdere ulike informasjonskilder, samt bruke dem i organisasjons- og ledelsesarbeid for å sikre trygge digitaliserings- og innovasjonsprosesser, samt vurdere rollen til teknologier, som KI, i slike prosesser.
- kan analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innen fagfeltet og arbeide selvstendig med å organisere og lede sikre digitaliserings- og innovasjonsprosesser i komplekse organisasjoner.
- kan analysere rutiner innen digital teknologi for å avdekke sikkerhetstrusler og/eller sikkerhetsbrudd.
- kan gjennomføre et avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning, selvstendig og i samarbeid med andre, og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
- kan anvende kunnskapen på nye endringsprosesser i organisasjoner hvor digital teknologi er en vesentlig del av endringen.
- kan arbeide tverrfaglig og ta ulike organisasjonsroller knyttet til ledelse, digitaliserings- og innovasjonsprosesser og cybersikkerhet.
- kan anvende generative KI-verktøy, kritisk evaluere resultater generert av KI- modeller, samt vurdere kvalitet, relevans, nøyaktighet og dybde i analysen.
Generell kompetanse
Kandidaten:
- kan analysere relevante tverrfaglige, fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger knyttet til sikre og bærekraftige digitaliserings- og innovasjonsprosesser.
- kan anvende sine tverrfaglige kunnskaper og ferdigheter på nye områder eller bransjer for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.
- kan kommunisere om faglige og tverrfaglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor organisering og ledelse av bærekraftige og sikre digitaliserings- og innovasjonsprosesser, både med spesialister og til allmennheten.
- kan bidra til nytenking og i digitaliserings- og innovasjonsprosesser i komplekse organisasjoner.
- kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer.
- kan integrere generative KI-verktøy i sine fagmiljøer, med en forståelse for både praktiske anvendelser og etiske vurderinger.