Ingeniørstudiet i skipsdesign gir deg kunnskapen du trenger i en bransje som er i rask utvikling og gjennomgår store endringer innenfor digitalisering, innovasjon og bærekraft.
Her er noe av det du vil lære på studiet:
Design, prosjektering og produksjon av skips- og marintekniske løsninger.
Bruk av digitale verktøy som brukes i næringen.
3D-modellering av skip for analyse av egenskaper ved fartøyet, slik som stabilitet, skipsbevegelse, hastighet og styrken til skroget.
Hvordan utforming, produksjon og materialvalg kan påvirke et produkt med tanke på livsløp og miljø. Eksempel vil være
Tverrfaglig ingeniørkompetanse i grunnleggende fag som mekanikk, matematikk, fysikk og statistikk.
Eksempler på bacheloroppgaver
Nullutslippsturisme - førsteplass i "Innovation Competition 2023"
"Kinetic Carrier One" er et skipskonsept for lading av elektriske fartøy med energi lagret på svinghjul. Verdensarvfjorden Geiranger har kraftmangel og konseptet vil kunne dekke energibehovet til turistbåtene. Studentene ble hedret med førsteplass i konkurransen om bachelor "Innovation Competition 2023".
Prosjektering av NH3 og CO2 fartøy
Studentene designet og konstruerte lasteskip for ammoniakk og karbondioksid under trykk, med ammoniakk som drivstoff - et av alternativene for å oppnå klimanøytral skipsfart
Design av forskningsbåt
Studentene designet og konstruerte en fiske- og havforskningsbåt til bruk i Norskehavet og Nordsjøen med mye avansert utstyr om bord.
Prosjektering av hurtiggående arbeidsbåt
Studentene designet en rask båt med planende skrog til havbruksnæringen.
Design av nullutslipps-sightseeingfartøy
To studenter samarbeidet om design og utforming av et sightseeingfartøy uten utslipp av forurensing og klimagasser til Geirangerfjorden.
FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål er viktige ledestjerner for oss. Morgendagens skip trenger flere smarte grønne løsninger. Som ingeniør innen skipsdesign kan du bidra til en bærekraftig utvikling.
studyprogramme-info-portlet
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten skal ha:
Omfattende kunnskaper om helhetlig design, prosjektering og produksjon av skips- og marintekniske løsninger.
Teoretisk og praktisk kompetanse i konstruksjon og dimensjonering av skip og marine konstruksjoner ved bruk av numeriske beregningsmetoder og relevante digitale verktøy.
Kunnskap om skipsingeniørens rolle i samfunnet og kjenne til hvilke konsekvenser riktig og feilaktig bruk av teknologi kan føre til.
Kunnskap om maritim bransjes miljøpåvirkning, gjeldende regelverk innenfor dette feltet, samt utfordringer ift. nødvendige utslippsreduksjoner fremover og teknologiske løsninger som er under utvikling.
Kjennskap til relevant forsknings- og utviklingsarbeid innen skipsindustrien og dermed oppdatere sin kunnskapsbase.
Gode kunnskaper innen matematikk, fysikk og samfunnsfag og kjenne til hvordan disse kan anvendes innen design, konstruksjon, drift og vedlikehold av skip.
Kunnskap om hvordan utforming, produksjonsmetoder og materialvalg kan påvirke et produkt med hensyn til funksjon, livsløp og forurensing.
Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:
Identifisere, formulere, planlegge og gjennomføre skips- og marintekniske prosjekter, eksperimenter og simuleringer samt analysere, tolke og bruke framkomne data, både selvstendig og i team.
Utforme og dimensjonere skips- og marintekniske konstruksjoner ut fra funksjonskrav ved å benytte relevante dataverktøy.
Anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger innen bransjeområdet.
Vurdere miljøpåvirkningen og bærekraften i et skipsprosjekt.
Tilegne seg faglig informasjon, faglige metoder og regelverk, samt standarder for planlegging, prosjektering og gjennomføringer som benyttes av bransjen.
Anvende de rette digitale verktøy for å løse skips- og marintekniske problemstillinger på en hensiktsmessig måte, samt kjenne til verktøyenes begrensninger samt fordeler og ulemper ved bruk av slike.
Bidra til nytenkning, innovasjon, kvalitetsstyring og entreprenørskap ved utvikling og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige skips- og marintekniske produkter, systemer og/eller løsninger.
Generell kompetanse
Kandidaten skal:
Ha innsikt i miljømessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter, prosesser og løsninger innen maritim industri og kunne sette disse inn i et etikk- og livsløpsperspektiv.
Kunne formidle sin kunnskap skriftlig og muntlig på norsk og engelsk til ulike målgrupper og dermed bidra til å synliggjøre teknologiens betydning og konsekvenser.
Kunne utveksle synspunkter og erfaringer med andre innen fagområdet, og som resultat av dette bidra til nyutvikling eller forbedring av eksisterende produkter.