Helseinformatikk

Helseinformatikk

Erfaringsbasert masterprogram, Trondheim

Studier EVU-faktaboks

Studieprogrammet er under omlegging

  • Vår og høst 2025 tilbys kun emner i modul 2 og 3
  • Emner i modul 1 tilbys ikke vår og høst 2025

Søkere som allerede har tatt emner i programmet vil prioriteres. Søkere som ikke har tatt emner i programmet tidligere, kan ikke garanteres mulighet for å fullføre en hel mastergrad innen dagens program.

Ny og oppdatert informasjon om studieprogrammet kommer sommeren 2025.

 

Husk at du øker dine muligheter for opptak ved å søke tidlig, da "Først til mølla-prinsippet" gjelder på dette studiet. Informasjon om opptakskrav og rangeringsregler

IT blir en stadig viktigere del av helsevesenet. Dette krever mer kompetanse i alle ledd. Dette masterprogrammet lar yrkesutøvere med helsefaglig og IT-faglig bakgrunn studere helseinformatikk sammen.

Dette er et fleksibelt deltidsstudium for deg som jobber innen helse eller IT. Ta enkeltkurs eller en hel master samtidig som du jobber.

Målgruppen for studiet er helsepersonell og informatikere/dataingeniører. Studiet bygger på treårig høyere utdannelse innen helse eller IT/data og minimum to års relevant arbeidserfaring.

Helseinformatikk = IKT for bedre helse og helsetjeneste.

Informatikk handler om å utvikle metoder og teori for å lage, forstå, evaluere og forbedre IT-systemer. Helseinformatikk favner informatikk for alle nivå, kliniske roller og aktører inklusive pasienter, pårørende og forskere. Det dekker også begreper som eHelse, velferdsteknologi og -informatikk som kan bidra til at eldre og andre med nedsatt funksjonsevne kan klare seg selv lettere i hverdagen. I takt med økende behov for klinisk dokumentasjon og samhandling vil IT få en stadig større rolle i helsevesenet. Gode informasjonssystemer for helsevesenet forutsetter tett dialog mellom flere fag og profesjoner; ledere, bestillere, utviklere og brukere av systemene på alle nivå (ref. blant annet Samhandlingsreformen).

Gjennom å møte og samarbeide med deltakere fra forskjellige fagområder, vil du bli kjent med ulike typer perspektiver og utfordringer. Det vil gi deg grundig innsikt i dagens metoder og praksis, og gi deg verktøy til å utvikle løsninger og evne til samarbeid på tvers av profesjon.

Med en mastergrad i helseinformatikk vil du ha stor faglig kompetanse innen et svært etterspurt fagområde.

Les mer om hva du lærer

Masterprogrammet er på 90 studiepoeng og bygd opp av tre moduler à 30 studiepoeng. Du kan ta enkeltemner eller en hel mastergrad, og du bestemmer selv progresjonen i studiet ditt. Studiet er lagt opp som et samlingsbasert deltidsstudium, slik at du kan jobbe ved siden av.

Vi tilbyr en portefølje av emner som enten kan tas hver for seg eller bygges opp til en mastergrad i helseinformatikk. Hoveddelen av emnene er felles for alle, og gjennomføres som problem- og prosjektbasert gruppearbeid hvor gruppene settes sammen på tvers av fagbakgrunn. Tema hentes både fra aktuell forskning og som problemstillinger fra deltakernes arbeidsplasser. Noen emner er forankret i utdanningsbakgrunn. 

Les mer om studiets oppbygning

Undervisningen gis av erfarne forelesere og forskere fra NTNUs helseinformatikkmiljø tilknyttet Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) og Institutt for datateknologi og informatikk (IDI). Kombinasjonen av deltakernes erfaring og forelesernes forskning sikrer høy relevans og bred innsikt i helseinformatikk både som fag og yrke.

NTNUs miljø for helseinformatikk har i flere år utdannet brobyggere med kunnskap om utfordringer, men også de muligheter som finnes, for både IT- og helsesektoren. Vårt erfaringsbaserte masterprogram utdanner helseinformatikere som er godt rustet til tverrfaglig samarbeid med helsetjenesteutøvere og teknologer.

Les mer om undervisning

Opptak til studieprogrammet krever at du har relevant høyere utdanning (bachelorgrad eller tilsvarende) og minst to års relevant arbeidserfaring etter fullført bachelorgrad.

Du kan ikke søke dette studieprogrammet rett fra videregående skole.

Les mer om opptak og opptakskrav

Les mer om kostnader

Studieveiledning:
Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap
E-post: studier@inb.ntnu.no
Tlf.: 73 55 91 50

Opptak og opptakskrav:
E-post: evuopptak@aud.ntnu.no
Tlf.: 73 59 77 01

Studieadministrasjon:
E-post: videre@ntnu.no
Tlf.: 73 59 66 43

Fagansvarlig:
Kirsti Elisabeth Berntsen