Call for Papers "Lidenskap eller levebrod?"
Antologi 2015
CfP Lidenskap eller levebrød?
Call for Papers til konferansen Lidenskap eller levebrød?
Invitasjon/Call for Papers til konferansen Lidenskap eller levebrød? – dans, teater og musikk i tidlig norsk offentlighet.
26.–28. november 2012, Trondheim
Det inviteres med dette til å bidra til en konferanse arrangert av prosjektet Performing arts between dilettantism and professionalism. Music, theatre and dance in the Norwegian public sphere 1770–1850.
Dette er et treårig prosjekt ved Institutt for musikkvitenskap og Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim, støttet av Norges forskningsråd. Konferansen 26.–28. november er den første i en rekke av tre, og i årets konferanse ønsker prosjektet å sette lys på de spesielle historiske og kunstteoretiske forutsetningene for profesjonaliseringsprosessene innenfor de utøvende kunstartene i tiårene rundt 1800.
Konferansen vil ha et mindre antall innlegg fra inviterte bidragsytere, og deltakerne vil kunne vente seg innlegg fra forsker Jørgen Langdalen (Nasjonalbiblioteket i Oslo), professor Marie-Theres Federhofer (Universitetet i Tromsø), professor Ida Bull (NTNU) og lektor Jens Hesselager (Københavns Universitet). Konferansen vil foregå på norsk/skandinavisk.
Vi inviterer med dette innlegg/presentasjoner basert på empiri fra hele Norden, da utviklingen i perioden krever et overnasjonalt perspektiv. Vi ønsker oss bidrag som eksemplifiserer overgangen fra dilettantisme/amatørskap til profesjonell kunstutøvelse på de tre kunstområdene dans, teater og musikk. I tillegg til det overordnede temaet «profesjonalisering», er prosjektet opptatt av å få tematisert praksiser fra perioden i lys av offentlighets-, makt- og dannelsesperspektiver.
Eksempler på temaer/felter vi ønsker å få dekket er:
- Hovedtrekk i profesjonaliseringsbestrebelsene på dansens, teatrets og musikkens område. Hvilke spesielle nasjonale og mediespesifikke forhold styrer utviklingen?
- Viktige forskjeller i utviklingen på de ulike områdene. Hvilke kunstområder «leder an» og hvorfor?
- Hvordan står ulike forløp i forhold til internasjonale strømninger? Når, og på hvilke måter, slår for eksempel autonomiestetikken inn i nordisk/norsk kunstliv?
- Hvordan omfattes ulike kunstprofesjoner (skuespillere, dansere, komponister, musikere, pedagoger, teknikere) av profesjonaliseringen?
- For hvilke grupper/fag/gebeter oppleves profesjonaliseringen som hhv. mulighet og risiko?
- Hvilken rolle spiller kjønn på de ulike kunstområdene, og i ulike faser av utviklingen? Hvilke politiske, økonomiske, organisatoriske og juridiske rammer spiller avgjørende inn i profesjonaliseringsprosessene?
- Hvordan utvikles forholdet mellom myndigheter, eiere, institusjoner, aktører og publikum på de ulike kunstfeltene?
- Hvordan påvirker endringene i periodens sosiale omgangsformer profesjonaliseringen, og omvendt: hvordan påvirker profesjonaliseringen bruken av dans, musikk og teater på ulike arenaer utover 1800-tallet?
Vi ønsker oss innlegg på ca. 20 minutter. Sammendrag/abstracts bør være på 300–500 ord. Vi er åpne for presentasjoner som tar i bruk ulike virkemidler (også praktiske/kunstneriske presentasjoner). Bidrag fra pågående forskningsprosjekter er velkomne, samt bidrag fra utøvere som arbeider i skjæringspunktet mellom teori og praksis. Vi oppfordrer spesielt masterstudenter til å sende inn forslag til bidrag.
Arrangørene forbeholder seg retten til å foreslå ulike former for prosjekt- og innleggspresentasjon, for eksempel samling av flere korte innlegg under en felles tematikk. Sammendraget må følges av opplysninger om bidragets tittel, forslagsstillers navn og tilhørighet (institutt, uavhengig forsker, kunstner etc.), kontaktinformasjon og eventuelle tekniske/romlige krav til presentasjonen. Forslag må sendes innen 31. august 2012 til Randi M. Selvik. Svar vil foreligge innen 15. september 2012.
Vennlig hilsen prosjektdeltakerne
Randi Margrete Selvik | Svein Gladsø | Anne Margrethe Fiskvik |
Annabella Skagen | Ellen Karoline Gjervan |