Studiets oppbygning - Produksjon og produktutvikling - bachelor i ingeniørfag - nettbasert
Studiets oppbygning
Det nettbaserte studiet produksjon og produktutvikling er organisert som en deltidsutdanning over fire år. Studieprogresjonen er på 75 % av det som forventes av en heltidsstudent, forventet arbeidsbelastning per uke vil være omtrent 30 timer i uka inkludert forelesninger. Det er mulig å fordele studiebelastningen over lenger tid etter avtale med NTNU. Det faglige innholdet i studiet og eksamenene er de samme som for studenter som tar studiet på heltid. Studiet fører til graden "Bachelor i ingeniørfag" og tilsvarer 180 studiepoeng.
Du kommuniserer med lærerne og de andre studentene på studiet på en nettbasert læringsplattform, hvor du mottar forelesninger og veiledning. Mange av forelesningene blir strømmet eller er på video. Obligatoriske arbeidskrav i studiet, slik som laboratoriearbeid, vil foregå under samlinger på campus i Gjøvik. Foruten oppstartsamlingen vil det vanligvis være en samling per semester.
Ved studiestart vil du få detaljert informasjon om framdriftsplan, obligatoriske arbeidskrav, tidspunkter for veiledning, samlinger og hvordan forelesningene skal foregå.
To eksamensalternativer
- Skriftlig eksamen på campus Gjøvik
- Søke om skriftelig eksamen utenfor campus
Revidert studieplan
Studieplan for kull 2025 vil først være tilgjengelig på nett i april 2025. Under finner du en oversikt over emner i studiet de to første studieårene.
1. studieår - emner i studiet
I Maskinteknikk 1 lærer du å utvikle produkter på en kreativ og systematisk måte, fra idéutvikling til design og risikovurdering. Gjennom praktiske prosjekter og bruk av moderne digitale verktøy får du grunnleggende ferdigheter i modellering, kvalitetssikring og bærekraft. Dette gir deg et solid fundament for å møte reelle utfordringer innen maskinteknikk.
Mekanikk 1 gir deg en grunnleggende forståelse av statikk og fasthetslære. Du lærer hvordan krefter påvirker konstruksjoner. I tillegg får du kunnskap om deformasjoner som oppstår ved belastning.
Emnet gir en introduksjon til problemstillinger innen kunnskaps- og vitenskapsteori, etikk og politisk filosofi. Ulike syn på natur, menneske og teknologi tas opp til drøfting, i tillegg til spørsmål om relasjonen mellom individ og samfunn.
I Maskinteknikk 2 får du dypere innsikt i avansert produktutvikling, simulering og eksperimenter. Gjennom praktiske prosjekter løser du komplekse tekniske utfordringer. Kurset legger vekt på samarbeid, dataanalyse og utvikling av innovative løsninger klare for bruk i industrien.
I emnet Produksjonsmetoder lærer du om ulike produksjonsmetoder. Eksempler på dette er støping, maskinering, sveising og 3D-printing. Du lærer å bruke og justere produksjonsmaskiner i laboratoriet. Emnet tar også for seg problemstillinger knyttet til valg av produksjonsprosesser, miljø- og økonomiske faktorer.
I emnet Materialteknikk lærer du om materialenes oppbygging fra atomnivå og oppover. Emnet dekker grunnleggende materialteori, materialegenskaper og materialtesting. Kurset dekker også materialers bruksegenskaper. Testing av materialegenskaper gjennom praktiske laboratorieøvelser inngår i emnet.
2. studieår - emner i studiet
I Matematikk for ingeniørfag 1 vil du få en dypere gjennomgang av den matematikken som du lærte på videregående skole eller på Forkurs for ingeniørutdanning. Matematikk som kommer senere vil bygge på det du lærer i dette kurset.
I Programmering, numerikk og sikkerhet får du grunnleggende ferdigheter i programmering og databehandling. Du får også en innføring i numerisk matematikk og metode, og IT-sikkerhet.
Emnet Dataassistert design (CAD) kobler design med produksjon. Du lærer å bygge opp digitale modeller av produkter brukes til visualisering, simulering, prototyper, testing og produksjon. Bruk av CAD-modeller er nødvendige i produktutvikling i hele prosessen fra idé til ferdig produkt.
I emnet Produktutvikling for automatisert produksjon lærer du hele prosessen med å designe og utvikle produkter som passer for automatisert produksjon og montasje. Du får oppleve hvordan produktutvikling er avhengig av produksjonsmetoder og materialvalg. Emnet forbereder deg på å møte utfordringer der design, teknologi, materialvalg, bærekraft og innovasjon er viktig for å lykkes.
I Matematikk for ingeniørfag 2B lærer du å benytte matematikk til å modellere og løse teoretiske og praktiske problemer slik du vil møte dem videre i studiet og i yrkeslivet. Du lærer å benytte databaserte simulerings- og analyseverktøy til å visualisere og løse matematiske problemer.
I Fysikk blir du kjent med de viktigste begrepene innenfor grunnleggende mekanikk, fluidmekanikk og bølgefysikk, og du lærer hvordan kunnskapen kan anvendes i relevante problemstillinger.
Studieplan detaljer
Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.