En av vår tids store utfordringer er globale miljøutslipp knyttet til energiproduksjon og -bruk. For å nå klimamålene må også Norge redusere sine CO2 utslipp. Klimagassutslippene kan reduseres ved å bruke mindre energi, ta i bruk nye fornybare energikilder og rense utslippene fra fossil energiproduksjon.
For å kunne oppfylle de globale miljøforpliktelsene, må fremtidens ingeniører ha kunnskap innen fornybar energi med fokus på innovasjon og entreprenørskap. På fornybar studiet lærer du om energiproduksjon, analyse og livsløpsvurderinger av energisystem, energibruk og energilagring. Studiet er fremtidsrettet og fokuserer på bærekraft.
Digital kompetanse
for å videreutvikle energisektoren
Digital kompetanse
I studiet brukes det dataverktøy for å gjøre beregninger knyttet til livsløpsanalyse, klimagassutslipp, energiproduksjon og energibesparelser. Eksempler på dataprogram som benyttes er Python, Matlab, Simulink, Multisim, Simien, PVSyst, Ashes og LaTeX. Digital kompetanse er ettertraktet kunnskap for å få jobb i energisektoren.
FNs bærekraftsmål
Bærekraft er kjernen i studiet Fornybar energi. Vil du bidra til å stoppe klimaendringene og sørge for ren energi til alle, er dette studiet for deg!
studyprogramme-info-portlet
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Generell kompetanse
Kunnskaper
Kandidaten har bred kunnskap som gir et helhetlig systemperspektiv på ingeniørfaget, med mulige fordypninger innen fornybar energiproduksjon, energilagring, effektiv energibruk, bærekraftig energi og marin energibruk.
Kandidaten har kunnskaper i matematikk, naturvitenskap og relevante samfunns- og økonomifag, samt kunnskap om teknologihistorie og ingeniørens rolle i samfunnet.
Kandidaten har kunnskap om norsk energiforsyning og energibruk samt den nordiske og europeisk energisituasjonen.
Kandidaten har kunnskap om forsknings- og utviklingsarbeid innen fornybar energiproduksjon og energiforvaltning.
Kandidaten har kunnskap om bærekraft i ingeniørfag, i tråd med FNs bærekraftsmål.
Kandidaten har digital kunnskap for å vidreutvikle energisektoren.
Ferdigheter
Kandidaten kan anvende kunnskap i matematikk, naturvitenskap og teknologiske emner til å formulere, spesifisere, planlegge og løse tekniske problemer.
Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt modellere, analysere, tolke og bruke framkomne data.
Kandidaten kan finne, vurdere og utnytte teknisk viten på en kritisk måte innen sitt område, og fremstille dette skriftlig og muntlig.
Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon, kvalitetsstyring og entreprenørskap.
Kandidaten kan jobbe tverrfaglig og samarbeide med kandidater fra andre fagfelt, samt med næringslivet.
Kandidaten behersker relevante beregnings- og analyseverktøy.
Kandidaten kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet, både gjennom innhenting av informasjon, kontakt og samarbeid med næringslivet, med fagmiljø og gjennom praksis.
Generell kompetanse
Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor sitt fagområde og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
Kandidaten kan formidle ingeniørfaglig kunnskap til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig, og kan bidra til å synliggjøre teknologiens betydning og konsekvenser.
Kandidaten kan reflektere over egen faglig utøvelse, også i team og i en tverrfaglig sammenheng, og kan tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjon.
Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
Kandidaten kan designe et energisystem for produksjon, distribusjon og lagring og kan identifisere ledd med potensiale for økt energieffektivitet.