Hva lærer jeg - Bachelor i norsk tegnspråk
Hva lærer du?
Det første studieåret er felles for begge studieretningene, både Norsk tegnspråk og profesjonsstudiet:
Norsk tegnspråk
Studiet Norsk tegnspråk er et spennende og krevende språkstudium med flere valgmuligheter. Du fordyper deg i norsk tegnspråk samtidig som du kombinerer studiet med andre fag og emner du er interessert i. Slik kan du «skreddersy» din egen utdanning og fremtidige karriere.
Arbeidsformene er varierte, og det er både praktisk og teoretisk undervisning. Du lærer om norsk tegnspråk, dets kultur og historie, du lærer om kommunikasjon og hvordan vi kan kommuniserer med hverandre på ulike måter.
Studiet inneholder en god del praksis der du under veiledning jobber med å utvikle dine ferdigheter i norsk tegnspråk.
Profesjonsstudium i tolking
Med profesjonsstudium i tolking utdanner du deg til å bli offentlig godkjent tolk for hørselshemmede, døve og døvblinde.
Tolker har en spennende og krevende arbeidshverdag. De tolker alt fra «vugge til grav». Tolker er til stede i situasjoner hvor tegnspråklige møter personer som ikke kan tegnspråk. Det kan være i forbindelse med utdanning, arbeid og egen helse, men det foregår også tolking på en rekke ulike fritidsaktiviteter, kulturelle arrangementer og der hvor familie og venner møtes.
Du tilegner deg grunnleggende ferdigheter i tolking. Det innebærer å tolke mellom norsk tegnspråk og norsk talespråk, å skrivetolke – det vil si å skrive det som blir sagt, og å ledsage, beskrive og tolke for personer med kombinert syns- og hørselshemming. Sentralt i studiet er tolke- og oversettelsesprosesser, meningsdanning og forståelse i tillegg til kunnskap om kommunikasjon, språkmakt og profesjonsetikk.
I denne studieretningen er praksis er en viktig del av studiet.
Med kunnskap om og ferdigheter i norsk tegnspråk vil du kunne bli en viktig samarbeidspartner for å sikre at døve, hørselshemmede og/eller personer med kombinert syns- og hørselshemming/døvblinde får mulighet til likeverdig deltakelse i samfunnet.
Praksis
Praksis er en viktig del av bachelorutdanningen. Nyttig informasjon om praksis
Egen laptop
Du må disponere egen laptop på studiet. Retningslinjer bærbar datamaskin