Studiets oppbygging - Skipsdesign - ingeniør/bachelorprogram - 3-årig, Ålesund
Skipsdesign IIIII
Studiets oppbygning
Studiets oppbygging - studenter og skipsmodell
Skipsdesign
Skipsingeniør-studiet gjennomføres på 3 år og tilsvarer 180 studiepoeng. Hvert år er delt i to semester med 30 studiepoeng. Detaljert studieplan for skipsdesign finner du nederst på siden.
1. studieår
Emner:
Emner i første studieår
I Matematikk for ingeniørfag 1 vil du få en dypere gjennomgang av den matematikken som du lærte på videregående skole eller på Forkurs for ingeniørutdanning. Denne matematikken er et viktig grunnlag for skipsdesignemnene senere i studiet.
I Programmering, numerikk og sikkerhet får du grunnleggende ferdigheter i programmering og databehandling. Du får også en innføring i ingeniørmessig anvendelse av numerisk matematikk og metoder, samt grunnleggende innføring i IKT-sikkerhet.
I Mekanikk 1 lærer du hvordan krefter virker på konstruksjoner. I tillegg får du en innføring i hvordan konstruksjonen oppfører seg når den blir utsatt for belastninger. Emnet danner grunnlaget for mer komplekse problemstillinger og beregninger senere i studiet.
I emnet Skipsdesign - Hydrostatikk og stabilitet får du innblikk i yrket som skipsdesigner. Du lærer utforming av skip og andre flytende konstruksjoner. Dataverktøy benyttes til beregninger av stabilitet og slepemotstand og produksjon av skipstekniske tegninger.
I emnet Skrogdesign og slepemotstand lærer du om ulike skipstyper og skrogformer. Du bruker software for skrogutforming av skip og flytende konstruksjoner. Du lærer også om skipstekniske beregninger innen slepemotstand og hvilke belastninger konstruksjonen tåler.
I Fysikk blir du kjent med de viktigste begrepene innenfor grunnleggende mekanikk, fluidmekanikk og bølgefysikk, og du lærer hvordan kunnskapen kan anvendes i relevante problemstillinger.
I emnet Produktdesign lærer du metoder for gjennomføring av innovasjons- og produktutviklingsprosjekter. Du blir introdusert for kreative teknikker og lærer å skape originale løsninger ut fra gitte krav og ønsker. Du skal realisere løsninger i digitale og fysiske modeller og dokumentere valgt løsning. I designprosessen må du ta stilling til og håndtere etiske dilemma.
I Matematikk for ingeniørfag 2B lærer du å benytte matematikk til å modellere og løse teoretiske og praktiske problemer slik du vil møte dem videre i studiet og i yrkeslivet. Du lærer å benytte databaserte simulerings- og analyseverktøy til å visualisere og løse matematiske problemer.
2. studieår
2. studieår
Fra andre studieår fordyper du deg i emner innen skipsdesign. Detaljert studieplan for skipsdesign finner du nederst på siden.
Emner:
Emner i 2. studieår
I Statistikk får du en innføring i sannsynlighetsteori og statistikk. Du lærer å bruke verktøy til å evaluere og beskrive måleresultater og lage enkle statistiske modeller av prosesser du vil møte i faget ditt.
Emnet gir en introduksjon til problemstillinger innen kunnskaps- og vitenskapsteori, etikk og politisk filosofi. Ulike syn på natur, menneske og teknologi tas opp til drøfting, i tillegg til spørsmål om relasjonen mellom individ og samfunn.
I Styrkeberegning lærer du å beregne styrken på materialer som brukes i marine konstruksjoner.
I emnet Marin hydrodynamikk får du innsikt i bølgeteori og matematiske modeller som viser hvordan væsker samhandler med krefter. Du lærer om hvordan bølger, vind og strøm påvirker skipets oppførsel og bevegelser. Emnet gir deg kompetanse på hvordan propeller virker og hvordan du kan regne ut ytelsen og teste dette i modellforsøk.
I emnet Hybride energisystemer på skip får du grunnleggende kunnskap om design og analyse av energisystemer for skip. Dette inkluderer kombinasjoner av ulike energiformer, som elektrisk strøm og diesel, energiomformere og energioverføringer. Du lærer om egenskapene til motorer, gir og propell som gjør deg i stand til å vurdere og velge maskineriløsninger.
I emnet Energioverføring og styring av maskinsystemer lærer du om ulike energiformer og hvordan disse omformes og brukes. Du får kunnskap om styre- og reguleringstekniske systemer og lærer å designe enkle energiprosesser for maskiner som benytter flere energiformer. Emnet gir deg kompetanse på å velge passende styringssystem og dimensjonere komponenter til sammensatte maskiner.
I Skipsdesign 2 - skrogkonstruksjon lærer du om ulike skipstyper og designprosessen for skip. Du får opplæring i relevante digitale verktøy til beregninger av skrogelementer og kunnskap om innovasjon innenfor skipsdesign.
I emnet Havromskonstruksjoner får du en innføring i ulike konstruksjoner til havs. Du lærer om design, installasjon, drift og vedlikehold. Emnet gir deg kunnskap om materialers egenskaper i tøffe omgivelser som påvirkes av vær, vind, bølger og strøm.
3. studieår
3. studieår
I høstsemesteret kan du velge fire spesialiseringsemner. Her setter vi opp forslag til kombinasjoner, avhengig av hva du ønsker å fordype deg i. Eksempler er emner knyttet til entreprenørskap, modellering og produksjon, eller skipsdesign og marine operasjoner. Det tilbys også emner innenfor komposittmaterialer, og du kan velge å ha praksis i arbeidslivet en dag i uken.
Høstsemesteret kan også benyttes til et halvt års utvekslingsopphold ved et utenlandsk universitet.
I vårsemesteret har du emnet ingeniørfaglig systemtenkning og skal skrive bacheloroppgave sammen med en eller to av dine medstudenter. Til disse oppgavene bidrar det lokale næringslivet med relevant oppgave og veiledning.
Læringsformer
Utveksling til utlandet
Et studieopphold i utlandet er lærerikt og spennende. Les steg-for-steg guiden til hvordan du kommer deg på utveksling.
Aktuelle læresteder:
- KTH i Stockholm, Sverige
- UCL i London, UK
- University of Southampton, UK
- Newcastle University, UK
- University of Strathclyde, Glasgow i Scotland
- University of Delft, Nederland
Læringsformer
Studiet legger stor vekt på studentaktive undervisningsmetoder med fokus på kreativitet og nyskaping. Deler av undervisningen foregår i laboratorier der studentene utvikler egne idéer og tester ut disse. Som student har du tilgang på en velutstyrt skipsmodelltank, der du får prøve ut nye konsepter. Undervisningen baserer seg i stor grad på prosjektoppgaver fra maritim sektor, i tillegg til tradisjonell undervisning.
Arbeidsinnsats
Skipsingeniørutdanningen er et fulltidsstudium tilsvarende en normal arbeidsuke.
Lærebøker
Ved studiestart vil dine faglærere orientere om hvilke lærebøker du bør kjøpe, så vent med innkjøp. Lærebøker kan kjøpes brukt hvis de ikke har blitt revidert det siste studieåret.
Timeplan
Timeplanen er ikke klar før første undervisningsdag.
PC
Du må ha bærbar PC, men ikke kjøp ny før du har snakket med oss etter studiestart. Det kan godt hende at den du har er god nok.
Studieplan V
Studieplan detaljer
Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester. Studieplan for kull 2023 publiseres i mai.
Emnevegg - kull 2023
Se hvilke emner som inngår i studiet for kull 2023, fordelt på semester.