Bachelor i ingeniørfag, elektro - Gjøvik
Hva lærer du?
I dagens digitaliserte samfunn er man helt avhengig av elektroniske apparater som drives av elektrisk energi. Det blir viktigere å utvikle og vedlikeholde effektive og pålitelige elektroniske systemer.
Hvorfor bør du velge dette studiet?
Som elektroingeniør bidrar du til å muliggjøre og utvikle menneskers moderne hverdag. Elektroingeniøren er viktig for all teknologi som er avhengig av strøm. Fra de ting vi omgir oss med til daglig, som mobiltelefon, PC, strekkodeleseren på butikken og til avanserte offshoreanlegg. Avanserte måle- og styresystemer innen områder som industri, transport, energi og helse er viktig for at samfunnet skal fungere.
Som elektroingeniør kan du jobbe innen alle disse sektorene. Du vil ha tett kontakt med lokalt næringsliv gjennom gjesteforelesninger, ekskursjoner og prosjekter.
Du lærer å utvikle og forbedre elektriske løsninger for fremtiden
Studiet skal gi deg bred kunnskap i elektrofaget. Dette omfatter blant annet elektriske og magnetiske felt, elektroniske komponenter, samt prosessorsystemer og hvordan de programmeres.
Første halvdel av studiet danner grunnlaget for videre fordypning innen en av våre studieretninger:
- Elektronikk og sensorsystemer: Du lærer hvordan digitale og analoge signaler kan representeres i både tids- og frekvensdomenet, hvordan elektronikk kan designes og implementeres på et kretskort, hvordan et mikroprosessorsystem fungerer og kan programmeres, og hvordan trådbundet/trådløs kommunikasjon kan benyttes i et sensornettverk.
- Elkraft og bærekraftig energiforsyning: Du lærer om produksjon og overføring samt miljømessige aspekter av elektrisk energi, elektriske maskiner, og høy- og lavspenningsanlegg.
Behovet for godt kvalifiserte elektroingeniører er stort
De nærmeste årene skal det investeres store beløp på modernisering og utvikling av energisystemer. Innen industrien er det behov for automatisering og roboter, samt smarte løsninger for overvåking og styring av industriprosesser. Bruken av avanserte sensorsystemet øker i hele samfunnet, også innen felt som helse- og velferdsteknologi.
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- Kandidaten har bred kunnskap innen elektrofaget. Dette omfatter elektriske og magnetiske felt, elektriske og elektroniske komponenter, samt kretser og systemer og hvordan slike systemer kan programmeres.
- For studieretning Elektronikk og sensorsystemer: Kandidaten har dyp kunnskap om elektroniske komponenter, signalbehandling, kablet og trådløs kommunikasjon i sensor/IoT-systemer.
- For studieretning Elkraft og bærekraftig energi: Kandidaten har dyp kunnskap om produksjon og overføring samt miljømessige aspekter av elektrisk energi, elektriske maskiner, og høy- og lavspenningsanlegg.
- Kandidaten har kunnskap om datateknikk, digitalteknikk, programmering, samt anvendelser. Dette inkluderer digitale verktøy for konstruksjon og analyse av elektriske og datatekniske systemer.
- Kandidaten har grunnleggende kunnskaper i matematikk, statistikk og relevante samfunns- og økonomifag, og om hvordan disse kan integreres i faglig problemløsning.
- Kandidaten har kunnskap om teknologiens historie og utvikling med vekt på elektroingeniørens rolle i et systemperspektiv, og konsekvenser av utvikling og bruk av teknologi.
- Kandidaten kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid, samt relevante metoder og arbeidsmåter som anvendes i elektrofaget.
Ferdigheter
- Kandidaten kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger, begrunne sine valg, og kan oppdatere sin kunnskap innenfor elektrofaget.
- Kandidaten behersker metoder og verktøy som grunnlag for målrettet og innovativt arbeid. Dette inkluderer ferdigheter i laboratoriearbeid/målemetoder/måleinstrumenter/feilsøkingsmetodikk, programvare for visualisering/beregninger/simuleringer og programmering og bruk av mikrokontrollere.
- For studieretning Elektronikk og sensorsystemer: Kandidaten behersker metoder, teknikker og dataverktøy for design, simulering og konstruksjon av elektroniske kretser og sensor/IoT-systemer.
- For studieretning Elkraft og bærekraftig energi: Kandidaten behersker metoder, teknikker og dataverktøy for design og prosjektering av elkrafttekniske anlegg og systemer.
- Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, arbeidsoppgaver, forsøk og eksperimenter både selvstendig og i team.
- Kandidaten kan finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling.
- Kandidaten kan bidra til nytenking, innovasjon og entreprenørskap gjennom deltakelse i utvikling, kvalitetssikring og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige elektrotekniske produkter, systemer og løsninger.
Generell kompetanse
- Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av elektrotekniske produkter, systemer og løsninger, og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
- Kandidaten kan identifisere og vurdere sikkerhetsaspekter knyttet til elektroniske informasjonssystemer.
- Kandidaten kan formidle kunnskap om elektriske og elektroniske komponenter og systemer til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig, og kan bidra til å synliggjøre elektroteknikkens betydning og konsekvenser.
- Kandidaten kan reflektere over egen faglig utøvelse, både individuelt, i team og i en tverrfaglig sammenheng, og kan tilpasse egen faglig utøvelse til den aktuelle arbeidssituasjon.
- Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor elektrotekniske områder, og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre, herunder vurdere andres arbeid og gi konstruktive tilbakemeldinger.
- Kandidaten har generell digital kompetanse, og forstår at formidling utad, kommunikasjon mellom samarbeidspartnere og lagring av informasjon med fordel kan gjøres digitalt.
- Kandidaten kan løse problemstillinger som næringsliv og bedrifter har i dag, med et bærekraftig perspektiv.