praksis og internship
Innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
Innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
Master i innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling åpner opp for et nært samarbeid med virkemiddelapparatet, kommuner og organisasjoner som fasiliterer innovasjon og bærekraftig samfunnsomstilling. Undervisningen er i stor grad praksisorientert gjennom seminarer og forelesninger fra praksisfeltet, case- og studentoppgaver, prosjektarbeid og muligheten for internship og å skrive masteroppgave i samarbeid med aktører fra praksisfeltet. Undervisningsformene gir derfor verdifull erfaring i rapportskriving og muntlige presentasjoner, som også er særlig relevant for fremtidige jobbsituasjoner. Masterstudiet gir på denne måten studentene verdifull og ettertraktet kunnskap innen innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling.
Prosjekt innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
GEOG3102 Prosjekt innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling bygger videre på emnet GEOG3100 Samfunnsperspektiv på innovasjon og bærekraftig utvikling fra høstsemesteret. Og viderefører sentrale temaer ved å koble teoretiske perspektiver til aktuelle praksisfelt. Studentene skal utarbeide problemstillinger og analysere samfunnsaktuelle temaer i samarbeid med en eller flere virksomheter som legger til rette for innovasjon og bærekraftig utvikling i ulike deler av samfunnet. Studentene skal i løpet av semesteret skrive en prosjektoppgave basert på empiri fra praksisfeltet. Emnet vil gi praktisk kjennskap til feltet entreprenørskap, innovasjon og regional utvikling og hvordan innovasjon og entreprenørskap er med på å endre samfunnet i bærekraftig retning. Mange av studentene bruker nettverket de skaffer seg gjennom dette emnet til å finne et internship.
Internship
Masterprogrammet gir deg muligheten til å ta et internship i tredje semester. Dette gir deg som masterstudent mulighet til å få anvendt dine tilegnede ferdigheter i praksis hos en virksomhet du synes er spennende! Internshipet kan gjennomføres både i Norge og i utlandet, og i ulike sektorer. I løpet av internshipet skal du utarbeide en skriftlig rapport som skal leveres inn i slutten av perioden.
Målsetning
Internshipet gir studentene kunnskap om hvordan en virksomhet jobber med innovasjon, entreprenørskap og bærekraftig omstilling i samfunnet. Oppholdet skal gi studenten mulighet til å bruke fagkompetanse tilegnet i studiet. Erfaringen fra praksisoppholdet skal øke studentenes bevissthet om egen kompetanse, bidra til studentens faglige utvikling og gi dem arbeidslivserfaringer som vil verdsettes og være nyttig i deres i videre yrkeskarriere. Internshipet er en del av emnet GEOG3021 Internship – Innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling på 30 studiepoeng.
Arbeidets omfang
Oppholdet skal vare minimum 14 uker, fortrinnsvis innenfor høstsemesteret; august til desember. Her skal studenten følge ordinær arbeidstid hos vertskapsorganisasjon. Du og vertskapsorganisasjonen tilrettelegger arbeidsoppgavene. Her vil oppgavene være varierte, utfordrende og gi innsikt i virksomheten, samt være faglig relevante for masterstudiet.
Rapport
Studenten skal skrive en rapport basert på erfaringer fra internshipet, med utgangspunkt i en problemstilling med en faglig forankring i masterstudiet. Problemstillingen kan være utarbeidet i samråd med vertskapsorganisasjonen. Emneansvarlig/veileder skal videre godkjenne problemstillingen.
Studenters erfaringer fra praksisfelt
Studenters erfaringer fra praksisfelt
Tina Larsen (kull 2019) Internship i Trondheim kommune / Trondheims innovasjonsdistrikt høsten 2020
Kan du fortelle hvor du hadde internship, og hva bedriften / organisasjonen driver med?
Jeg hadde internship i Trondheim kommune hvor jeg ble med som et midlertidig medlem i prosjektgruppen for Trondheims innovasjonsdistriktsatsing. I løpet av våren 2020 ble strategien for innovasjonsdistrikt Elgeseter 2030 vedtatt av sentrale aktører i Trondheim med visjon om å skape et innovasjonsdistrikt i verdensklasse som fremmer kunnskap, investeringer og et bærekraftig bymiljlø. I løpet av det neste tiåret får Trondheim milliardinvesteringer fra staten til NTNU Campussamling og Ocean Space Centre. Dette gir, i en avgrenset periode, et unikt mulighetsrom for å styrke Norges internasjonale konkurranseevne. Formålet med satsingen er derfor å utvikle et område som gjennom fysisk nærhet og fasilitert samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor stimulerer til kunnskapsutvikling og innovasjon, fremmer næringsutvikling og skaper flere arbeidsplasser lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Hvorfor valgte du denne bedriften / organisasjonen?
I januar 2020 deltok jeg i EiT-landsbyen Kommune 3.0 – Samskapingskommune hvor Trondheim kommune var oppdragsgiver. Her jobbet jeg med problemstillingen «Hvordan kan vi skape innovative og bærekraftige bydeler på Sluppen eller Elgeseter?» Arbeidet vi gjorde i denne landsbyen ga mersmak og jeg tok kontakt med Trondheim kommune for å høre om muligheter for internship. De responderte raskt på min henvendelse og var opptatt av å plassere meg en plass der jeg både fikk utnyttet min faglige kompetanse og jobbe med noe som engasjerte meg. Etter flere samtaler ble vi enige om at jeg skulle følge arbeidet med å utvikle det som skal bli Trondheims innovasjonsdistrikt.
Hva var typiske arbeidsoppgaver du hadde?
Innovasjonsdistriktsatsingen er strukturert slik at prosjektgruppen foreslår, forbedrer og utfører «leveranser». I løpet av praksisperioden hadde jeg ansvar for min egen leveranse som gikk ut på å undersøke hvordan koblingen mellom studenter på NTNU og arbeids- og næringslivet kunne styrkes. Studenter er en viktig, og kanskje til dels underutnyttet ressurs, og målet med en styrket kobling er å øke forutsetningene for å skape innovasjon. Arbeidet besto i å ta kontakt med relevante aktører som hadde interesse og erfaringer å dele om denne problemstillingen. Basert på dette utarbeidet jeg anbefalinger for det videre arbeidet med innovasjonsdistriktet som besto av konkrete tiltak med plan for gjennomføring og hvem som var ansvarlig for å gjennomføre disse. I tillegg til å jobbe med leveranser gjennomførte jeg også andre arbeidsoppgaver som ble naturlig for meg å gjøre i forhold til tematikken studentinnovasjon / studentsamarbeid.
Hva fikk du ut av internshipet?
Å jobbe med Trondheims innovasjonsdistriktsatsning har gitt meg innblikk i hvordan komplekse samarbeidsnettverk og samskapingsprosesser kan fungere i praksis. Denne satsingen er ambisiøs og krever enorme ressurser. For å lykkes er det derfor nødvendig å samarbeide og tilgjengeliggjøre ressurser på tvers av sektorer, en såkalt Trippel Helix-modell. Utviklingen av innovasjonsdistriktet er altså faglig relevant for masterprogrammet og jeg har fått anvende relevant teori i praksis. I tillegg har arbeidet skapt personlig engasjement og nye muligheter.
Hva er ditt beste råd til andre som vurderer internship?
Mitt beste råd er å vise initiativ og være kontaktsøkende. Det er sjeldent at det lyses ut internship og man burde derfor heller ta direkte kontakt med virksomheten man ønsker å ha internship hos. Min erfaring er at de fleste bedrifter / organisasjoner mer enn gjerne vil ta imot studenter i praksis, men at det er en fordel om studenten selv foreslår arbeidsoppgaver. Å foreslå arbeidsoppgaver er tidsbesparende for virksomheten og man sikrer seg faglig relevans og / eller personlig interesse for deg som student. I tillegg synes jeg det er viktig å finne noe man synes er ekstra spennende og interessant. Dersom arbeidsoppgavene og bidraget man utfører klaffer med personlige interesser, vil man føle et større utbytte. Jeg anbefaler derfor å ha litt is i magen når man får ulike tilbud, og velg det som du tror passer til deg og ønsket utbytte. Et internship kan også åpne opp for nye muligheter, f.eks. et jobbtilbud etter endt studie. Ofte handler det om å være på rett sted til rett tid, og dersom du allerede har erfaring fra internship, kan det være gunstig for virksomheten å ansette deg.
Stian Heggli Kleftås (kull 2018) - Internship ved Kunnskapsparken Helgeland høsten 2019
Kan du fortelle hvor du hadde internship, og hva bedriften / organisasjonen driver med?
Jeg hadde internship hos Kunnskapsparken Helgeland, som kort fortalt er et regionalt innovasjonsselskap. De skal bidra til å utvikle kompetanse, bygge nettverk mellom aktørene i regionen, fasilitere innovasjon både hos oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter. I forbindelse med dette jobber de også med å synliggjøre aktiviteten og muligheten som finnes i regionen.
Hvorfor valgte du denne bedriften / organisasjonen?
Jeg valgte denne bedriften fordi den er midt i en region som har en rivende utvikling i vente. Jeg visste om deler av driften deres, og hadde lyst til å lære enda mer om både Kunnskapsparken Helgeland og Helgelandsregionen. De er rett og slett en sentral utviklingsaktør i en region med mange ulike næringer, utfordringer og store muligheter.
Hva var typiske arbeidsoppgaver du hadde?
Jeg fikk jobbe tett på fagfeltet, og var med forretningsutviklerne i møte med oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter. Jeg fikk også bidra som dommer under en Innovasjonscamp under Ungt Entreprenørskap og First Lego League. I tillegg til arbeidsoppgavene som var knyttet direkte til innovasjon og entreprenørskap ble jeg introdusert til synlighetsprosjektet Heile Helgeland som da var under lansering, og fikk også være med på diverse konferanser og seminarer for å lære mer.
Hva fikk du ut av internshipet?
Jeg fikk lære mer om hvordan innovasjonsmiljøet på Helgeland fungerer, og anvendte denne praktiske erfaringen kombinert med kunnskapen fra studiet til å skrive masteroppgaven. Jeg fikk tilbud om å bli trainee etter at jeg var ferdig med studiene, noe som etter hvert utviklet seg til tilbud om fast jobb.
Hva er ditt beste råd til andre som vurderer internship?
Benytt denne anledningen til å skaffe deg relevant arbeidserfaring og bli kjent med bransjen. Internshipet gir deg muligheten til å skaffe erfaring, nettverk og til å se sammenhengen mellom så å si alle fagene du har studert til nå. Jeg opplevde at jeg var godt rustet til å gå over i arbeidslivet etter studiet på grunn av internshipet.
Vil du lese flere synspunkter fra studentene kan du gå inn på linjeforeningens hjemmeside: https://innovationtnu.no/