Hva kan jeg bli? - Master i innovasjon, entreprenørskap og samfunn
Hva kan du bli?
Hvilke muligheter har du etter endt studium?
Studiet kvalifiserer for spennende stillinger innen alle sektorer hvor det jobbes med innovasjon, næringsutviklig, omstilling, og samfunnsutvikling i et bærekraftperspektiv.
Gjennom masterutdanningen ønsker vi å gi deg etterspurt og relevant kompetanse innen nyskaping og omstilling, slik at du kan bidra aktivt til en rettferdig og bærekraftig samfunnsutvikling. Du vil være kvalifisert for et mangfold av stillinger i ulike sektorer. Flere av våre tidligere studenter jobber i skjæringsfeltet mellom det private og offentlige, og frivillig sektor. Studiet gir deg kompetanse som er relevant for stillinger i private næringsforetak, konsulentselskaper og organisasjoner. Du kan også jobbe med forskning og utdanning. Mastergraden kvalifiserer for opptak på ph.d.
Våre tidligere studenter finner du blant annet i stillinger ved
- Innovasjon Norge
- SIVA - Selskapet for industrivekst
- Ungt Entreprenørskap
- næringsavdelinger i fylkeskommuner og kommuner
- nærings- og utviklingsselskaper
- inkubatorer
- akselleratorer
- næringshager
- forskningsinstitusjoner
- universiter og høgskoler
Et samfunnsrelevant studium
Målet med master i innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling er å utdanne kandidater som er godt kvalifisert til å gå inn i stillinger i organisasjoner og institusjoner som arbeider med omstilling, bærekraft og innovasjon. Gjennom praksisorientert og teoretisk undervisning skal studentene tilegne seg etterspurt og relevant kunnskap om innovasjons- og bærekraftige omstillingsprosesser i samfunnet, innovasjonspolitikk og strategier for bærekraftig utvikling og globale produksjonsnettverk.
Praksisnært
Masterprogrammet er lagt opp til et nært samarbeid med arbeids- og næringsliv, virkemiddelapparatet og organisasjoner som fasiliterer innovasjon og bærekraftig omstilling i samfunnet. Det praksisnære fokuset ved studiet gjør at studentene utvikler bred kunnskap innen feltet og har god innsikt i sammenhenger som påvirker og utvikler økosystem for innovasjon i ulike regioner.
I undervisningen er det lagt opp til både seminarer, forelesninger og studentoppgaver i samarbeid med aktører tilknyttet feltet, hvilket gjør at studentene får innsikt i faktiske forhold fra praksisfeltet. Undervisningen gir også verdifull erfaring i rapportskriving, analyser, prosjekter og muntlige presentasjoner som vil være relevante for fremtidige jobbsituasjoner.
Det er også anledning å søke om, og få godkjent internship på 30 studiepoeng hvor studentene vil kunne få relevant arbeidserfaring. Studentene kan også bygge opp case eller prosjekter i samråd med aktører fra arbeids- og næringslivet under arbeidet med masteroppgaven.
Studentintervju

Senior Konsulent, ESG assurance i Deloitte
Navn: Jenny Tomasgard
Utdanning: Master i innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
1) Bygg nettverk og bruk det 2) ta ansvar
Hva jobber du med i dag?
Eg bistår kunder med å strukturere opp arbeidet med bærekraft og etterleve kravene til rapportering. Akkurat nå bistår vi mange kunder med gjennomføringen av dobbel vesentlighetsanalyser.
Hva er det beste ved jobben din?
Høyt tempo, stort faglig team i ryggen, og innsikt inn i mange ulike bransjer!
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Kompetansen har uten tvil gitt meg ein dybde og forståelse for samspillet mellom ulike aktører i samfunnet som har vore nyttig. Eg vil også trekke fram at den grunnleggande forståelsen for viktigheten av arbeidet med bærekraft i ein bedriftskontekst, samt sammenhengen det har til innovasjon og utvikling.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter studiet valgte eg å gå inn i ei nyoppretta stilling som bærekraftansvarlig for ei bedrift som satser på sport og fritidsklær. Ansvaret som følgde med og muligheten til å være med å forme stillinga samt utarbeide strategiar, policyar og retningslinjer for virksomhetens vidare bærekraftsarbeid var det som fanga oppmerksomheita mi. Etter to år i rollen som bærekraftasvarlig, var rammene for virksomhetens bærekraftarbeid satt og det var naturlig for meg å gi stafettpinnen vidare å søke nye utfordringar.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
- Bygg nettverk og bruk det
- Ta ansvar

Avdelingsleder i Sopra Steria
Navn: Hanne Lystad
Utdanning: Master i innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
Vis samfunnsinteresse utover faget ditt, skaff deg et relevant nettverk og jobb litt ved siden av studiene
Jeg jobber i Norges største IT-konsulentfirma, Sopra Steria, og har varierte oppgaver innen salg, rådgivning, organisasjonsutvikling og personalledelse. Jeg er en samfunnsviter med stor iver etter å bruke teknologi som verktøy for å skape verdi, og har tilegnet meg kompetanse på blant annet innovasjon, strategi, bærekraft, personalledelse og markedsføring.
Offentlig sektor er en viktig kunde for oss i Sopra Steria. Derfor er det svært nyttig med god innsikt i hvordan sektoren fungerer, og hvilke behov som finnes der, for å kunne tilby gode produkter og tjenester.
Selv om jeg har med meg en viktig kompetanse fra studiene, vil jeg påpeke at veien inn i arbeidslivet påvirkes av en kombinasjon av studier, frivillige verv og personlige egenskaper. Det er ofte hard kamp om de mest spennende jobbene etter studiene, og som samfunnsviter er det kanskje ekstra viktig å skille seg ut i mengden. Mitt råd er å vise samfunnsinteresse utover faget ditt, skaff deg et relevant nettverk og jobb litt ved siden av studiene.

Manager Consulting hos BDO
Navn: Sindre Lutdal Nyeng
Utdanning: Master i innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
Første jobben etter studiene kom som en direkte konsekvens av muligheten for internship på studiet
Hva er det beste ved din jobb i dag?
Det beste med å være Manager i BDO er muligheten til å lede innovative prosjekter som skaper verdi for kundene, samtidig som man bidrar til bærekraftig utvikling og får jobbe med et dyktig og engasjert team.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jobben i BDO er resultat av flere spennende stillinger fra inkubatorbedriften Proneo AS til leder for innovasjon og bærekraft i Børstad Transport AS. Første jobben etter studiene kom som en direkte konsekvens av muligheten for internship på studiet.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Kompetansen fra studiene bruker jeg daglig, spesielt innenfor innovasjon og bærekraft. Studiene ga meg en solid forståelse for hvordan man kan kombinere teknologi og bærekraft for å skape verdifulle løsninger i næringslivet.
Hvilken betydning har studiet hatt for karrieren din?
Studiet har hatt stor betydning for min karriere. Det har gitt meg både faglig kunnskap og et verdifullt nettverk som har åpnet mange dører. Utdanningen har også hjulpet meg med å utvikle kritisk tenkning og problemløsningsevner som er essensielle i min nåværende rolle.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Mitt beste tips er å være nysgjerrig og åpen for nye muligheter. Bygg et sterkt nettverk og vær ikke redd for å ta initiativ og utfordre status quo. Det er også viktig å holde seg oppdatert på nye trender og teknologier innenfor ditt felt.

Prosjektleder og forretningsutvikler i Protomore Kunnskapspark
Navn: Astrid Kirkaune
Utdanning: Master i innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling
Jeg tør påstå at jeg har den mest relevante studiebakgrunnen på kontoret for det vi driver med!
Hva jobber du med i dag?
I dag jobber jeg som både prosjektleder og forretningsutvikler. Jeg har ansvar for ulike næringsprosjekter, i tillegg til at jeg hjelper gründere gjennom hele reisen – fra tidlig fase til vekst. Jeg leder vårt akseleratorprogram, der vi følger gründere og prosjekter gjennom fem samlinger, og jeg er også rådgiver for flere av våre inkubatorbedrifter. I tillegg jobber jeg også litt ut mot etablert næringsliv, der vi fokuserer på strategi, kultur og design thinking i utviklingsprosjekter.
Hva er det beste ved jobben din?
Som rådgiver får jeg jobbe med mange ulike bransjer og problemstillinger, noe som gir meg innsikt i masse spennende prosjekter. Jeg møter kule, dyktige folk og bygger nettverk mye raskere enn jeg hadde sett for meg – etter fem år i jobben har jeg allerede knyttet mange verdifulle kontakter.
I et innovasjonsselskap er vi alltid oppdatert på nye trender og utviklinger. Vi får jobbe tett med gründere som virkelig brenner for det de gjør, og får innsikt i mange kule nyvinninger. Gjennom Sivastrukturen samarbeider vi med innovasjonsmiljøer både i Norge og internasjonalt, noe som gjør det ekstra spennende – spesielt når man kan jobbe globalt fra et sted som Molde!
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg jobber i en Siva-inkubator, og det jeg lærte om Siva-systemet og innovasjonsmiljøer under studiene har vært utrolig verdifullt. Fokus på koblingen mellom akademia, offentlig sektor og næringsliv har også kommet godt med. Jeg tør påstå at jeg har den mest relevante bakgrunnen på kontoret for det vi driver med!
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Da jeg skulle finne et tema for masteroppgaven min, tok jeg kontakt med Protomore. Jeg visste at jeg ville flytte hjem til Molde etter studiene og så på masteroppgaven som en mulighet til å bygge nettverk og bli kjent med næringslivet i regionen. Jeg jobbet tett med min nåværende leder for å spisse problemstillingen og finne relevante intervjukandidater. Da Protomore lyste ut en stilling i starten av andreåret mitt, bestemte jeg meg for å søke – selv om jeg visste at jeg ikke kunne starte før sommeren. Heldigvis hadde de behov for flere folk akkurat da jeg nærmet meg ferdig med masteren, og etter en prat falt alt på plass!
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
- Ikke vær redd for å søke på jobber selv om timingen ikke er helt perfekt. Noen ganger handler det like mye om å være på rett sted til rett tid.
- Tenk strategisk om masteroppgaven – Bruk den som en inngangsbillett til bransjen du vil inn i. Velg et tema som gir deg relevant erfaring, og jobb gjerne tett med en bedrift eller organisasjon
Videre studier
Vil du ta videreutdanning eller deltidsstudier?
NTNU VIDERE tilbyr videreutdanning og deltidsstudier tilpasset deg som er i arbeidslivet.
Du kan ta videreutdanning innenfor
Kursene er av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå. Undervisningen er fleksibel og har ofte en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger.
Doktorgradsutdanning (ph.d.)
Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).
En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.
En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.