Hva lærer jeg?
lærer jeg
Hva lærer jeg?
Mekatronikk og produktdesign er et studieprogram som involverer flere ingeniørdisipliner
Fokuset ligger innen to felt:
- Mekanikk, materialer og produktdesign.
- Elektronikk, reguleringsteknikk og programmering.
Her tilegner du deg kunnskap og ferdigheter innen produktutvikling, design og mekatronikk som muliggjør tverrfaglig kommunikasjon, noe som er en forutsetning for aktiv deltagelse i utviklingsprosjekter med andre fagmiljø.
Digital kompetanse for fremtiden
Mekatronikkingeniørstudiet ved NTNU i Ålesund følger nøye med på trendene i industrien og er opptatt av at studentene får relevant digital kompetanse.
Industrien blir stadig mer automatisert og robotisert. For å styre automatiserte anlegg må mekatronikkingeniører ha kunnskap om elektronikk og programmering. På studiet lærer du å bruke programmeringsverktøy og digitale beregnings- og modelleringsverktøy.
FNs bærekraftmål
På mekatronikkingeniørstudiet lærer du å ta hensyn til miljø og klima i utvikling og produksjon av produkter, og i drift og vedlikehold av produksjonsutstyr.
Læringsutbytte X
Læringsmål
Læringsmål
- K-1 Kandidaten har bred kunnskap om mekatronikk. Her inngår disipliner som mekanikk, materialer, produktutvikling, elektronikk, reguleringsteknikk og programmering, med et helhetlig perspektiv og kunne sette teknologier sammen til multidisiplinære produkter.
- K-2 Kandidaten har grunnleggende kunnskaper innen matematikk, fysikk, statistikk, mekanikk og samfunns- og økonomifag og kjenner hvordan disse kan anvendes i produktutvikling, produksjon og vedlikehold.
- K-3 Kandidaten har dyp kunnskap i designprosessen og metoder til å utvikle og sette sammen ulike teknologier til et multidisiplinært produkter i et livsløpsperspektiv. Her inngår det å forstå et kundebehov, spesifisere, generere løsninger, bygge prototyper og teste løsninger.
- K-4 Kandidaten har god kunnskap om programmering og digitale verktøy som brukes i utvikling av mekatroniske produkter.
- K-5 Kandidaten kjenner til datasikkerhetsaspekter.
- K-6 Kandidaten har kunnskap om teknologiens historie, utvikling og ingeniørens rolle i samfunnet. Kandidaten har kunnskap om konsekvenser av utvikling og bruk av teknologi.
- K-7 Kandidaten har bred kunnskap om bruk av computer- aided engineering
- K-8 Kandidaten har bred kunnskap om automatiske produksjonssystemer. Dette inkluderer også design av produkter for automatiske produksjon
- K-9 Kandidaten har kunnskap om design og bruk av forretningsmodeller
- F-1 Kandidaten kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til bærekraftige løsninger på teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger, samt begrunne sine valg.
- F-2 Kandidaten kan gjennomføre en produktutviklingsprosess fra idéstadiet til testing av prototype.
- F-3 Kandidaten kan anvende digitale verktøyer i produktutviklingsprosessen (design, konstruksjon, produksjon og drift), samt kjenne til fordeler og ulemper som kan oppstå ved bruk av de respektive verktøyene.
- F-4 Kandidaten kan arbeide i laboratorium til å bygge og teste prototyper.
- F-5 Kandidaten kan finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling i tilknytning til nyutvikling eller drift av eksisterende mekatroniske produkter.
- F-6 Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon, kvalitetsstyring og entreprenørskap ved utvikling og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige produkter, systemer og/eller løsninger.
- F-7 Kandidaten kan anvende Computer- Aided Engineernig verktøy for et bredt spekter av industrielle oppgaver.
- F-8 Kandidaten kan utvikle og bygge automatiske produksjonssystmer
- G-1 Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor maskinområde og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
- G-2 Kandidaten kan løse komplekse problemstillinger ved å samarbeide i grupper, og kan begrunne valg i form av rapporter og muntlige presentasjoner. Kandidaten kan se industriell produksjon i et helhetlig perspektiv. Med dette menes spesielt etiske, miljømessige og økonomiske forhold.
- G-3 Kandidaten har god innsikt i maskinfagfelt, kan delta i kreative prosesser, arbeide i team og finne innovative løsninger på nye og eksisterende produkter. Kandidaten kjenner til fordeler og ulemper ved bruk av mekatronikk i industriell produksjon av produkter, og kan være med på planleggingen, innføringen, driftsfasen og avviklingen av den.
- G-4 Kandidaten kan formidle kunnskap innenfor maskinområde til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig.
- G-5 Kandidaten kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre innenfor fagområdet, og som resultat av dette bidra til nyutvikling eller forbedring av eksisterende produkter.
- G-6 Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
- G-7 Kandidaten kan identifisere datasikkerhetsaspekter i digitale verktøy som benyttes i bransjen.
- G-8 Kandidaten kan delta i kreative prosesser, arbeide i team og finne originale løsninger.