Studiets oppbygging - Fornybar energi - bachelor/ingeniør - 3-årig, Trondheim, Gjøvik og Ålesund
Fornybar energi
Studiets oppbygning
Fornybar energi
Studiets oppbygging II
Studiets oppbygging
Ingeniørstudiet fornybar energi gjennomføres på 3 år og tilsvarer 180 studiepoeng. Hvert år er delt i to semester med 30 studiepoeng per semester. Studiet tilbys både i Ålesund, Gjøvik og Trondheim. Studiebyene har ulike studieretninger. Se studieplan for fornybar energi nederst på siden.
1.-3. semester
Det tre første semestrene er læringsutbytte likt for alle. Alle lærer det samme i grunnlagsemnene, uavhengig av hvilken studieby du studerer i:
1.-3. semester
I Matematikk for ingeniørfag 1 vil du få en dypere gjennomgang av den matematikken som du lærte på videregående skole eller alternativt i Forkurs for ingeniørutdanning. Matematikk som kommer senere vil bygge på det du lærer i dette kurset.
I Programmering, numerikk og sikkerhet får du grunnleggende ferdigheter i programmering og databehandling. Du får også en innføring i ingeniørmessig anvendelse av numerisk matematikk og metoder, samt grunnleggende innføring i IKT-sikkerhet.
I Fornybar energi grunnkurs 1 lærer du om norsk energiforsyning og energibruk samt den nasjonale og internasjonale energisituasjonen. Du lærer om ulike forme for fornybar energi slik som vannkraft, vindkraft, solenergi, bioenergi, saltkraft, og varmekraft. Videre får du en innføring i tema som effektiv energibruk, lagring av energi og miljøvennlig produksjon av energi.
I Elektriske kretser - introduksjon lærer om grunnleggende egenskaper i et utvalg elektriske kretser, og om hvordan elektriske kretser kan styres. Du lærer også om fysiske kretskoblinger og feilsøking, samt presisjon og begrensninger i måleinstrumenter. Du får en innføring i sikkerhet på lab. Analyse og måling på elektriske energikretser er hovedfokus for emnet.
Emnet gir en innføring i hvordan elektriske systemer fungerer. Du lærer om to typer strøm: likestrøm (DC) og vekselstrøm (AC). Vi ser på grunnleggende elektronikk og komponenter som motstander, spoler og kondensatorer, og hvordan de brukes i elektriske kretser. Emnet inkluderer også sikkerhetsregler for laboratoriearbeid og hvordan man bruker måleinstrumenter.
I Matematikk for ingeniørfag 2B lærer du å benytte matematikk til å modellere og løse teoretiske og praktiske problemer slik du vil møte dem videre i studiet og i yrkeslivet. Du lærer å benytte databaserte simulerings- og analyseverktøy til å visualisere og løse matematiske problemer.
I Fysikk blir du kjent med de viktigste begrepene innenfor grunnleggende mekanikk, elektrisitet og magnetisme, og du lærer hvordan kunnskapen kan anvendes i relevante problemstillinger.
I Fornybar energi grunnkurs 2 lærer du om ulike former for energilagring. Du får kunnskap om miljøproblemer knyttet til energilagring, grunnleggende bærekraftanalyser, yrkesetikk og helse, miljø og sikkerhet, innovasjon og entreprenørskap innen fornybar energi.
Emnet tar sikte på å gi deg verktøy og forståelse for modellering, analyse og drift av elektriske kretser som del av større bærekraftige energisystemer. Emnet dekker grunnleggende regulering i elektriske systemer, med eksempler fra kraftelektronikk og enkel motorstyring.
Emnet handler om elektriske systemer, spesielt på skip og i små nettverk (mikrogrid). Du lærer om hvordan ulike elektriske komponenter fungerer sammen, og hvordan man kan analysere og løse problemer som oppstår. Temaer inkluderer risikoanalyse, overvåking, vibrasjoner, korrosjon og slitasje.
I Mekanikk 1 lærer du hvordan krefter og belastninger virker på konstruksjoner, og oppfører seg når den blir utsatt for spenning, krefter og små deformasjoner. Emnet skal danne grunnlaget for mer detaljerte og komplekse problemstillinger og beregninger.
Emnet gir en introduksjon til problemstillinger innen kunnskaps- og vitenskapsteori, etikk og politisk filosofi. Ulike syn på natur, menneske og teknologi tas opp til drøfting, i tillegg til spørsmål om relasjonen mellom individ og samfunn.
I Statistikk får du en innføring i sannsynlighetsteori og statistikk. Du lærer å bruke verktøy til å evaluere og beskrive måleresultater og lage enkle statistiske modeller av prosesser du vil møte i faget ditt.
I Termodynamikk lærer du om sammenhengen mellom energi, arbeid og varme, og hvordan grunnleggende termodynamikk anvendes i problemstillinger knyttet til blant annet vindkraft, vannkraft, biokraft og termiske maskiner.
oppbygging av studiet
4. semester
På våren i andre studieår starter du på en spesialisering på ditt studiested.
Studieretning | Studieby |
---|---|
Anvendt solenergi | Gjøvik |
Energieffektive bygninger | Trondheim |
Energilagring | Trondheim |
Vann- og vindenergi | Trondheim |
Maritime og landbaserte energisystemer | Ålesund |
5. semester
I høstsemesteret i tredje studieår kan du velge mellom flere valgemner og spesialisere deg mer. Dette semesteret er også lagt til rette for å ha et utenlandsopphold ved et utenlandsk lærested.
6. semester
I vårsemesteret har du emnet ingeniørfaglig systemtenkning og bacheloroppgaven. De fleste velger tema til bacheloroppgaven i samarbeid med lokalt næringsliv.
Utveksling til utlandet
Utveksling til utlandet
NTNU har avtaler med utenlandske universiteter i over 100 land og 200 utvekslingsavtaler innenfor ingeniørutdanning. Emnene du tar i utlandet må godkjennes for innpassing i bachelorgraden ved NTNU.
Se video hvor to studenter fra fornybar energi forteller om sitt utvekslingsopphold i Australia.
Eksempler på andre universitet hvor studenter fra fornybar energi har vært på utveksling:
- University of Glasgow
- University of Cape Town
- Universidad de Valladolid
- Universidad de Extremadura
- Université de Lille
Les steg-for-steg guiden til hvordan du kommer deg på utveksling.
Læringsformer
Som student på fornybar energi får du tett oppfølging og hyppige tilbakemeldinger. Gjennom hele studiet får du praktiske oppgaver slik at du kan prøve ut teorien i praksis.
Læringsformene er:
- forelesninger i klasserommet eller på video
- øvinger med veiledning
- laboratorieoppgaver
- flipped classroom
- multicampusfag
- prosjektarbeider
- dialogbasert undervisning
- selvstudium
- fagdager
Praktiske opplysninger
Arbeidsinnsats
Ingeniørstudiet fornybar energi er et fulltidsstudium. Studiet krev at du bruke ca. 45 timer per uke på forelesninger, veiledninger, øvinger og selvstendig arbeid.
Pensum
Ved studiestart vil dine faglærere orientere om hvilke lærebøker du bør kjøpe, så vent med innkjøp. I tillegg til lærebøker kan det komme anbefalinger om tilleggslitteratur eller kompendier. Lærebøker kan kjøpes brukt hvis de ikke har blitt revidert det siste studieåret.
Timeplan
Timeplanen er klar ved studiestart.
PC
Du må ha en bærbar PC med god kapasitet, som gjør det mulig å bruke vår digitale læringsplattform og kommunisere med studiestedet. På studiet benyttes programvare fra Microsoft.
PC
Studieplan
Studieplan detaljer
Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.