En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Læringsutbytte på programnivå
En kandidat med fullført og bestått 3-årig bachelorgrad i maskin ved NTNU skal ha følgende samlede læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
K1
Kandidaten har bred kunnskap om helhetlig system- og produktutvikling innen maskinfaget generelt. Kandidaten har god kunnskap om problemstillinger, prosesser, verktøy og metoder innen maskinområdet.
K2
Kandidaten har dyp kunnskap innen valgt teknisk spesialisering:
- Kandidaten har grunnleggende forståelse for designprosessen fra idé til 3D modell.
- Kandidaten kan vurdere konstruksjon og materialvalg med hensyn til bærekraft.
- Kandidaten forstår hvordan elementmetoden virker og vet sammenhengen mellom materialegenskaper, stivhet, spenninger og deformasjon.
- Kandidaten har bred kunnskap om polymere materialer og bruk av forsterkninger i disse (fiber og kjernematerialer).
- Kandidaten har kunnskap om bruddmekanikk og bruk av S-N analyse til å beregne levetid. Det innebærer kunnskap om modellenes algoritmer, egenskaper og gyldighet ved design og analyse av konstruksjoner.
- Kandidaten har bred kunnskap om sentrale temaer innenfor beregning av konstruksjonsdetaljer.
- Kandidaten har bred kunnskap om materialvalg i konstruksjonsdetaljer.
- Kandidaten har kunnskap om de vanligste produksjonsprosesser og hvilke typiske produkter som fremstilles m ed disse metodene, samt noen nye avanserte produksjonsmetoder.
- Kandidaten har kunnskap om automatisering av produksjonssystemer.
- Kandidaten har kunnskap om dataintegrering av industriprosesser.
K3
Kandidaten har kunnskap om maskiningeniørens rolle i samfunnet og kjenner til hvilke konsekvenser riktig og feilaktig bruk av teknologi kan føre til.
K4
Kandidaten kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innen maskinområdet og kan oppdatere sin kunnskap innen dette. Kandidaten kjenner til datasikkerhetsaspekter i digitale verktøy som benyttes i bransjen.
K5
Kandidaten har gode kunnskaper innen matematikk, fysikk, samfunns- og økonomifag og kjenner til hvordan disse kan anvendes i produktutvikling, konstruksjon, produksjon og vedlikehold.
K6
Kandidaten har kunnskaper om hvordan utforming, produksjonsmetoder og materialvalg kan påvirke et produkt med hensyn til livsløp og forurensing.
Ferdigheter
F1
Kandidaten kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger innenfor maskiningeniørfaget generelt, samt begrunne sine valg.
F2
Kandidaten behersker metoder og verktøy knyttet til valgt teknisk spesialisering:
- Kandidaten kan realisere et produkt som 3D-modell med tegninger og dokumentasjon.
- Kandidaten kan parametrisk modellering.
- Kandidaten kan lage en prototype med additiv tilvirkning.
- Kandidaten kan benytte elementmetoden til å kvantifisere sammenhengen mellom krefter/grensebetingelser og utforming av bygg- og maskinkonstruksjoner i ulike materialer.
- Kandidaten kan bygge en enkel struktur i kompositt i laboratoriet.
- Kandidaten kan bruke analysemodeller til å utforme og bestemme utmattingslevetid for konstruksjonskomponenter og konstruksjonssystemer.
- Kandidaten kan velge optimale produksjonsmetoder basert på økonomi, design, krav og materialer.
- Kandidaten kan gå i dybden på avgrensede problemstillinger og utarbeide konkrete løsningsalternativer.
F3
Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt analysere, tolke og bruke framkomne data, både selvstendig og i team.
F4
Kandidaten kan finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling i tilknytning til nyutvikling eller drift av eksisterende maskinsystemer.
F5
Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon, kvalitetsstyring og entreprenørskap ved utvikling og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige produkter, systemer og/eller løsninger.
F6
Kandidaten kan anvende de rette digitale verktøyer til å løse konstruktive, produksjonsmessige og driftsmessige problemstillinger på en hensiktsmessig måte, samt kjenne til fordeler og ulemper som kan oppstå ved de respektive verktøyene.
Generell kompetanse
G1
Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor maskinområde og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
G2
Kandidaten har opparbeidet generell kompetanse innenfor sitt fagområde:
- Kandidaten kan presentere og begrunne valg i form av rapporter og muntlige presentasjoner.
- Kandidaten har innsikt i samspillet mellom funksjonell utforming av konstruksjoner og bærekraftige konsekvenser.
- Kandidaten kan se industriell produksjon i et helhetlig perspektiv. Med dette menes spesielt økonomiske, etiske, og miljømessige forhold.
- Kandidaten har nok kunnskap om produksjonsmetoder til å kunne forstå hvordan ulike produksjonsmetoder påvirker en produktutviklingsprosess.
- Kandidaten har erfaring med å løse komplekse problemstillinger ved å samarbeide i grupper.
G3
Kandidaten kan formidle kunnskap innenfor maskinområde til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig.
G4
Kandidaten kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre innenfor fagområdet maskin, og som resultat av dette bidra til nyutvikling eller forbedring av eksisterende produkter.
G5
Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
G6
Kandidaten kan identifisere datasikkerhetsaspekter i digitale verktøy som benyttes i bransjen.