Informasjon til pasienter og brukere - TverrPraks - Helse- og sosialfag - Praksis
Informasjon til pasienter / brukere
Informasjon til pasienter / brukere
TverrPraks - Tverrfaglig samarbeidslæring i praksis - handler om å lære studentene å arbeide sammen på tvers av profesjoner. For at de skal få trent på det på en realistisk måte, trengs det pasienter og brukere som studentene kan intervjue. Fordi det handler om tverrfaglig samarbeid, gjelder dette først og fremst personer som kan ha behov for tverrfaglig innsats (f.eks. at man er i kontakt med ulike helsetjenester).
Nedenfor følger mer informasjon spesielt rettet mot pasienter / brukere som
- har blitt spurt om å delta når de har vært i kontakt med en helsetjeneste, eller
- som vil melde seg som frivillig til å snakke med studentene.
Meld din interesse
Hvis du ønsker å melde deg på for å snakke med en studentgruppe fyller du ut et påmeldingsskjema.
Spørsmål og svar
Her finner du svar på spørmål knyttet til deltakelse i TverrPraks som pasient eller bruker.
Ofte stilte spørsmål fra pasienter og brukere
TverrPraks er en læringsaktivitet hvor studenter fra 12 ulike profesjoner skal lære å samhandle tverrfaglig sammen med pasient/bruker. Det skal de gjøre ved at grupper på 4-5 studenter intervjuer en pasient / bruker som stiller opp frivillig.
TverrPraks er en læringsaktivitet og ikke en del av behandlingen eller tjenestetilbud. Studentene vil derfor ikke gi deg noen anbefalinger.
Det er fordi det trengs personer som kan snakke med en gruppe studenter. Fordi dette handler om tverrfaglig samarbeid, er det personer som kan ha behov for tverrfaglig innsats (som for eksempel kan bruke flere behandlere eller helsetjenester) som er ønsket som deltagere. Og så må man synes at det er OK å snakke med en gruppe på 4-5 studenter
Det er to hovedmåter man kan bli «spurt» på. Av en ansatt ved en helse-/sosialtjeneste man er pasient/bruker av. Eller at man har fått informasjon gjennom en pasient-/brukerorganisasjon, media eller på annen måte om at man oppfordrer frivillige til å melde seg på selv.
Nei. Det er helt frivillig å delta. Hvis du velger å delta, kan du når som helst trekke deg uten å oppgi noen grunn. Om du ikke ønsker å delta eller velger å trekke deg, vil ikke det ha noen innvirkning på den behandling du får eller ha noen andre konsekvenser for deg.
Ja, så lenge de gjeldende smittevernrådene kan overholdes, kan samtalen gjennomføres som et fysisk møte.
TverrPraks kan gjennomføres både digitalt og fysisk. Spesielt situasjonen knyttet til Covid-19 og smittevern har vist behovet for at studentene lærer seg å bruke digitale verktøy. Og fordi tverrfaglig samhandling om en enkelt tjenestemottaker med fordel kan gjøres digitalt siden det ofte vil involvere personer fra ulike fysiske steder, vil en digital gjennomføring av TverrPraks være spesielt relevant. Selve gjennomføring av TverrPraks er lik, bortsett fra at samtalen mellom studentene og pasient/bruker og evt. ansatte på praksisstedet foregår digitalt.
Med digital gjennomføring menes både videokonsultasjon og telefon. Video er å foretrekke hvis det er OK for deg og det lar seg ordne rent praktisk. Et digitalt videomøte forutsetter at du har tilgang til en PC/mobiltelefon/nettbrett eller lignende med kamera. Selve møtet kan settes opp av praksisstedet eller deg, eller studenten kan gjøre det og sende lenke for påkobling av møtet. Studentene har gjennom NTNU tilgang til digitale løsninger som kan brukes sikkert (videokonsultasjoner uten opptak med løsninger som Skype for business, Teams og Zoom).
Studentene vil prøve å forstå «Hva er viktig for deg?» i ditt liv. Svaret på dette er like forskjellig som det er forskjell på mennesker. Eksempler være å få til å arbeide, bli kvitt smerter, kunne gå tur, bli frisk eller å være mer sammen med venner og familie. Så vil de prøve å forstå hvordan din nåværende situasjon er for å få fram hva som evt. kan være en begrensning for at du får gjort det som er viktig for deg. Da kan de spørre om deg om deg selv og din helsemessige situasjon og hva du har gjort tidligere og hva du gjør nå.
De kan også komme til å spørre deg om lov til å gjøre enkle undersøkelser. Det kan være å be deg om å gå litt, gjøre enkle tester og svare på bestemte spørsmål.
Nei. Dette er en læringsaktivitet for studentene. De skal derfor ikke gi deg noen anbefalinger eller behandlinger fordi dette ikke er en del av det ordinære tilbudet du får.
Studentene vil snakke med deg for å få grunnlag trening i det som kalles en tverrfaglig kartlegging. Med kartlegging menes det å innhente informasjon fra en pasient/bruker. Og med tverrfaglig menes det at studenter fra ulike utdanninger skal gjøre det sammen for å lære om hverandres måte å tenke og arbeide på.
Det er opp til deg. Studentene har fått beskjed om at de kan bruke ca. 1 time til å snakke med deg, men at de skal ta hensyn til det du ønsker og orker. Så du bestemmer selv hvor lenge du vil snakke med dem. Studentene vil si ifra når de ikke har flere spørsmål.
Det er studenter fra følgende utdanninger som deltar:
- Audiologi
- Barnevern
- Bioingeniør
- Ergoterapi
- Farmasi
- Fysioterapi
- Medisin
- Psykologi
- Radiografi
- Sosionom
- Sykepleie
- Vernepleie
Du vil møte en gruppe på 4-5 studenter fra ulike utdanninger. Studenten vil presentere seg selv og sin profesjon for deg når du møter dem.
Det studentene skal lære, er formulert som læringsutbytte på tre områder:
- Kunnskap: Drøfte hvordan egen og andres kompetanse kan brukes i tverrfaglig kartlegging av pasient/ bruker.
- Ferdighet: Anvende egen profesjonskompetanse i likeverdig samspill med andre profesjoner i tverrprofesjonell kartlegging av pasient/ bruker.
- Generell kompetanse: Reflektere over egen og andres rolle i et tverrprofesjonelt team og betydningen av å ha fokus på «Hva er viktig for deg?» i tverrfaglig kartlegging.
Alle opplysninger om deg blir behandlet konfidensielt og sikkert. Studentene skal levere inn en oppgave til praksisstedet og NTNU for vurdering av det arbeidet de har gjort. De har taushetsplikt i likhet med alle andre i helse- og sosialtjenestene. All informasjon anonymiseres og vil ikke være mulig å spore tilbake til deg.
Nei. TverrPraks er en læringsaktivitet og ikke en del av din behandling eller tjenestetilbud. Studenten vil derfor ikke gi deg noen anbefalinger. Det er frivillig å delta, hvis du velger å trekke deg underveis vil det ikke føre til negative konsekvenser for deg.